Viorel Hrebenciuc a demisionat marti dimineata din Parlament, a anuntat Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. Hrebenciuc e un om cu experienta si nu vrea sa fie principalul subiect de discutie in campania electorala, a declarat Zgonea, care a anuntat ca va citi demisia lui Hrebenciuc in plen abia saptamana viitoare.

Viorel Hrebenciuc (imagine arhiva)Foto: Agerpres

Ce semnificatie are demisia lui Hrebenciuc? E una politica majora: practic, PSD scapa de problema majora de imagine pe care ar fi avut-o daca vota in plen impotriva cererii DNA de aprobare a arestarii preventive a lui Hrebenciuc. Iar Hrebenciuc, ramas fara imunitate, risca arestul preventiv - daca judecatorii vor fi de acord cu cererea DNA - dar salveaza campania electorala a lui Victor Ponta si poate spera la o solutie salvatoare (amnistie, gratiere etc) dupa ce acesta devine presedinte.

Faptul ca Zgonea va citi in plen - care ar trebui sa fie o simpla formalitate - demisia lui Hrebenciuc abia saptamana viitoare inseamna ca PSD castiga timp pentru a scapa de presiunea publica. Asadar, plenul Camerei Deputatilor nu va mai vota cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive, eliminind subiectul Hrebenciuc din discutia publica.

Demisia din Parlament nu face automat ca dosarul retrocedarii padurilor din Bacau in care e implicat Viorel Hrebenciuc nu mai merge la Inalta Curte de Casatie, pentru ca in dosar e implicat un alt parlamentar PSD, Ioan Adam. Insa, dupa demisia lui Hrebenciuc din Parlament, nu mai e nevoie ca parlamentarii sa dea un vot pentru a incuviinta cererea de arestare preventiva depusa de DNA, ceea ce inseamna ca el ar putea fi arestat preventiv imediat de demisia e publicata in Monitorul Oficial (adica dupa citirea ei in plenul Camerei Deputatilor de catre presedintele de sedinta, adica abia saptamina viitoare).

Seful Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca Hrebenciuc si-a dat "unilateral" demisia pentru a se punde la dispozitia justitiei din Romania, in care are incredere, pentru ca isi doreste "sa mearga demn" si sa nu faca rau partidului.

"Mi-a spus ca toata viata a fost un om foarte corect si ca nu vreau sa faca rau partidului si crede ca aceasta functie pe care a castigat-o in 2012 nu trebuie sa fie un obstacol pentru domnia sa si pentru justita din Romania. Astfel se va pune la dispozitia justitiei.

Vom anunta in primul plen, saptamana viitoare, ca luam act de demisie si apoi se va vacanta postul. Nu mai este nevoie de niciun vot in ceea priveste dl Hrebenciuc, ramane dosarul pentru dl deputat Ioan Adam.

Mi-a spus ca are incredere in justitia din Romania, ca vrea sa mearga demn pe strada si sa ne poata privi in ochi," a declarat Zgonea in Parlament.

UPDATE Victor Ponta: Demisia lui Hrebenciuc din Parlament scoate justitia din campania electorala

"Este decizia domniei sale şi este o decizie prin care scoate justiţia din campania electorală, aşa cum era folosită începând de ieri", a spus Ponta, precizând că nu a discutat cu Hrebenciuc în prealabil, citat de Mediafax.

Întrebat dacă se aşteaptă la un astfel de gest de onoare şi din partea lui Dan Şova, pentru faptul că acesta este implicat într-un dosar de trafic de influenţă cu Hrebenciuc, Ponta a reluat afirmaţia de luni seara, respectiv că nu este ilegal să doreşti să fii preşedinte de partid.

"Să vrei să fii preşedinte al unui partid nu e ceva ilegal. Nu înţeleg de ce trebuie să arestăm pe cineva că vrea să aibă o funcţie. Şi eu am vrut să fiu preşedinte al PSD şi nu m-a arestat nimeni în 2010, din fericire. Deci, arestăm oamenii care vor să fie preşedinţi de partid ? Cred că ne întoarcem în vremea lui Ceauşescu sau a lui Stalin şi nu vreau acest lucru", a spus Ponta.

Întrebat cu cine a negociat el pentru a ajunge preşedintele PSD, Ponta a răspuns: "Cu toată lumea".