Serviciile secrete sunt puse intr-o situatie delicata, in urma declaratiilor presedintelui Traian Basescu despre ofiterul acoperit. O spune, la RFI, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii. El precizeaza pe de alta parte ca SIE este obligat prin lege sa ofere protectie unui eventual agent deconspirat.

Intrebat daca serviciile secrete sunt puse intr-o situatie delicata, in urma declaratiilor lui Traian Basescu privind ofiterul acoperit, Ioan Mircea Pascu a raspuns: "Da, sunt puse intr-o situatie delicata, intrucat sunt fortate sa faca publice lucruri pe care legea le interzice sa le faca publice, sunt tarate in aceste scandaluri fara voia lor (...). Mi se pare de-a dreptul inadmisibil, calitatea de comandant suprem nu permite incalcarea legii si in nici un caz folosirea informatiilor pe care le soliciti in virtutea acestei calitati, in scopuri politice".

Ce consecinte are deconspirarea unui agent? "Exista undeva in legislatia romaneasca vreun impediment ca o persoana care este intr-o asemenea categorie sa aleaga si sa fie ales, adica sa exercite unul din drepturile fundamentale ale Constitutiei? Din cate stiu eu, nu exista. Din acest punct de vedere, tot acest exercitiu este un exercitiu fals. Oamenii vor sti sa aprecieze intre calitatea de colaborator al fostei Securitati si eventuala, pentru ca nu este probata, calitate a unui om care a colaborat cu serviciile actuale (...). Mai mult decat atat, exista un text de lege in legea SIE, sa presupunem de dragul argumentatiei ca un agent al SIE este deconspirat fara voia lui, cum ar fi acest caz, SIE atunci este obligat sa se ocupe de soarta si destinul acelui om, sa-i ofere protectia necesara, tot, sa aiba grija de el, de un loc de munca, sa aiba grija de familia lui, absolut tot", explica fostul ministru al Apararii.

Continuarea pe www.rfi.ro.