Purtatorul de cuvant al Partidului Social Democrat (PSD), Dan Sova, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca, in cazul in care Victor Ponta ajunge presedintele Romaniei, premierul nu va fi de la PSD, fiind de preferat un tehnocrat, informeaza Agerpre. Sova a mai afirmat ca nu exista la aceasta ora un favorit pentru aceasta functie.

"Nu exista un favorit pentru functia de prim-ministru, iar la nivelul coalitiei de guvernare nu s-a discutat asa ceva. Eu am spus ca noi suntem oameni politici profesionisti si facem lucrurile in ordine. Daca premierul Ponta va deveni presedintele Romaniei, si sper sa devina presedintele Romaniei, atunci vom vedea. Pana in data de 22 decembrie, cand va pleca domnul Basescu, Victor Ponta ramane premierul Romaniei, dupa aceea il investim in Parlament si dansul va numi un premier care are sustinerea majoritatii parlamentare", a declarat Dan Sova.

Purtatorul de cuvant al PSD a opinat ca trebuie schimbata complet 'paradigma' si sa nu mai fie posibila 'povestea presedintelui care, la Cotroceni, numeste ziua pe cine viseaza noaptea'.

"Odata cu venirea lui Victor Ponta si cu aceste alegeri, trebuie sa schimbam complet paradigma. Deci, povestea presedintelui care, la Cotroceni, numeste ziua pe cine viseaza noaptea, nu mai este posibila. Deci, noul presedinte trebuie sa numeasca un premier propus de majoritatea parlamentara. Nu putem merge in paradigma in care a mers Basescu, care mai avea putin si isi numea soferul premier", a declarat purtatorul de cuvant al PSD.

Intrebat daca ar putea fi si un premier din afara coalitiei actuale, Dan Sova a mentionat ca reaminteste ceea ce a spus Victor Ponta, respectiv ca, daca va ajunge presedinte, 'premierul nu va fi de la PSD', lucru pe care il sustine si personal.

"Trebuie sa fie, daca se poate, sa avem un premier tehnocrat, un premier independent, care sa stranga in jurul lui, in Guvern, oamenii politici. Este un lucru foarte bun", a spus Sova.

El a subliniat ca nu vrea sa faca speculatii nominale.

"Vom vedea, dupa ce premierul Ponta va fi presedinte, ce propunere va face majoritatea parlamentara. Repet, si premierul a spus treaba asta, este preferabil sa fie cineva din afara PSD-ului. PSD, in ciuda faptului ca are resurse umane sa propuna pentru fiecare minister cate cinci-sase oameni in mod egal pregatiti - ne mandrim cu acest lucru - cu toate acestea, ecuatia politica te obliga sa accepti faptul ca este bine pe scena politica sa existe colaborare intre toate fortele politice", a declarat Dan Sova.

El a intarit ca "nu va fi un premier de la PSD".

Intrebat de jurnalisti daca acesta ar putea fi Calin Popescu Tariceanu, purtatorul de cuvant al PSD a mentionat ca nici nu s-a gandit la aceasta varianta.

In ceea ce o priveste pe Elena Udrea, Dan Sova a afirmat ca aceasta nu are sprijin politic si nu vede cum ar putea fi propusa pentru o astfel de functie.

"Nu, Elena Udrea nu are sprijin politic. Elena Udrea nu si-a castigat nici colegiul in alegeri, sa fim seriosi. Elena Udrea a intrat in Parlament de pe locul doi. Nu stiu cum ai putea sa o propui premier", a spus social-democratul.

La remarca unui jurnalist ca "nu o lasa altcineva", Sova a afirmat ca "aia e o relatie care trebuie lamurita". Intrebat despre ce relatie vorbeste, Sova a raspuns ca "despre cea cu domnul Traian Basescu".

"Cred ca este o relatie pe care toata lumea si-o doreste lamurita, mai ales de cand a iesit doamna Udrea si ne-a lasat pe toti cu gura cascata, ca ne-a zis ca va fi Prima Doamna. Eu nu am inteles la ce s-a referit. Asa a declarat dansa", a conchis Dan Sova.