PNL acuza PSD ca intentioneaza sa mituiasca alegatorii, in perioada campaniei electorale, cu pachete cu alimente destinate persoanelor defavorizate, din fonduri europene: "In goana nebuna dupa voturi pentru prezidentiabilul Victor Ponta, Partidul Social Democrat nu are nici cea mai mica retinere in a folosi fondurile europene pentru mita electorala mascata. Acest demers ilegal este girat chiar de Ministerul Fondurilor Europene, care a publicat, pe 20 septembrie 2014, un anunt de licitatie prin care Guvernul Romaniei preciza ca doreste furnizarea de 6.652.986 pachete cu alimente in cadrul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Mai exact, peste 150.000 de pachete cu alimente ar urma sa fie trimise fiecarui judet, in valoare totala de 100 de milioane de euro", acuza PNL intr-un comunicat semnat de Teodor Atanasiu, vicepresedintele partidului.

Liberalii acuza faptul ca "unii primari vor imparti in plina campanie electorala pachete continand faina, malai, ulei, zahar, paste fainoase, conserve de carne si pate, mentionand, desigur, ca ele se datoreaza marinimiei guvernului condus de Victor Ponta".

Acuzatia a fost lansata inca de marti de Elena Udrea, care a anuntat ca va informa institutiile europene cu privire la modul in care sunt "deturnate" fondurile europene de catre Guvernul Ponta si ca va sesiza Parchetul pentru a verifica modul in care s-a realizat o licitatie privind achizitionarea unor pachete de alimente.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, raspunde, intr-un comunicat remis miercuri, acuzatiilor lansate de PNL si de presedintele PMP, Elena Udrea. Teodorovici afirma ca "Ajutoarele alimentare pentru persoanele dezavantajare nu vor fi distribuite in timpul campaniei electorale, ci dupa finalizarea acesteia. Am decis ca nu vom distribui ajutoarele alimentare inainte de finalizarea campaniei electorale pentru a nu exista nici cel mai mic semn de intrebare asupra modului in care utilizam fondurile alocate de UE."

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, declarase si miercuri, referitor la afirmatiile Elenei Udrea conform carora Guvernul ar cumpara din fonduri UE alimente pentru a le distribui in ziua votului, ca fondurile UE nu sunt folosite in scop electoral, iar orice afirmatii privind deturnarea acestora reprezinta "dezinformari".

PNL acuza insa ca "Modul in care este organizata aceasta licitatie ridica serioase semne de intrebare cu privire la legalitatea ei. In primul rand, anuntul a fost publicat pe 20 septembrie 2014, iar data depunerii ofertelor este 2 octombrie 2014, ceea ce inseamna numai 12 zile pentru pregatirea ofertelor, fapt care incalca flagrant prevederile ordonantei 34/2006, potrivit careia o licitatie deschisa are un termen de 52 de zile pana la depunere. Este evident ca Guvernul calca in picioare legea pentru a grabi lucrurile astfel incat pachetele cu alimente sa fie gata pentru distribuire fix in campania electorala. Mai mult, contractul prevede ca pachetele sa fie trimise la centrele de distributie ale primariilor in maxim 45 de zile de la semnarea contractului. Ca o banala coincidenta, intre 3 octombrie, a doua zi dupa data limita a depunerii ofertelor si cel de-al al doilea tur al alegerilor prezidentiale, sunt exact 45 zile!."

Liberalii mai subliniaza ca "Dupa legalizarea migratiei politice a alesilor locali si rectificarea bugetara care asigura fonduri pentru primari traseisti cu pretul subminarii economiei nationale, asistam acum la un alt demers de gravitate extrema din partea PSD - cumpararea bunavointei votantilor prin pomeni electorale pentru care se folosesc bani europeni. Adevaratul beneficiar al acestei licitatii nu este cetateanul, ci uriasul aparat de partid al PSD care are ca unic obiectiv castigarea prin orice mijloace si cu orice pret de catre Victor Ponta a alegerilor prezidentiale.Ii solicitam in mod expres primului-ministru al Romaniei, Victor Viorel Ponta, sa stopeze imediat aceasta incercare de mita electorala. Consideram ca autoritatile, Parchetul General si institutiile de control abilitate de la Bruxelles, trebuie sa se sesizeze de urgenta cu privire la modul in care Guvernul Ponta vrea sa deturneze fondurile europene in plina campanie pentru alegerile prezidentiale."

  • Ministrul Fondurilor Europene: Ajutoarele alimentare nu vor fi distribuite in timpul campaniei electorale, ci dupa finalizarea acesteia

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, raspunde, intr-un comunicat remis miercuri, acuzatiilor lansate de PNL si de presedintele PMP, Elena Udrea. Teodorovici afirma ca "Ajutoarele alimentare pentru persoanele dezavantajare nu vor fi distribuite in timpul campaniei electorale, ci dupa finalizarea acesteia. Am decis ca nu vom distribui ajutoarele alimentare inainte de finalizarea campaniei electorale pentru a nu exista nici cel mai mic semn de intrebare asupra modului in care utilizam fondurile alocate de UE."

"Licitatia pe care o deruleaza in prezent Ministerul Fondurilor Europene respecta in totalitate prevederile legislatiei nationale si europene in materie. In plus, cred ca stiti ca in Romania, contestarea licitatiilor publice este . Astfel, este foarte probabil ca si in cazul acestei licitatii sa apara intarzieri. Apoi, procedura de licitatie organizata pentru achizitia alimentelor destinate persoanele dezavantajate respecta in totalitate prevederile legislatiei nationale in domeniul achizitiilor publice, legislatie care transpune prevederile Directivelor europene in materie. Procedura aplicata este licitatia restransa accelerata, reglementata de OUG 34/2006 - articolul 83, alineat 3, respectiv de Directiva CE nr. 18/2004, la articolul 38, paragraful 8", arata ministrul Fondurilor Europene.

Ministerul Fondurilor Europene prezinta si prevederile celor doua acte normative:

Prevederile OUG 34/2006:

Art. 83

(1)Fara a aduce atingere prevederilor art. 71, in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica este egala sau mai mare decat cea prevazuta la art. 55 alin. (2), perioada cuprinsa intre data transmiterii anuntului de participare spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si data-limita de depunere a candidaturilor trebuie sa fie de cel putin 37 de zile.

(2) In cazul in care, din motive de urgenta, nu poate fi respectat numarul de zile prevazut la alin. (1), autoritatea contractanta are dreptul de a accelera aplicarea procedurii prin reducerea perioadei prevazute la alin. (1), dar nu la mai putin de 15 zile.

(3) In cazul in care anuntul de participare este transmis, in format electronic, spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, perioada prevazuta la alin. (1) se poate reduce cu 7 zile si perioada prevazuta la alin. (2) se poate reduce cu 5 zile."

In cazul licitatiei lansate de Ministerul Fondurilor Europene se aplica prevederile alin. 3), deoarece anuntul de participare a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar in deplina conformitate cu prevederile legale incidente, perioada de timp intre publicarea anuntului si data-limita de depunere a candidaturilor este de 10 zile (15 - 5 = 10). Subliniez ca in data de 02 octombrie a.c. a fost termenul limita pentru depunerea candidaturilor, urmand ca agentii economici sa aiba la dispozitie inca 10 zile pentru depunerea ofertelor tehnice si financiare.

Subliniem ca dreptul de reducere a termenelor in cazul licitatiei restranse este prevazut si in Directiva CE nr. 18/2004, la art. 38, paragraful (8):

"In cazul procedurilor restranse si de negociere cu publicarea unui anunt de participare prevazute la articolul 30, in cazul in care nu se pot respecta termenele minime stabilite de prezentul articol, datorita naturii urgente a situatiei, autoritatile contractante pot stabili:

(a) un termen de primire a cererilor de participare care nu poate fi mai mic de 15 zile de la data trimiterii anuntului sau care nu poate fi mai mic de 10 zile, in cazul in care anuntul este trimis pe cale electronica in conformitate cu formatul si modalitatile de transmitere mentionate de anexa VIII punctul 3;

(b) si, in cazul procedurilor restranse, un termen de primire a ofertelor care nu poate fi mai mic de 10 zile de la data trimiterii invitatiei ofertantului."

"In vederea asigurarii unei transparente suplimentare, procedura se deruleaza integral prin mijloace electronice in SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice). In lumina celor de mai sus, este limpede ca toate acuzatiile sunt pure speculatii politice, care vin dintr-o interpretare eronata a legislatiei in materie", incheie ministrul Fondurilor Europene.