Motiunea de cenzura depusa de Opozitie intitulata "Victor Ponta pune in pericol statul de drept. Opriti fraudarea alegerilor de catre PSD" va fi citita miercuri in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, iar luni va fi dezbatuta si supusa votului parlamentarilor, relateaza Agerpres.

"In legatura cu motiunea de cenzura depusa de Opozitie, s-a hotarat: maine (miercuri -n.r.), la ora 14,00, sa fie citita in plenul reunit si luni, saptamana viitoare, la ora 16,00 va fi dezbaterea si votul pe motiunea de cenzura", a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, la finalul Birourilor Permanente reunite.

Alianta Crestin-Liberala (ACL) a depus, vineri, motiunea de cenzura impotriva Guvernului, intitulata "Victor Ponta pune in pericol statul de drept. Opriti fraudarea alegerilor de catre PSD".

Dupa cum a anuntat copresedintele ACL, Klaus Iohannis, motiunea este impotriva "abuzurilor repetate ale Guvernului Ponta" si a fost initiata de 171 de parlamentari ai ACL. Potrivit lui Iohannis, motiunea vizeaza OUG 45/2014 privind modificarea si completarea Legii pentru alegerea Presedintelui Romaniei si OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali.

Liberalii si democrat-liberalii acuza in text faptul ca in ultimele luni in Romania "asaltul supra democratiei si asupra statului de drept a atins cote alarmante", artizanul acestor "actiuni destabilizatoare" fiind Guvernul condus de Victor Ponta. PNL si PDL arata ca pe masura ce se apropie campania pentru prezidentiale "abuzurile s-au inmultit si nu mai exista pentru prezidentiabilul Victor Ponta nicio stavila in calea nevoii de satisfacere a setei de putere si ""a pohtei ce-a pohtit"- scaunul de la Cotroceni". Ei afirma ca prin OUG 55/2014 s-a provocat o delegitimare a alesilor locali, deschizandu-se calea spre "un regim autoritar si arbitrar".

Semnatarii motiunii arata ca Guvernul PSD a pus in aplicare o "adevarata campanie institutionala in scopul fraudarii alegerilor" si descriu trei pasi in acest sens. Astfel, un prim pas este "inarmarea", prin atragerea de partea sa a aparatului de forta al statului, prin reorganizarea DGIPI ca departament in MAI, prin numirea sefilor IGPR si a Departamentului de informatii pentru aparare de catre premier si prin folosirea Curtii de Conturi ca instrument de teroare politica pentru alesii locali care refuza transferul la PSD.

Initiatorii motiunii sustin ca Guvernul "dicteaza Parlamentului sa nu puna in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale, astfel incat Curtea de Conturi sa ramana atasata PSD pentru a nu face controale la institutiile conduse de alesi locali ai puterii care primesc discretionar fonduri guvernamentale pe care le vor cheltui dupa bunul plac in urmatoarele 60 de zile".

Al doilea pas descris de ACL este cel al "organizarii logisticii pentru atac in vederea fraudarii alegerilor", prin adoptarea de catre Guvern a OUG 45/2014 referitoare la alegerea Presedintelui Romaniei.

Cel de-al treilea pas indicat de initiatorii motiunii este "recrutarea" prin "aspirarea de alesi locali in teritoriu care sa aduca voturi pentru candidatul PSD" la prezidentiale.

PNL si PDL mai spun ca "ultimul pas din planul operativ de fraudare a alegerilor prezidentiale este pus in opera prin stapanirea comunicatiilor, prin continuarea demersurilor de subjugare a institutiilor de forta care au rol in organizarea procesului electoral, precum Serviciul de Telecomunicatii Speciale".

Initiatorii motiunii solicita Guvernului sa lase "jos mainile" de pe administratia publica locala, sa-i lase pe alesii locali sa faca administratie in slujba cetateanului si nu politica dictata de la centru si sa lase institutiile statului sa functioneze liber, fara a le transforma in "gubernii" personale ale lui Victor Ponta.

In plus, ACL cere parlamentarilor sa voteze motiunea de cenzura pentru a opri Guvernul si pentru ca statul de drept sa nu fie suspendat pentru 5 ani.