Presedintele PNL, Klaus Iohannis, candidat al Aliantei Crestin Liberale pentru alegerile prezidentiale, a afirmat miercuri, la Pitesti, ca in cazul in care el va castiga alegerile, actualul guvern ar putea fi schimbat printr-o motiune de cenzura, ca urmare a unei reconfigurari a scenei politice, transmite Agerpres.

"Esenta de a fi a unui partid politic este de a ajunge la putere si de a guverna. Aceasta este o constatare, nu este un lucru nici pozitiv, nici negativ (...) In masura in care voi fi ales presedinte al Romaniei, este evident ca partidele vor incerca sa reaseze scena politica. Putem sa ne imaginam ca la un moment dat Guvernul Ponta poate sa plece prin motiune de cenzura", a declarat liderul liberal.

El a precizat insa ca prioritatea ACL este, in acest moment, castigarea Presedintiei Romaniei, problema accederii la guvernare urmand sa fie abordata dupa alegeri.

"Nu ma intrebati acum in detaliu care parlamentar cu cine ar vota pentru a ajunge in acea situatie, dar s-au mai vazut astfel de situatii. Acum totusi nu ne concentram pe asa ceva, acum ne concentram pe prezidentiale. Dupa ce le voi castiga, ne vom concentra pe guvernare", a mai spus Iohannis.

  • Regionalizarea e o tema foarte importanta, care trebuie reintrodusa in dezbaterea publica

Iohannis a mai declarat ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei reprezinta o tema foarte importanta, iar in cazul in care va fi ales in functia de presedinte al tarii, va avea grija sa fie reintrodusa in dezbaterea publica.

"Ca presedinte al Romaniei nu voi avea atributii in regionalizarea Romaniei, insa este o tema deosebit de importanta, care a fost abandonata in spatiul public si a fost o greseala. Eu voi avea grija sa fie reintrodusa in discutia publica", a declarat Iohannis.

In opinia sa, o decizie in privinta reorganizarii administrative trebuie sa fie luata doar dupa o documentare serioasa si dupa multe analize si dezbateri in spatiul public.

"Nu pot sa va spun daca regionalizarea administrativa a Romaniei se va face sau nu se va face, este o decizie care trebuie luata dupa o documentare ampla, dupa o discutie ampla in spatiul public, tinand cont de specificul fiecarei zone, fiecarui judet si a fiecarei regiuni. Dar eu cred ca nu presedintele trebuie sa ia aceasta decizie, ci trebuie doar sa ia decizia sa reintroduca in spatiul public discutia. Din acest motiv nu doresc sa exprim o anumita opinie proprie, pro, contra, sau ce regiune trebuie sa fie sau sa nu fie, cum de fapt gresit s-a abordat discutia, incepand de la cate regiuni trebuie sa fie. Cate regiuni trebuie sa fie trebuie sa rezulte in urma discutiilor'" a spus Klaus Iohannis.