"Prin indrumarea tuturor elevilor catre colegiile din cadrul unor facultati vor disparea scolile postliceale si scolile profesionale. Toata lumea va dori sa termine o facultate. Vom avea 100% someri cu diplome", sustine Raluca Turcan, vicepresedinte PDL, ca reactie la Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul Ponta a adus 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. "Autorul moral este Ecaterina Andronescu, artizanul si principalul lobbist al captusirii sistemului public national de catre diverse grupuri de interese din invatamantul privat", a declarat Turcan, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Raluca TurcanFoto: Agerpres
  • Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. Luni, 30 iunie, "Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative" a fost publicata in Monitorul Oficial.
  • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
  • Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei

Deputatul Raluca Turcan cere demisia premierului Victor Ponta si a ministrului Educatiei, Remus Pricopie, "pentru un asemenea gest care distruge educatia nationala". Potrivit acesteia, "adoptarea Ordonantei de Urgenta 49/2014 schimba aproape o treime din Legea Educatiei Nationale. Este vorba de o serie de modificari facute pe ascuns, fara dezbatere publica, fara consultarea oamenilor scolii sau a beneficiarilor directi".

Viceresedintele democrat-liberal sustine ca aceste modificari "demonstreaza ca PSD vine practic cu o noua lege a educatiei nationale". Iar printre cele mai importante modificari se numara legiferarea anului pregatitor pentru cei care nu si-au luat bacalaureatul, din finantarea de baza.

"Pregatirea elevilor pentru acest examen se face deja in multe judete prin bani europeni. Alocarea unor fonduri bugetare pentru aceste activitati nu este altceva decat o actiune electorala cu care PSD ar dori sa-si fidelizeze un anumit tip de public", sustine Raluca Turcan.

Aceasta aminteste ca prin aceasta ordonanta se infiinteaza colegii postliceale in facultati. "Ceea ce inseamna: mai multi bani de la buget catre facultati, catre clientela de partid; prin aceasta masura, elevii care nu si-au luat examenul de BAC au drum liber catre facultati (si aici regasim ideile Ecaterinei Andronescu, idei respinse de societatea academica in urma cu doi ani); prin indrumarea tuturor elevilor catre colegiile din cadrul unor facultati vor disparea scolile postliceale si scolile profesionale. Toata lumea va dori sa termine o facultate. Vom avea 100% someri cu diplome", este de parere Turcan.

Potrivit deputatului PDL, "o alta masura in sprijinul 'somerilor cu diploma' este si introducerea celei de-a treia sesiuni de bac. Din punct de vedere al organizarii anului scolar, aceasta sesiune va da peste cap programul scolar. De ce nu introduce PSD atatea sesiuni pana iau bac-ul toti elevii? Prin aceasta masura, PSD se angajeaza sa livreze 'clienti' pentru universitatile private si de stat - noi taxe platite, noi subventii de la stat, pastrarea locurilor de munca pentru politrucii din aceste facultati etc. Un alt interes electoral".

Raluca Turcan declara ca ordonanta de urgenta politizeaza invatamantul. "Ca sa fie foarte clar: de exemplu in scolile din mediul rural deciziile se pot lua de primar (care prin acest OUG poate fi membru in CA), director, si alti doi membri. Mai mult, elevii au doar statut de observator si numai la sedintele CA unde se discuta aspecte privind elevii. Intrebarea este: cand nu se discuta despre aspecte care ii privesc pe elevi? Prin aceasta masura elevii au fost indepartati de acest for de decizie!", sustine deputatul PDL.

Vicepresedintele democrat-liberal sustine ca "art. 112, alin. (4 1) rezolva ceea ce nu s-a reusit prin Legea descentralizarii: se doreste, in subsidiar, trecerea cladirilor si terenurilor palatelor si cluburilor elevilor in proprietatea Consiliilor Judetene sau Consiliilor Locale; se completeaza cu alin. (6) modificat: pentru schimbarea destinatiei bazei materiale de catre administratia publica locala nu este nevoie decat de avizul conform al MEN."

"PSD a strecurat un proiect mai vechi, declarat acum doi ani neconstitutional, prin care persoanele fizice vor putea infiinta o institutie de invatamant superior particular si confesional, avand in continuare calitatea de fondatori. Se pare ca este o noua bomba imobiliara pentru ca fondatorii au anumite drepturi, inclusiv desfiintarea sau dizolvarea universitatii si patrimoniului acumulat pe parcursul desfasurarii activitatii. Prin urmare, persoanele fizice fondatoare isi vor putea insusi patrimoniul dobandit din taxele studentilor si pentru care nu au platit impozite si TVA", avertizeaza Raluca Turcan.

Amintim ca prima luare de pozitie fata de lovitura data Educatiei de Guvern a venit de la fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea. Acesta a explicat pentru HotNews.ro care sunt cele mai periculoase prevederi ale Ordonantei de Urgenta. De la crearea unui sistem paralel pentru universitatile private - care nu mai trebuie sa respecte legea in atributii, mandate si structura -, crearea modalitatii ca rectorii de la stat sa fie in functie pe viata, posibilitatea ca o persoana fizica sa fondeze o universitate in mainile careia sa se intoarca apoi patrimoniul acesteia, reintroducerea doctoratului la frecventa redusa si pana la politizarea sistemului preuniversitar si intarirea sindicatelor - totul "este o grozavie", spune Miclea.

Citeste si: