Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, cu referire la modificarile aduse de Parlament legii administratiei publice locale, ca "Am considerat ca promulgarea legii e corecta si legea e corecta. In toate cele 20 de zile plus trei zile in control la Consiliul legislativ nu a existat nicio observatie, nici de la Parchete, nici de la ANI. Legea a facut obiectul unor discutii foarte serioase in randul consilierilor." Seful statului a mai spus, raspunzand unei intrebari a unui jurnalist, ca "Nu este un lucru rau si nu ii va feri pe hoti (legea - n.red.) de procurori." Traian Basescu a adaugat ca "Cred ca masura e corecta, se face un transfer de responsabilitate exact catre cel care ii furnizeaza primarului dispozitia de restituire. (...) Cred ca e masura corecta, mai mult, va asigur ca vor fi primari care vor delega foarte mult si altii care vor delega foarte putin."

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

Dialog reporter - Traian Basescu pe tema modificarilor aduse de Parlament legii administratiei publice, modificari promulgate de seful statului:

Reporter: Parlamentarii au modificat legea administratiei locale pentru delegarea de atributii catre subalterni. Ati promulgat legea, v-ati consultat cu ANI si experti in coruptie?

Traian Basescu: In toate cele 20 de zile plus trei zile in control la Consiliul legislativ nu a existat nicio observatie, nici de la Parchete, nici de la ANI. Legea a facut obiectul unor discutii foarte serioase in randul consilierilor. Am considerat ca promulgarea legii e corecta si legea e corecta. Inteleg ca se reduce spectacolul daca nu mai ai primari, din ce sa traim daca nu avem spectacolul arestarilor?

Marea problema e a responsabilitatii. Eu ca primar general am avut foarte multe plangeri penale, pe acte care vizau restituirea fie de case, fie terenuri, si toata raspunderea era a primarului, el semneaza documentele de restituire.

Ce am constatat: nimeni nu chema decat pe primar sa dea declaratii cum a restituit o casa, un teren in conditiile in care de multe ori aveai senzatia ca propriii tai functionari care nu sunt responsabili mergeau cu BMW iar primarul semna. Totul se aranja la nivelul functionarilor. Nu stiu daca va imaginati ce e pe biroul unui primar. Dimineata, la intreare, ti se pun vreo doua teancuri de nu te vezi dupa ele, cu autorizatii de construire, dispozitii de retrocedare. Toate au in spate lucrul functionarilor, dar singurul care raspundea era primarul.

Nu s-a gasit formula ca vreodata sa fiu reprezentat in instanta de consilierii juridici, intotdeauna trebuia sa angajez avocati. Eu am venit primar cu Audi 80 si apartament cu patru camere, altii vin cu apartamente de doua camere si nu au nici bani de avocati.

Cred ca masura e corecta, se face un transfer de responsabilitate exact catre cel care ii furnizeaza primarului dispozitia de restituire. La Bucuresti avea zilnic 20-30 de dispozitii de restituire si functionarii erau extrem de grijulii. Aveau grija sa imi puna in spatele dispozitiei de restituire toate documentele.

Primarii risca sa fie victime sigure daca semneaza acte fara sa aiba un aparat perfect in ce priveste semnatura pe care o dau. Eu am avut sansa, dar m-a costat foarte mult, m-au costat foarte mult avocatii.

Cred ca e masura corecta, mai mult, va asigur ca vor fi primari care vor delega foarte mult si altii care vor delega foarte putin.

Am auzit si povestea ca functionarul o sa faca ce ii spune primarul. Ce functionar vedeti dumneavostra in fata unui procuror si sa spuna mi-a spus primarul? Si atunci tot la DNA ajunge domnul primar.

Altfel e obligatia functionarilor sa fie extrem de exigenti cu ce semneaza. Asumarea de repsonsabilitate pe semnatura e un lucru de care depinde chiar viata ta, sau libertatea.

Problema e daca vor fi suficienti viceprimari care sa isi asume responsabilitatea la titluri de proprietate.

Poate delega, dar niciodata nu va delega toata responsabilitatea la restituiri.

Am auzit si formulari de genul ce nu au resit in martea neagra au reusit acum, nu, nimeni nu ii scuteste pe cei care au facut ingfractiuni de intalnirea cu procurorii de la DNA.

La Bucuresti, multe din autorizatiile de construire sunt semnate de mine.

Cand vedeti cladiri schimonosite sa stiti ca primarul nu a avut habar de cum va arata, dar in comisia de urbanism erau niste baieti care stiau exact.

De ce nu ar semna arhitectul sef? De ce nu si-ar asuma raspunderea, cand primarul nu e de meserie neaparat?

Reporter: Ati semnat ca primarul?

Traian Basescu: Nu, am semnat pentru ca daca nu semnam in 30 de zile se aproba automat.

Nu este un lucru rau si nu ii va feri pe hoti de procurori.

  • Cum pot scapa de DNA primarii si presedintii de Consilii Judetene dupa ce doi parlamentari PSD au modificat legea administratiei publice locale

La initiativa parlamentarilor PSD Gabriela Vranceanu Firea si Darius Valcov, Parlamentul a modificat legea administratiei publice la inceputul lunii martie, astfel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene sa-si poata delega atributiile catre un numar mare de angajati din cadrul institutiei. Astfel, primarii sau presedintii de Consilii Judetene vor putea scapa de eventuale anchete DNA, au declarat surse judiciare consultate de Hotnews.ro, deoarece procurorii anticoruptie nu au competenta legala de a cerceta simpli functionari, ci parchetele locale.

Propunerea legislativa a trecut prin Camera Deputatilor prin aprobare tacita. Nici un parlamentar al Opozitiei nu a sesizat public pericolul modificarii legii administratiei astfel incat primarii si presedintii de consilii judetene sa poata evita o eventuala raspundere penala. Aceasta este o cerinta mai veche a primarilor din toata tara. Prim-vicepremierul Liviu Drangea a semnat, in septembrie 2013, un acord cu Asociatia Comunelor prin care le promitea primarilor, intre altele, exonerarea de raspundere penala sau de verificarile ANI. Acest lucru nu s-a putut realiza prin modificarea legilor penale, ci s-a recurs, dupa cum a declarat o sursa judiciara pentru Hotnews.ro, la "o smecherie tipic romaneasca".

Presedintele Traian Basescu a promulgat legea pe 12 martie 2014 fara sa ridice vreo obiectie, astfel ca modificarile votate de PSD au devenit lege, fiind publicate in Monitorul Oficial. De asemenea, nici un partid din opozitie n-a reactionat public in timpul discutarii legii in Parlament si nici dupa votarea acesteia.