Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, membru fondator al Miscarii Populare, a declarat miercuri, la Calarasi, ca unul dintre obiectivele nou-infiintatului partid Miscarea Populara este acela ca actualul presedinte Traian Basescu sa devina premier, transmite obiectiv-online.ro.

Prezent la Calarasi, cu ocazia inaugurarii sediului organizatiei judetene a Partidului Miscarii Populare, Lazaroiu a prezentat cele trei obiective majore pe care si le-a propus noua formatiune in viitorul apropiat.

Primul este obtinerea unui scor bun la europarlamentare, un procent din doua cifre, undeva peste 10%, al doilea, un candidat unic al dreptei la prezidentiale, al treilea, si poate cel mai important insa pentru formatiunea gandita de insusi Basescu, este acela ca actualul presedinte sa devina premier, mentioneaza publicatia citata.

Intrebat cum poate sa devina Traian Basescu premier, in actualul mandat al Parlamentului, in conditiile in care prevederile din viitoarea Constitutie stabilesc ca partidul majoritar sau alianta politica care detine majoritatea in Parlament sa desemneze premierul, Lazaroiu a spus ca dupa alegerile prezidentiale majoritatile din Parlament se vor rearanja, iar noul presedinte de dreapta il va desemna pe Basescu premier, fara sa faca referire la modificarile ce ar urma sa se faca in Constitutia Romaniei in acest sens.

"Daca PSD si PNL intra separat in alegerile prezidentiale, iar dreapta va avea un candidat unic in turul doi, pe o intelegere PNL-PMP, care sa castige, se schimba majoritatea in Parlament si noul presedinte numeste alt premier", a declarat Sebastian Lazaroiu.

Ipoteza lansata de Lazaroiu poate deveni realitate daca procedura de desemnare a premierului din viitoarea Constitutie nu va fi adoptata sau daca aceasta nu se va aplica pentru mandatul actual, noteaza obiectiv-online.ro.

Potrivit USL, presedintele trebuie sa tina cont, in procesul de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru, de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice (ante sau post-electorale), in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta. Totodata, presedintele trebuie sa desemneze pentru functia de prim-ministru persoana propusa de partidul sau alianta politica care a obtinut peste 50% in alegerile legislative.