Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca sesizarea Curtii Constitutionale pe modificarile aduse Legii referendumului de catre presedintele Traian Basescu reprezinta o incercare de sabotare a reformei constitutionale promovata de USL. La randul sau, Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD, a afirmat ca cei de la CC s-au pronuntat deja pe subiect, el adaugand ca presedintele Basescu este in campanie pentru Elena Udrea.

"Demersul lui Traian Basescu de a sesiza Legea referendumului la Curtea Constitutionala este unul strict politicianist si complet inutil in conditiile in care Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja pe acest text in urma cu trei luni. A decis deja ca noile prevederi impus in Legea referendumului sunt constitutionale (...) In spatele demersului presedintelui se regaseste intentia de a tergiversa promulgarea unei legi constitutionale cu scopul de a sabota amplul proiect de reforma constitutionala", a mai declarat Pocora.

Purtatorul de cuvant al PNL a mai precizat ca Parlamentul a pus deja in acord legea referendumului cu decizia Curtii din iunie, fiind preluata in text inclusiv amanarea cu un an a organizarii unui referendum pe noile prevederi.

"Forma trimisa la promulgare este in total acord cu Constitutia. Respingem aceasta noua incercare a lui Traian Basescu de a pune presiune pe judecatorii Curtii Constitutionale, fortand schimbarea unei decizii initiale de constitutionalitate. Sesizarea Curtii dovedeste din nou modul vicios in care se raporteaza la institutiile statului", a mai afirmat Pocora.

PDL a sesizat Curtea Constitutioanla in legatura cu aceasta lege, in vara.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, in 26 iunie, Curtea Constitutionala.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean si judecatorii CC Daniel Morar si Stefan Minea au formulat o opinie separata, la acel moment, in care au sustinut ca prevgederi din legea duc la "infrangerea" suveranitatii si la alterarea legitimitatii deciziilor.

Cei trei judecatori argumentau ca definirea democratiei se face ca "guvernare de catre si pentru popor", ceea ce conduce la ideea ca guvernarea se face in numele unei majoritati.

"Majoritatile trebuie sa guverneze si minoritatile trebuie sa se exprime si, eventual sa se opuna. Democratia trebuie sa se manifeste in cadrul a doua coordonate: pe de o parte, toti cetatenii care sunt afectati de o decizie trebuie sa aiba sansa de a participa la luarea deciziei, fie in mod direct, fie prin reprezentanti alesi si, pe de alta parte, decizia finala trebuie sa reflecte vointa majoritatii cetatenilor, manifestata direct sau mediat", argumentau judecatorii CC in opinia separata.

De asemenea, ei sustineau ca "principiul majoritatii este singura consecinta posibila a modelului democratic".

Presedintele Traian Basescu a declarat, in iulie, raspuzand unei intrebari legate de decizia CC privind Legea referendumului, ca nu intelege termenul de "un an" fixat de aceasta institutie, precizand ca acesta este "gresit fixat".

"Curtea Constitutionala nu a protejat procesul de revizuire a Constitutiei, care a inceput deja", a spus Basescu, mentionand ca nu vrea sa se inteleaga ca ar critica Curtea Constitutionala.