Trei organizatii care apara drepturile femeilor din Romania dezaproba declaratiile facute de liderul PNL, Crin Antonescu, in cadrul unei intalniri a organizatiei femeilor liberale care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. „Nu sunt deloc feminist, detest feminismul, pentru ca imi pare ca risca sa desfigureze femeia. Cred cu conservatoare modestie ca Dumnezeu ne-a creat diferiti cu egala splendoare dumnezeiasca si ceea ce are mai pretios femeia este tocmai ceea ce face diferenta in raport cu barbatul. Deseori, deseori, sunt invidios pe dumneavoastra sau regret ca nu sunt femeie [...]”, le-a spus Antonescu femeilor liberale.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

Reprezentantii Societatii de Analize Feministe AnA, Asociatiei Front si Centrului de Studii in Idei Politice sustin intr-un comunicat de presa comun ca au luat act cu surprindere de afirmatiile facute de Crin Antonescu in conditiile in care femeile din Romania continua sa se confrunte cu numeroase prejudecati legate de rolul in familie si in societate, sunt mai prost platite decat barbatii si sunt prezente in viata politica in numar foarte mic.

"Am vrea sa-i aducem aminte liderului liberal ca in Romania femeile continua sa se confrunte cu numeroase prejudecati legate de rolul in familie si in societate, ca la nivel de mentalitate continua sa existe clisee si stereotipuri prin care acestea sunt puse in situatii dezavantajate si inegale in raport cu barbatii si, nu in ultimul rand, ca Romania se situeaza pe ultimele locuri in Europa in ce priveste reprezentarea politica a femeilor, atat in Parlament si Executiv, cat si la nivelul structurilor de decizie din administratia publica locala", sustin reprezentantii celor trei organizatii.

ONG-urile cer lideurului PNL sa explice ce l-a facut sa ajunga la afirmatia ca detesta feminismul.

"I-am reaminti totodata viitorului candidat la presedintie ca in Romania persista o cultura a tolerantei si a negarii in legatura cu violenta domestica, flagel ale carui principalele victime sunt femeile (...). Totodata, femeile continua sa fie platite mai putin decat barbatii la munca de valoare egala – in medie cu 9%; raman principalele prestatoare ale muncilor casnice si de ingrijire, munci care sunt neremunerate si invizibile. (...) Acestea sunt cateva din problemele cu care femeile, in general, sau anumite categorii de femei, se confrunta in Romania si fata de care miscarea feminista a luat constant atitudine. intr-un asemenea context, ne intrebam ce intelege Crin Antonescu prin feminism si am vrea sa ne indice prin ce actiuni si activitati organizatiile feministe din Romania l-au facut sa ajunga la afirmatia ca detesta feminismul", se mai arata in comunicatul de presa.

In plus, cele trei organizatii iii cer lui Crin Antonescu sa explice ce l-a facut sa-si schimbe pozitia fata de 2009 cand sustinea feminismul.

"Pozitia lui Antonescu de la recenta reuniune a organizatiei femeilor liberale este cu atat mai putin de inteles cu cat, in noiembrie 2009, a declarat revistei The One ca daca ar fi sa candideze la Presedintie o femeie, ar vota-o pe Mihaela Miroiu, un nume de referinta in miscarea feminista din Romania, motivul invocat de el atunci fiind ca Mihaela Miroiu sustine cauza femeilor, "acea majoritate uitata de politica". Am vrea sa explice Crin Antonescu opiniei publice discrepanta intre afirmatiile facute in 2009 si atitudinile conservator-crestine si anti-feministe exprimate recent", cer reprezentantii celor trei ONG-uri.