Liderul PDL, Vasile Blaga, a afirmat, la Baia Mare, ca PDL va stabili in Colegiul Director varianta pe care se va merge pentru desemnarea candidatului partidului la prezidentiale, dar ca este deschis si fata de celelalte formatiuni de dreapta si centru dreapta pentru a gasi "cea mai buna formula", transmite Mediafax. Deputatul PDL Elena Udrea a declarat si ea, cu ocazia Colegiului Director al PDL de la Baia Mare, ca se gandeste ca in interiorul PDL sa se ia decizia de a initia o constructie politica de centru dreapta care sa aiba un singur candidat la Presedintie, sustinand ca si PNL ar putea face parte din constructia respectiva.

Vasile Blaga a declarat, sambata, inaintea Colegiului Director al PDL de la Baia Mare, ca viitorul candidat al partidului la prezidentiale trebuie sa cunoasca foarte bine problematica functiei prezidentiale, sa stie exact atributii de politica externa, de aparare.

"Trebuie sa fie bine pregatit in zona asta. Un om integru, un om serios, un foarte bun administrator dovedit", a spus Blaga.

El a aratat ca in partid exista oameni care sa indeplineasca aceste conditii si ca un lucru cert este ca PDL va avea un candidat la alegerile prezidentiale, iar in cadrul sedintei se va stabili varianta pe care se va merge pentru desemnarea acestuia.

"Noi suntem deschisi cu celelalte formatiuni de centru dreapta, de dreapta, sa gasim cea mai buna formula pentru prezidentiale", a spus el.

Intrebat daca in Colegiul Director se va analiza pozitia critica a Elenei Udrea la adresa partidului, Blaga a raspuns: "Nu avem astfel de teme de discutii".

  • Udrea: In PDL sa initiem o constructie politica de centru dreapta cu un candidat la Presedintie

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat, sambata, la Baia Mare, ca se gandeste ca in interiorul PDL sa se ia decizia de a initia o constructie politica de centru dreapta care sa aiba un singur candidat la Presedintie, sustinand ca si PNL ar putea face parte din constructia respectiva.

"Ma gandesc ca in interiorul PDL sa luam decizia de a initia o constructie politica de centru dreapta care sa aiba un singur candidat la Presedintie", a afirmat Udrea, inainte de Colegiul Director al PDL, care se intruneste sambata la Baia Mare.

Ea a sustinut ca din constructia respectiva ar putea face parte Forta Civica, Miscarea Populara si, eventual, PNL, "dupa ce nu va mai fi in alianta", transmite Mediafax.

Potrivit acesteia, viitorul candidat la prezidentiale trebuie sa fie "un om popular care sa adune voturi".

Pe de alta parte, Udrea a reiterat declaratiile de vineri, referitoare la premierul Victor Ponta, spunand ca, "de cateva zile, de cand este in Romania, este foarte nervos". Ea a mai spus ca Ponta a fost deranjat "foarte tare" de ceea ce s-a intamplat in perioada in care el a lipsit din tara, sustinand ca "se comporta ca un nabadaios politician".

Intrebata de agentia de presa citata daca isi doreste sa candideze la Presedintie, Udrea a evitat sa dea un raspuns transat, spunand ca "important e ce poti, nu ce-ti doresti".

"E devreme sa vorbim acum cine va fi candidatul PDL. Eu sper sa fie un candidat al intregii drepte si, de asemenea, trebuie sa fie candidatul ce are un proiect pentru Romania si e in stare sa convinga electoratul sa-l urmeze, mai departe vom vedea", a spus Elena Udrea.

Ea a precizat ca in ceea ce priveste candidatul la Presedintie, "nu vorbim de lucruri simple".

Referitor la afirmatia lui Victor Ponta potrivit careia Palatul Cotroceni nu mai exista ca Presedintie, fiind "o echipa de campanie pentru doamna Udrea la prezidentiale", deputatul PDL a spus ca premierul are "obsesii" pentru ea.

"Vad ca de cand s-a intors din vacanta, suparat ca si-a scurtat-o cu o saptamana, ma pomeneste la fiecare iesire publica", a spus Udrea, aratand ca a fost pomenita chiar si de la masa Guvernului.

Ea a mai spus ca, din punctul sau de vedere, Ponta vorbeste despre cei de care se teme.

"Am inteles ce crede el ca face Administratia de la Palatul Cotroceni, dar cu ce se ocupa echipa de la Palatul Victoria, care ar trebui sa se ocupe de guvernarea Romaniei si de a face ceea ce au promis in campanie, adica sa traiasca romanii mai bine?", a afirmat Udrea.

  • Colegiul Director al PDl se reuneste pentru a discuta, printre altele, criteriile pentru desemnarea candidatilor la viitoarele alegeri europarlamentare

Colegiul Director al PDL, care se intruneste sambata la Baia Mare, urmeaza sa discute despre strategia constituirii guvernului alternativa al PDL, precum si criteriile pentru desemnarea candidatilor la viitoarele alegeri europarlamentare.

Pe ordinea de zi oficiala a reuniunii se afla pozitia PDL referitoare la principalele teme politice, stadiul si strategia constituirii Guvernului alternativa al PDL, criterii pentru desemnarea candidatilor PDL la alegerile pentru Parlamentul European din 2014, informare privind stadiul alegerilor interne din PDL, precum si teme diverse.

Vasile Blaga a precizat recent ca guvernul alternativa al PDL va fi constituit in aceasta toamna si ca de pregatirea lui se ocupa prim-vicepresedintele partidului Catalin Predoiu. Constituirea guvernului din umbra al PDL a reprezentat si un motiv de disputa intre Vasile Blaga si europarlamentarul Cristian Preda, care dorea ca acest lucru sa se produca mai rapid. Preda este in prezent suspendat din partid.

In privinta alegerilor europarlamentare, Blaga a anuntat ca lista candidatilor va fi intocmita pe baza activitatii duse in partid. El a spus ca Monica Macovei si-a depus solicitarea de a candida pentru un nou mandat de europarlamentar din partea partidului, neprecizand daca acesta se va afla sau nu pe lista.

Dar, potrivit unor surse din partid, lista este in curs de definitivare, pe primele locuri aflandu-se Theodor Stolojan, Monica Macovei, Marian Jean Marinescu. Un alt nume vehiculat pentru aceasta lista este cel al Sulfinei Barbu.

Blaga a precizat, de asemenea, ca la partid nu a fost inregistrata nicio cerere din partea europarlamentarului Elena Basescu de a candida din partea PDL pentru un nou mandat.

La aceasta sedinta se astepta sa fie abordata si problema celor din partid care au avut pozitii critice publice la adresa conducerii PDL, presedintele Vasile Blaga declarand, in urma cu doua saptamani, referitor la Elena Udrea, ca trebuie stopata ipocrizia.

Blaga spunea atunci ca lucrurile vor fi clarificate la sedinta Colegiului Director din 17 august, aratand ca un membru PDL nu poate fi fidel contribuind la constructia altui partid si ca "ipocrizia nu poate fi dusa la maximum".

"Ca sa fie foarte clar: toti colegii vor trebui sa aiba o pozitie transanta. Ce doresc in viata: in PDL urmarind obtinerea de catre acest partid a obiectivelor pe care si le propune sau in PDL incercand sa coaguleze oameni spre alte zone ca partidul sa nu-si poata atinge la un moment dat obiectivele. Lucrurile acestea trebuie lamurite, deocamdata nu ma pronunt, dar lucrurile trebuie lamurite", a adaugat Vasile Blaga.

Dar divergentele dintre Vasile Blaga si Elena Udrea s-au mai aplanat dupa intalnirea pe care cei doi au avut-o saptamana trecuta.

"Am avut o discutie - n-am niciun motiv sa cred ca nu a fost foarte sincera - cu doamna Udrea. Si-a declarat devotamentul fata de partid, faptul ca nu o intereseaza o alta constructie politica. I-am spus si eu ca anumite declaratii pe care le-a facut au nemultumit si ca a si primit reactiile unor colegi, lucru care pe mine nu ma bucura. Pana la urma aceste lucruri trebuie discutate in interiorul partidului", a spus presedintele PDL.

Udrea a declarat, la randul sau, ca poate lucra foarte bine cu Vasile Blaga pentru schimbarea guvernarii USL si ca democrat-liberalii care au plecat la Partidul Miscarea Populara nu au fost trimisi de ea.

La finalul reuniunii Colegiului Director este prevazuta o conferinta de presa.