Presedintele Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, afirma ca va depune o plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva premierului Victor Ponta, daca acesta va "obstructiona in continuare" publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de guvern privind privatizarea CFR Marfa.

Eugen TomacFoto: dprp.gov.ro

Eugen Tomac i-a transmis vineri primului ministru o scrisoare deschisa in care enumera "problemele restante" si prioritati "neglijate" de guvern in ultima perioada, in randul carora "chestiunea cea mai arzatoare este finalizarea procesului de privatizare a CFR Marfa".

"Din acest motiv, imi permit sa va avertizez ca, in cazul in care veti obstructiona in continuare publicarea in Monitorul Oficial a HG nr.526 din 24.07.2013, voi depune o plangere penala impotriva dumneavoastra, in calitate de prim-ministru, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice", se arata in aceasta scrisoare deschisa.

Iata mai jos scrisoarea deschisa semnata de presedintele Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac:

"Stimate Domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

In primul rand vreau sa va urez bun venit din concediu.

In al doilea rand doresc sa va atrag atentia ca sunt cateva probleme restante si cateva prioritati pentru Romania pe care guvernul pe care il conduceti le-a neglijat in ultima perioada.

Permiteti-mi sa va amintesc care sunt acestea:

1. Privatizarea CFR Marfa se afla in intarziere. Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 nu a fost publicata nici pana astazi in Monitorul Oficial. Publicarea Hotararii de Guvern este obligatorie pentru ca procesul de privatizare sa poata continua si astfel sa se treaca in faza de negociere a contractului de privatizare.

2. Rata somajului raportata pentru luna iulie 2013 de catre INS este de 7,6%, in crestere fata de lunile precedente. Acesta este un semnal de alarma de care Guvernul trebuie sa tina seama. O crestere economica fara locuri de munca nu este in beneficiul cetateanului.

3. Rata de absorbtie a fondurilor europene era de 15,3%, la 30 iunie 2013, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, ceea ce inseamna un nivel total nesatisfacator. Guvernul pe care il conduceti nu a deblocat inca toate programele operationale. Un exemplu este POSCCE, program in cadrul caruia Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro. Stiti la fel de bine ca si mine ca fondurile europene reprezinta o sursa esentiala pentru crearea de locuri de munca in Romania.

4. In presa au aparut fragmente din scrisoarea de intentie pe care ati negociat-o cu reprezentantii FMI inainte de plecarea in concediu. Din scrisoare reiese ca romanii trebuie sa se astepte la introducerea unor noi taxe, dar si la cresterea altor contributii. Contribuabilii din Romania asteapta sa afle in mod oficial care sunt angajamentele in noul acord cu FMI si care este impactul asupra vietii lor de zi cu zi a modificarilor fiscale la care v-ati angajat. Din declaratiile unor lideri liberali am inteles ca nu exista un consens in actuala coalitie privind schimbarile de politici fiscale pe care le-ati negociat cu FMI.

5. Guvernul nu a trimis nici pana in acest moment o propunere acceptabila de Acord de Parteneriat cu Comisia Europeana care vizeaza prioritatile Romaniei in exercitiul bugetar 2014-2020 si modul in care vor fi cheltuite fondurile alocate. Ultimele doua propuneri transmise de Guvernul pe care il conduceti au fost catalogate de Comisia Europeana drept ¬incoerente¬. Nu mai e nevoie sa va atrag atentia ca mai sunt mai putin de 6 luni pana la intrarea in vigoare a Acordului de Parteneriat si Romania nu are inca o propunere fundamentata, ceea ce pune in pericol accesul la fonduri de 22 miliarde de euro.

6. Romania nu are nici pana azi pregatit Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), desi imediat dupa aprobarea bugetului Uniunii Europene, in vederea aplicarii Politicii Agricole Comune (P.A.C.), acest program trebuia prezentat si aprobat. In cazul in care P.N.D.R. nu va fi prezentat si aprobat in 2014, Romania va pierde fondurile alocate si va pune o sarcina suplimentara asupra Bugetului de Stat.

7. Intrucat, la ultima rectificare bugetara, au fost taiate 900 de milioane de lei de la capitolul investitii, va rugam sa ne comunicati cum au fost prioritizate proiectele existente.

8. Pe langa acestea, coalitia majoritara a intrerupt procesul de revizuire a Constitutiei, fara a oferi o perspectiva pentru etapele urmatoare. De asemenea, Guvernului Romaniei nu a prezentat stadiul la care se afla procesul de regionalizare/descentralizare pe care s-a angajat sa il finalizeze pana la sfarsitul anului 2013, in asa fel incat regiunile create sa fie acreditate ca autoritati de management pentru a accesa fonduri europene in noul exercitiu bugetar 2014-2020".