Cererea primarului din Sibiu, Klaus Iohannis, de suspendare a raportului de evaluare prin care ANI constata ca edilul se afla in incompatibilitate a fost respinsa, miercuri, de Curtea de Apel Alba Iulia, iar procesul, in care Iohannis a cerut si anularea actului, va avea un nou termen in septembrie, scrie Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat miercuri ca, in procesul dintre primarul Sibiului, Klaus Iohannis, si Agentia Nationala de Integritate, instanta a respins cererea edilului prin care acesta solicita suspendarea raportului de evaluare al ANI, prin care se constata incompatibilitatea sa.

"Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca lipsita de interes cererea de suspendare a raportului de evaluare intocmit de ANI prin care agentia constata starea de incompatibilitate in cazul primarului din Sibiu", a spus Muntean.

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis a atacat in instanta raportul ANI din luna aprilie a acestui an, prin care agentia constata starea sa de incompatibilitate, iar in acest dosar edilul a solicitat atat anularea raportului ANI, cat si suspendarea acestuia.

Cosmin Muntean a precizat ca primarul din Sibiu, Klaus Ioannis, nu a fost prezent la termenul de miercuri de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Urmatorul termen la Curtea de Apel Alba Iulia este programat pentru 16 septembrie.

In 24 aprilie, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si la SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a contestat decizia ANI in 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia.

In 2 iulie, ANI a depus o cerere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de stramutare a dosarului de incompatibilitate, de la Curtea de Apel Alba Iulia la o alta instanta egala in grad. Cererea va fi judecata de instanta suprema in 20 septembrie.

In paralel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in 16 iulie, sa respinga cererea prin care ANI a solicitat, pe langa stramutarea dosarului, suspendarea judecarii cauzei la Curtea de Apel Alba Iulia pana la solutionarea cererii de stramutare. In aceasta situatie, dosarul isi continua cursul in instanta la Curtea de Apel Alba Iulia.

Iohannis este prim-vicepresedinte al PNL si exercita al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

In 16 mai, Iohannis spunea ca "nu a intrat bine" in PNL, ca ANI "si-a amintit" de el si "iar a gasit o speta de incompatibilitate", mentionand ca, in opinia sa, este o confuzie pe care o face ANI.

"Exista societatea Piete, care a fost infiintata de noi acum cativa ani. ANI spune ca sunt incompatibil pentru ca reprezint municipiul Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodata un astfel de mandat, deci nu exista cauza. A doua se refera la Societatea Apa Canal, societatea care, dupa infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), a devenit operator regional. Toti primarii comunitatilor care sunt in ADI Apa sunt si reprezentantii comunitatilor lor in Adunarea Generala a Actionarilor la Apa Canal, care este operator regional, avand comunitati din judetele Sibiu si Brasov", explica Iohannis, care adauga ca legea incompatibilitatilor prevede ca primarul nu poate fi actionar in AGA a unor societati de interes local, fara a face referire la societatile regionale.

De asemenea, Iohannis afirma, in 18 iulie, ca se apara singur in procesul pe care l-a intentat ANI, precizand ca intampinarile si interventiile le semneaza in nume propriu.

Pe de alta parte, la inceputul lunii iulie, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca 20 de primari din judetul Sibiu au fost in incompatibilitate, intrucat au detinut si functii de reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor a SC Apa Canal Sibiu.

Cei mai multi primari din judetul Sibiu in cazul carora ANI a constatat ca sunt incompatibili s-au declarat revoltati si au anuntat ca vor contesta decizia, unul dintre edili, cel din Cisnadie, spunand ca nu a facut parte niciodata din AGA a SC Canal si ca cei de la ANI sunt "niste nebuni".