Liderul liberal Crin Antonescu, presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea Constitutiei, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca, in cazul unei motiuni de cenzura, initiatorii ar putea fi obligati de Constitutie sa-si desemneze un succesor, daca modificarea va fi adoptata de Comisia de revizuire a legii fundamentale, pentru a se evita o criza politica.

"In cazul unei motiuni de cenzura cade guvernul si majoritatea parlamentara propune o succesiune. Este o formula care se foloseste si in alte tari, in Germania de exemplu", a precizat Antonescu.

In acest sens, liderul USL a declarat, ulterior, ca "am ajuns sa tratam pretentii si practici ale lui Traian Basescu. A fost un loc liber de interpretare care a generat crize, nu vrem sa mai fie loc de interpretare".

"In legatura cu chestiuni care au facut atentia ultimelor zile si asupra carora se inregistreaza pareri divergente lucrurile vor fi simplificate printr-un vot in comisie. (...) Noi putem reveni asupra oricarui articol. Pana cand n-am dat votul final, putem reveni asupra orice, a mai declarat Antonescu, intrebat daca se va reveni asupra articolelor.

Antonescu a mai declarat ca "motiunea simpla va fi discutata in camere reunite si daca se voteaza va atrage demiterea ministrului".

O alta precizare: "Romania este reprezentata la Consiliul European de presedinte cand este vorba de politica Uniunii si politica de securitate a acesteia, in rest este reprezentata de prim-ministru."

Potrivit Agerpres, conducerea Uniunii Social Liberale a discutat, luni, introducerea in proiectul de revizuire a Constitutiei a unor reglementari care intaresc controlul Parlamentului.