Modificarea Constitutiei, ziua 5. Atributiile Parlamentului au fost sporite, atributiile presedintelui au fost limitate: Initierea referendumului se aproba de Parlament / Referendumul validat cu 30% din cetatenii cu drept de vot / Presedintele obligat sa desemenze premierul din partea partidului cu cele mai multe mandate

de L. Pirvu     HotNews.ro
Luni, 10 iunie 2013, 10:26 Actualitate | Politic


Luni a avut loc a 5-a sedinta a Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea Constitutiei, condusa de liderul liberal Crin Antonescu. Parlamentarii au aprobat pe banda rulanta amendamente care - in cazul validarii - transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive.


Cele mai importante evolutii de luni, 10 iunie:


ora 17:54 Sedinta s-a incheiat.

ora 17:49 Amendament adoptat. Art.1.- (4) Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti.(Tudor Chiuariu)

ora 16:40 Amendament adoptat art.114.- (1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si Senatului, in sedinta comuna, o singura data in cursul unei sesiuni. (PSD)

ora 16:11 Amendament adoptat Art.109.- (2) Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, are dreptul exclusiv de a cere urmarirea penala a primului-ministru si a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. In cazul aprobarii cererii de urmarire penala a membrilor Guvernului, primul-ministru va inainta Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, o cerere motivata de suspendare din functie a acestora. Suspendarea din functie, se va decide in sedinta comuna a celor doua Camere. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui de drept din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.(UDMR)

ora 15:40 Amendament adoptat .103.- (1) Presedintele desemneza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul partidului sau aliantei care a obtinut cel mai mare numar de mandate la alegeri. Daca nu se reuseste investirea unui guvern dupa aceasta procedura, premierul trebuie desemnat din partea  partidului clasat pe al doilea loc ca numar de mandate. Daca acest lucru nu e posibil, desemnarea premierului se face din partea unei coalitii care are majoritatea absoluta in parlament. Daca nu se investeste nici asa un guvern, parlamentul poate fi dizolvat. (Tudor Chiuariu)

ora 15:20 Articol amanat . Art 95. (4) Daca propunerea de suspendare din functie a fost invalidata prin referendum, Parlamentul va fi dizolvat,  urmand ca in termen de 45 de zile calendaristice sa se organizeze alegeri parlamentare, perioada in care Guvernul nu va avea dreptul sa initieze nici o masura legislativa, respectiv, ordonante de urgenta, cu exceptia cazurilor de forta majora. (Forumul Constitutional)
 • Varujan Pambucian: Propunem situatii hazardate cu care ne vom intalni, sunt scenarii in care o persoana poate sa preia de tot puterea fara Parlament. Nu e bine sa introducem mecanisme de dizolvare parlamentara si asa cream o republica superprezidentiala.  
 • Tudor Chiuariu: Propun sa amanam acest articol.
ora 15:18 Sedinta s-a reluat

ora 13:32 Sedinta a fost suspendata. Lucrarile se reiau la ora 15:00  

ora 13:25 Amendament respins Art. 95. - (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Parlament, cu votul majoritatii parlamentarilor, dupa obtinerea avizului conform al Curtii Constitutionale. (Alin Tise PDL)

ora 13:20 Amendament adoptat Art.921.- Presedintele propune Parlamentului candidatii pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii si director al Serviciului de Informatii Externe.
 • Amendament adoptat Art.922.- Presedintele numeste seful Statului Major General, la propunerea ministrului Apararii, cu avizul primului-ministru. 
 • Amendament adoptat Art.92 3.- In maxim 6 luni de la depunerea juramantului, presedintele inainteaza Parlamentului Strategia Nationala de Securitate.
 • Amendament adoptat Art.92 4.- Presedintele prezinta anual Parlamentului, reunit in sedinta comuna, un mesaj privind starea securitatii nationale.
 • Amendament adoptat Art.923.- In maxim 6 luni de la depunerea juramantului, presedintele inainteaza Parlamentului Strategia Nationala de Securitate.
 • Amendament adoptat Art.924.- Presedintele prezinta anual Parlamentului, reunit in sedinta comuna, un mesaj privind starea securitatii nationale.
ora 13:10 Amendament adoptat. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman la reuniuniile UE avand ca teme relatiile externe al UE, politica de securitate comuna si modificari ale tratatelor constitutive al UE (PNL)

ora 12:55 Amendament adoptat
Art.90 (3) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.(PSD)

ora 12:54 Amendament adoptat Art.90.- (1) Presedintele Romaniei sau un  numar de cel putin 250.000 de cetateni cu drept de vot pot cere poporului sa-si exprime vointa, prin referendum, cu privire la probleme de interes national, cu exceptia celor referitoare la revizuirea Constitutiei. Initierea referendumului se aproba de Parlament, prin hotarare, cu votul majoritatii membrilor sai.(PSD)

ora 12:38 Amendament adoptat Art.89.- (11) Presedintele dizolva Parlamentul daca o hotarare in acest sens este adoptata cu votul a doua treimi dintre membrii fiecarei Camere. (PNL)

ora 12:35 Amendament adoptat. Art.89.- (1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a presedintilor partidelor sau formatiunilor parlamentare, Presedintele Romaniei dizolva Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru investitura Guvernului, in termen de 30 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea cel putin a unei solicitari de investitura.

ora 12:28 Amendament adoptat Art.85.- (31) Presedintele Romaniei nu poate refuza propunerile primului-ministru inaintate in conditiile alin.(2) si (3)(in caz de revocare si numirea a mininstrilor ).  (PSD)

ora 12:19 Amendament adoptat
. Art.85.- (2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, dupa audierea  comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pe unii membri ai Guvernului.(PNL)

ora 12:06 Amendament respins. Art.85 .- (1) Presedintele Romaniei desemneaza Primul-ministru la propunerea majoritatii parlamentare si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.(PPDD)

ora 11:58 Amendament adoptat. Art.83.- (1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.(PSD)

ora 11:55 Amendament adoptat. Art.80.- (1) Presedintele Romaniei este seful statului, reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.(PSD)

ora 11:50 Propunerea lui Alin Tise a fost respinsa. 
Crin Antonescu: In momentul in care supleantul PDL se va prezenta la Comsie, domnul Andronache se va retrage. 

ora 11:37 Democrat liberlalul Alin Tise a solicitat reluarea votului la toate articolele discutate de catre Comisie pe motiv ca deputatul Gabriel Andronache (demisionar PDL si membru PNL in prezent) a participat la sedinte ca reprezentant al PDL. 
 • Alin Tise, PDL: Avand in vedere ca domnul Andronache a participat in continuare ca reprezentat al PDL, consideram ca absolut necesar ca toate hotararile sunt viciate motiv pentru care va solicitam sa luati act de demisia dansului si sa fie validat supleantul. Absolut toate voturile sunt viciate,  va solictam sa reluam discutiile pe acele articole pentru care domnul Andronache a votat . 
 • Tudor Chiuariu, PNL: Membrii Comisiei au fost validati de catre plen si pana cand plenul nu va lua la cunostinta acest lucru, domnul Andronache ramane membru in Comisiei 
  Ioan Chelaru, PSD: Nu putem noi decide in locul plenului. Suntem de acord sa va schimbati omul insa trebuie sesizate Birourile Permanente care vor convoca plenul si acolo se va lua act de inlocuirea domnului Andronache si numirea unui nou reprezentant PDL. Nu puteti sa veniti dupa o saptamana de munca si sa cereti anularea voturilor pe articole pentr ca nu v-ati  sesizat mai devreme.  
  Alin Tise: Daca plenul se reuneste in 2-3 saptamani, PDL nu are un reprezentant in aceasta comisie foarte importanta.
  Crin Antonescu: Pornind de la recunoasterea dreptului partidului dvs de a inlocui o persoana care nu va mai reprezinta, propun ca in momentul in care supleantul PDL se va prezenta in Comisie, domnul Andronache sa fie inlocuit. 
ora 11:36 Sedinta a inceput.  

Context:

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.

Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei - care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9124 vizualizari

 • +29 (33 voturi)    
  Incepe circul (Luni, 10 iunie 2013, 10:39)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  Inca o zi de circ. Ce ne-o mai pregati Somnorescu si sleahta lui de "entelectuali"? Sa fie trecuta in Constitutie cota de 9% la alimente de baza pentru ca pe langa circ e nevoie si de paine! Cat mai ieftina!
  • 0 (0 voturi)    
   30% nu e Rederendum ci Sondaj de Opinie (Luni, 10 iunie 2013, 20:56)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Jimmy Hoffa

   Crin Antonescu vrea noua Constitutie validata cu voturile a doar 30% dintre romanii cu drept de vot (nu a explicat de ce 30% si nu 25% sau 35%)...azi-maine va cere sa fie ales presedinte cu voturile a doar 1% dintre romanii cu drept de vot, telespectatorii Antena 3
 • +27 (31 voturi)    
  Pas cu pas (Luni, 10 iunie 2013, 12:41)

  Trojan.H [utilizator]

  Habar n-au romanii ce li se pregateste.
  • +8 (14 voturi)    
   crezi ca au avut vreodata habar? (Luni, 10 iunie 2013, 13:40)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   ma intreb daca vor avea vreodata. ai vazut prea multe studii de caz cand s-a votat o lege? nimic. doar ca asa este si in europa. in timp ce noi traim ca in congo
   • -4 (28 voturi)    
    hai lasati-o mai usor (Luni, 10 iunie 2013, 14:35)

    tjaxm [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    De cand a venit USL la putere, tot trambitati despre cum vor distruge ei Romania. Lucru care nu s-a intamplat si nu se va intampla, oricata galagie faceti voi. Cu toate hibele ei, guvernarea USL e o imbunatatire clara fata de guvernarile anterioare, si nu ma astept ca lucrurile sa se schimbe prea mult pe viitor.
    • +6 (18 voturi)    
     nu ma refer doar la usl (Luni, 10 iunie 2013, 15:14)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui tjaxm

     ma refer la toti.
     PS. sunt de acord cu tine
    • -5 (17 voturi)    
     Minus (Luni, 10 iunie 2013, 17:20)

     benois [utilizator] i-a raspuns lui tjaxm

     Ar fi o pierdere de vreme sa-ti dau un raspuns detaliat. Primesti, in schimb, un minus.
    • -1 (1 vot)    
     "guvernarea USL e o imbunatatire clara" (Luni, 10 iunie 2013, 21:35)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui tjaxm

     Poate pentru tine. Esti din USL?
 • +30 (34 voturi)    
  Si asa presedintele devine marioneta Parlamentului (Luni, 10 iunie 2013, 12:47)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Presedintele nu poate refuza propunerile de ministri. Atunci de ce nu-i numeste direct Parlamentul si mai e nevoie de unul care sa semneze "ca primarul" ???
  • +23 (27 voturi)    
   Mai grav, chiar! (Luni, 10 iunie 2013, 13:45)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Poporul insusi devine marioneta Parlamentului din moment ce nici un referendum nu se poate faca fara consimtamantul Parlamentului, iar, in caz ca se organizeaza un referendum, Parlamentul poate sa nu-l puna in aplicare.

   Despre ce democratie vorbim aici? Asta-i dictatura Parlamentului! Un fel de oligarhie, daca nu chiar oligarhie in adevaratul sens al cuvantului..
 • +11 (21 voturi)    
  Base (Luni, 10 iunie 2013, 13:09)

  deer [utilizator]

  Deci Base ramane singurul presedinte cu 2 mandate consecutive de cate 5 ani - total 10 ani.
  Bravo lui!
  • -4 (10 voturi)    
   daca ploua afara sau daca ninge (Luni, 10 iunie 2013, 13:48)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui deer

   bravo Lui. sa fie sanatos
 • +36 (40 voturi)    
  Foarte grav (Luni, 10 iunie 2013, 13:11)

  un dac [utilizator]

  Daca aceasta mizerie de Constitutie "trece", sansele sa ne mai redresam valoric ca popor devin nule zeci de ani de aici incolo. Am acceptat nimicnicia lui Iliescu, am acceptat mineriadele, am acceptat guvernarea Nastase, am acceptat batjocorirea sistemului sanitar sau a celui educational de TOTI cei care au fost la guvernare, daca acceptam si aceasta MIZERIE suntem clar un popor de cretini. La asa majoritate, pot generaliza fara probleme.
  2 proiecte majore ca implicatii, regionalizarea si modificarea Constitutiei, NU trebuie lasate pe mana unor oameni dovediti penali si rau intentionati.
 • +14 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 10 iunie 2013, 13:26)

  NL [anonim]

 • +18 (22 voturi)    
  Incerc sa inteleg logica valorii de 30% (Luni, 10 iunie 2013, 13:28)

  bigbrother [utilizator]

  Ce reprezinta? A stat cineva si a facut calcule noaptea si si-a dat seama ca 30% din romani pot decide pentru o tara intreaga? Nu mai decide majoritatea? De ce 30, de ce nu 25 sau ca sa fie mai bine pentru ei, de ce nu iau direct deciziile, ca oricum nu tin cont de parerea poporului?

  Iar rolul presedintelui devine pur "decorativ", face ce ii spun altii si nu ii mai poate trage de urechi pe gusteri cand o iau arara pe campii. Da, stiu ca asta a dus la puciul parlamentar si ca am pierdut aderarea in Schengen, bani etc.

  Insa a lasa parlamentul sa decida ce vrea doar pentru ca are majoritate nu este o idee buna, stim cu totii cum se ajunge in parlament. Iar acum cand PSD/PNL au cei mai multi parlamentari, isi vor putea impune ce doresc cand doresc..exact cum fac zilele astea.

  Sper ca tot romanul cu capul pe umeri si care nu doreste sa fie condus de o mana de smecheri, sa voteze IMPOTRIVA acestei Constitutii a parlamentului, nu a poporului.
  • -6 (8 voturi)    
   Știm cu toți cum se ajunge președinte (Luni, 10 iunie 2013, 15:08)

   Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Mediocru, un pic mai frumos decât Dracu, penal (contrabanda e un delict, parol). Și prost. Și tupeist.
   • +1 (5 voturi)    
    si tu brutus? (Luni, 10 iunie 2013, 17:12)

    aracic [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

    ala numai prost nu e. Oricum , tu esti infinit mai prost decat el. Foarte obiectiv am spus asta, nu te supara. De mediocritate nu mai zic.
  • -1 (1 vot)    
   dd in direct (Marţi, 11 iunie 2013, 10:39)

   iote [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   nu poti sa intelegi......iti lipseste o parte importanta......
 • +12 (16 voturi)    
  halal! (Luni, 10 iunie 2013, 13:36)

  corvus coraX [utilizator]

  O constituţie a unui somnoros pentru un popor adormit...
  • +5 (9 voturi)    
   amin... (Luni, 10 iunie 2013, 14:42)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   sa le fie de bine , celor care vor vota DA.
 • +13 (17 voturi)    
  de ce 30% si nu 25 sau 35%? (Luni, 10 iunie 2013, 13:41)

  Kivek [utilizator]

  nu-l intreaba nimeni pe Crin Antonescu de ce vrea referendum validat cu participarea la vot a doar 30% dintre romanii cu drept de vot?

  scopul lui e sa treaca aceasta Constitutie, NU ca ea sa fie validata de popor cu un vot majoritar, cum e normal
  • -1 (1 vot)    
   dd in direct (Marţi, 11 iunie 2013, 10:40)

   iote [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   daca nu iti prea greu pt capul tau ...uita-te la restul tarilor din europa ce prag au pt referendum?....nu mai intreba aiurea....
 • +22 (26 voturi)    
  Dictatura parlamentara! (Luni, 10 iunie 2013, 13:41)

  smc [utilizator]

  Parlamentul se dizolva numai daca el insusi voteaza acest lucru cu doua treimi!!!

  Parlamentul trebuie sa aprobe referendumurile initiate de presedinte!

  Aceasta constitutie va fi o nenorocire.
 • +1 (3 voturi)    
  m-am lamurit (Luni, 10 iunie 2013, 14:18)

  micul_licurici [utilizator]

  ok, m-am cam lamurit daca votez pentru sau contra cand va fi referendumul pentru aceasta noua constitutie.

  Intrebare: Cati cetateni cu drept de vot trebuie sa fie prezenti pentru ca noua constitutie sa fie aprobata/respinsa ? 50% ?
  • +4 (6 voturi)    
   30% (Luni, 10 iunie 2013, 15:23)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

   cred, dupa noua lor lege...
   Cum 30% ignoranti se gasesc oricand mai bine mergem si votam NU.
   • 0 (0 voturi)    
    ? (Luni, 10 iunie 2013, 21:49)

    Delia13 [utilizator] i-a raspuns lui dj

    in mod normal ar trebui 50%, pt ca inca functioneaza vechea constitutie! pragul majoritar pt a aproba noua constitutie e decis prin ordonante, sau in noua constitutie?
 • +7 (11 voturi)    
  da-i (Luni, 10 iunie 2013, 14:20)

  coor [utilizator]

  romanului mintea de pe urma ! altfel ma imbulzesc la pasapoarte !
 • +4 (6 voturi)    
  Parlament (Luni, 10 iunie 2013, 14:50)

  benpersona [utilizator]

  Chiar daca este ales de popor,presedintele ar trebui sa poata fi demis cu 2/3 din numarul parlamentarilor pe o motivatie bine stabilita.In acelsi timp, presedintele sa poata destitui guvernul in cazul nerespectarii, ad-literam,a progarmului de guvernare.
  Parlamentul ar trebui dizolvat automat in cazul adoptarii a cel mult trei legi ,hotarari ,decise ca fiind neconstitutionale de catre CCR.
 • +7 (9 voturi)    
  singura solutie... (Luni, 10 iunie 2013, 15:06)

  CristaPop [anonim]

  ... inca o revolutie!

  sau vorba lui coor "ma imbulzesc la pasapoarte"
 • +9 (11 voturi)    
  nu pot sa nu ma intreb (Luni, 10 iunie 2013, 15:22)

  dj [utilizator]

  de ce a mai fost facut forumul constitutional? Ca intre ce s-a propus si ce se discuta e o diferenta enorma....
  Iar ce face mirobolanta comisie cu Constitutia nu se poate exprima in scris...
 • +2 (2 voturi)    
  Romania (Luni, 10 iunie 2013, 18:10)

  Kepler [utilizator]

  transformata intr-un muzeu politic de catre un muzeograf.
 • +1 (1 vot)    
  Amendament adoptat Art.90.- (1) (Luni, 10 iunie 2013, 19:26)

  marr.io [utilizator]

  "...Initierea referendumului se aproba de Parlament, prin hotarâre, cu votul majoritatii membrilor sai (PSD". Asta spune tot. Degeaba faci referendum daca o gramada de asa zisi politicieni spun NU ESTE VALABIL. Rezultatul referendumului ar trebui sa fie OBLIGATORIU pentru toata lumea si nu o chestiune de ping-pong intre politruci si populatie. Acum e ceva de genul: "voi ati votat dar pe noi nu ne doare nici in cur de ce vreti".
 • +1 (1 vot)    
  Ce se urmareste? (Luni, 10 iunie 2013, 19:32)

  syms [utilizator]

  Ceva ceva se urmareste. Sunt prea ulte lucruri pe care PNL-ul incearca sa le puna in constitutie si care au potentialul de a genera reactii virulente din partea societatii. Cineva are interesul de crea conflict din nou - probabil numai asa Antonescu are sanse sa prosteasca in contiuare si Voiculescu sa continue sa se zbata. Constitutia nu va fi modificata in forma in care incearca ei sa o transforme.
  • -1 (1 vot)    
   dd in direct (Marţi, 11 iunie 2013, 10:43)

   iote [utilizator] i-a raspuns lui syms

   nu stii frate ce sa urmareste?...sa scape tara de inculti si de basisti...e pleonasm da poate asa se intelege
 • 0 (0 voturi)    
  Parerea mea (Marţi, 11 iunie 2013, 7:22)

  feisbuk [utilizator]

  Eu inclid spre o varianta "dublu impact".

  Pur si simplu, Crin este lasat sa isi sparga capul politic si sa se umple de flegme din toate colturile.

  PNL-ul propune tot felul de lucruri, PSD aproba si mai carcoteste in public iar la final Constitutia nu va trece - fie de Curtea Constitutionala, fie de Presedinte, fie de electorat. Motiv pentru debarasarea finala de PNL. Este evident ca PSD aspira de la partidul OTV iar PDL-ul lui Blaga va fi absorbit de PNL. Singurele necunoscute - PC - daca Voiculescu nu se duce la brutarie, va parazita in continuare, else - dispare dar si partea dreapta alta decat talibanii PNL - peste 4 ani, probabil, dupa esecul guvernarii socialiste vom avea parte de o coalitie intre viitoarea dreapta si un PNL+PDL fara KKR.

  Oricum, PSD-ul pregateste la toamna o dubla lovitura - o majoritate simpla cu OTV, UDMR si minoritati si ingroparea lui KKR pentru un proiect de Constitutie esuat, care, sa fim sinceri, nu convinde nici PSD-ului, desi ei se agita cu modernizarea statului, blah blah.

  Iar daca Varanul va deveni brutar si Gadea isi va muta buzele spre alt dos, nimic nu ii mai poate opri - deja se vede ca ca Sova aduce investitorii, Dragnea aduce banii de la Bruxelles iar penelistul ala de Chitoiu ii cheltuie sau mareste taxele. Despre poetul armean, cel cu portofoliul economiei de carton, numai de bine: el intarzie de la sedintele de Guvern. Este deja subiect de bancuri.

  Ca paranteza, povestea cu regionalizarea are drept unic scop stoarcerea de bani de la Bruxelles pentru clientele politica si nimic altceva.

  Constituia actuala nu are nici o hiba pentru rosii - singura lor problema este Basescu; un mic detaliu cromatic. Daca ar fi unul de-al lor, ar fi fost perfect. Socialistii cu trecut comunist sunt adeptii mainii forte, ai tatucii - si nu ai parlamentarismului britanic. Nu vad un presedinte rosu marioneta, ci un jucator.
  • 0 (0 voturi)    
   Chiar si parlamentul britanic (Marţi, 11 iunie 2013, 11:12)

   Margrethe [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

   a fost tratat cu rezervele cuvenite, in interesul natiunii: atunci cand regina Victoria s-a casatorit ca Albert, s-a pus in discutie perspectiva ca el sa primeasca statutul de rege, sau macar de rege consort (care sa domneasca intr-un soi de parteneriat egal cu regina, eventual dupa modelul William si Mary). Problema nu era complicata, iar parlamentul putea aproba cu relativa usurinta acordarea satutului de rege. Cu toate acestea, primul ministru a avertizat-o pe tanara regina: "feriti-va de parlamentul care face regi; parlamentul care face regi, ii poate la fel de bine si desface".
   Asa ca Albert a ramas doar print consort, pentru ca era prea mare pericolul ca parlamentul sa-si uite lungul nasului.
   Si era vorba de parlamentul britanic. Ala care functioneaza cam de prin sec. XIII.
   Fara indoiala, parlamentul este o institutie vitala pentru functionarea mecanismului democratiei. Cu conditia sa nu uite ca puterea legislativa - pe care o reprezinta - este doar una dintre cele 3 puteri dintr-o societate democratica, nicidecum singura (asa cum se pare ca si-ar dori).
  • 0 (0 voturi)    
   precizare (Marţi, 11 iunie 2013, 13:50)

   Margrethe [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

   ...cu precizarea ca proto-parlamentul din sec XIII nu era "britanic", intrucat despre "Marea Britanie" nu se poate vorbi decat dupa 1717.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta este constitutia derbedeilor (Marţi, 11 iunie 2013, 23:25)

  yellowdog [utilizator]

  nu a Romaniei. Marea Adunare a Derbedeilor se va transforma in dinastie. Astia nu mai au nici o limita, usor, usor o sa introduca si cultul pt parlamentul lor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by