Modificarea Constitutiei, ziua 3. Casatoriile gay interzise in viitoarea Constitutie: Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Miercuri, 5 iunie 2013, 10:45 Actualitate | Politic


Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, miercuri, mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum. 

Parlamentarii au adoptat un amendament care lasa posibilitatea statului sa recupereze prejudiciul de la magistratii  care au dat decizii eronate 

ora 17:42 Amendament adoptat. Art 52, alin 2 Statul raspunde patrimonial pentru prejudicii cauzate de erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditile legii, inclusiv in ceea ce priveste raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea credinta sau neglijenta. Statul exercita dreptul de regres in conditiile legii.  (PSD, PNL,UDMR) 

Dezbaterea pe amendament 
 • Varujan Pambucian: Raspunderea statului insemana ca eu platesc taxe si impozite pentru ce tampenie face ala, pe ce spaga ia ala. Mie mi se pare normal ca orice raspundere care tine de un act facut d eo persoana sa cada aupra persoanei respective. N-are sens, impozitele le platim in late scopuri nu sa acopeim spagile si magarile facute de unii sau altii 
 • Eugen Nicolicea: Statul raspunde pentru ca imagineaza-ti ca ai pierdut o casa si te judeci cu judecatorul respectiv, problema noastra este ca statul apoi nu sa indreapta impotriva magistratuli. Noi avem o problema cu faptul ca niciodata statul nu se indreapta sa-si recupereze banii lui catre magistrati
 • Tudor Chiuaru: Problema este de practica ca multe altele. In acest moment ce vrem noi sa trecem acum este reglementat prin lege numai ca Ministerul Finantelor nu exercita actiunea in regres. Asta cu incompetenta este o problema, cine constata incompetenta, este problema cu toate aceste concepte. Trebuie sa cantarim cu grija fiindca ca s-ar putea sa avem judecatori timorati sa dea deciziile pe care cred ca trebuie sa le dea. Trebuie sa gasim un echilibr, eu nu vad o solutie, decat prin responsabilitate magistratiilor, nu vad o solutie din exterior. 
 • Crin Antonescu: Stiti forte bine ca dupa o sumedenie de decizii din ultimi ani, decizii ANI, sa stiti ca toti functionarii publici si primarii din tara asta sunt timorati in a mai semna hartii elementare, blocheaza administratia
ora 16:59 Articol adoptat cu 15 voturi pentru si 3 abtineri. Art.48.- (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.
ora 16.30 Amendament adoptat Art.41.- (4) La munca egala sau de valoare egala, femeile au aceiasi renumeratie cu barbatii.(Forumul Constitutional)

ora 16:08 Amendament respins Art.381.- (2) Vointa poporului, exprimata prin referendum, este legiferata in mod obligatoriu in maximum 6 luni de la data referendumului, in caz contrar, Camera Deputatilor si Senatul sunt dizolvate de drept.(Forumul Constitutional )

ora 15:58 Amendament respins Art.36.- (3) Cetatenii romani cu drept de vot care au resedinta sau domiciliul in strainatate pot vota prin corespondenta, in conditiile legii organice. Legea nu poate interzice sau restrange acest drept.(MRUngureanu )

ora 15:55 Amendament respins Art.36.- (1)  Cetatenii au drept de vot de la varsta de 16 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.(Alina Gorghiu PNL)

ora 15:53 Amendment respins Art.36.- (1) Cetatenii au dreptul si obligatia de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.

ora15.45
Amendament respins care introducea un nou articol in Constitutie privind drepturile animalelor. 
 • Articol respins "Recunoscand animalele ca fiinte simtitoare si sensibile, care percep suferinta fizica si psihica, statul si cetatenii au obligatia sa asigure dreptul la viata al animalelor, respectul pentru animale si demnitatea lor, luand masurile necesare pentru a le proteja. Dispozitiile constitutionale privind drepturile animalelor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor, cu legile, pactele si celelalte tratate internationale la care Romania este parte"(Forumul Constitutional)
Dezbateri aprinse pe drepturile animalelor:
 • Marton Arpad, UDMR: Drepturile animalelor inseamna ca nu mai sunt abatoare
 • Crin Antonescu: Va rog sa luam in serios. Avem o problema cu caini care s-a tot  discutat. si avem totusi aceasta declaratie universala a drepturilor  animalelor a caror existenta nu o putem nega
 • Varujan Pambuccian: E foarte important sa avem un text de genul asta in Constitutie. Daca ne uitam la istoria omenirii, felul in care natiunile au ajuns sa fie civilizate au avut cateva trepte importante, felul cum a fost tratata femeia in societate, inca mai avem societati primitive din acest pct de vedere, din pacate. Urmatorul pas, daca am avut stilul asta cretin de organizare in care femeia a fost tratata. Uite, eu va spun ca intre mine  si orice animal din lumea asta eu nu fac nicio diferenta. Suntem acelasi  sistem informatic, numai ca la mine codul e intr-un fel, la el altul.  Dupa parerea mea, asta e un lucru importanta si trebuie sa introducem un mecanism  de protectie. Va propun sa-l amanam si sa gasim o alta formula
 • Ioan Adam, PSD: De la statul si cetatenii au obligatia... va propun de acolo, pana la recunoastere, nu putem. 
 • Crin Antonescu: E clar. textul starneste.
ora 15:15 Amendament adoptat Art.33.- (3) Statul trebuie sa asigure pastrarea identitatii spirituale, sprijinirea culturii nationale, stimularea artelor, protejarea si conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea creativitatii contemporane, promovarea valorilor culturale si artistice ale Romaniei in lume.(PSD)

Amendament adoptat Art. 33- (5) Statul trebuie sa asigure pastrarea identitatii culturale, sa protejeze si sa promoveze diversitatea expresiilor culturale la nivel national si sa incurajeze dialogul intercultural.(Forumul Constitional )

ora 14:44 Amendament adoptat. Art.33.- (2) Statul garanteaza accesul la cultura si dreptul tuturor persoanelor de a participa neingradit la viata culturala si de a-si manifesta propriile practici culturale, cu conditia respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. (Forumul Constitutional)

ora 14:36 S-au reluat dezbaterile 

ora 12:20 Comisia a suspendat lucrarile pana la ora 14:30. 

ora 12:15 Amendament respins. Parlamentarii au respins dreptul parintilor de a alege alt gen de cursuri in locul religiei. 
 • Amendament respins: Articolul 32 (8) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege. Parintii au  dreptul neingradit de a alege intre cursuri despre una din religiile recunoscute si cursuri generale de istoria culturii / religiilor.(Forumul Constitutional)

In aceste conditii, ramane prevederea actuala din Constitutie: Articolul 32 (7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.

BOR a pledat pentru mentinerea actualului articol din Constitutie.

ora 12:07 Amendament adoptat Art.32.- (2) Invatamantul general este gratuit, universal si obligatoriu. Statul este obligat sa asigure accesul tuturor persoanelor la invatamantul general.

ora 12:05 Amendament adoptat Art.32.- Dreptul la educatie este garantat in conditiile legi si se asigura prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior si programele de formare continua 

ora 12:00 Amendament adoptat  Art.32.- (4) Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii.Statul acorda burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate si celor institutionalizati, precum si burse de merit, in conditiile legii.

ora 11:10 Amendament adoptat  Art.30.- (8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine, dupa caz,  autorului, celui care exercita raspunderea editoriala sau mijlocului de comunicare in masa, in conditiile legii. Delictele de presa se pedepsesc prin lege. (Forumul Constitutional)

ora 11:02 Amendament adoptat Art.30.- (7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, profanarea drapelului, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri. (grup PNL)

Parlamentarii au adoptat un amendament la articolul privind liberatatea presei si care prevede ca mijloacele de comunicare in masa au obligatia de a declara public si structura actionariatului.

ora 10:55  Amendament adoptat cu 18 voturi Art.30.- (5) Mijloacele de comunicare in masa au obligatia de a declara public sursele finantarii si structura actionariatului. Procedura declararii se stabileste prin lege. (Forumul Constitutional )

ora 10:30
Amendament adoptat. Art.30.- (4) Niciun mijloc de comunicare nu poate fi suprimat.

ora 10:23 Amendament adoptat. Art.29.- (4) Sunt interzise orice forme, mijloace sau actiuni de invrajbire religioasa.(Forumul Constitutional)

ora 10:20 Amendament respins. Art.29.- (11) Statul recunoaste rolul special al Bisericii Ortodoxe Romane in istoria si viata poporului roman.( deputat Gh Emacu PSD)

Amendamentul care recunostea rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Romane a fost depus de BOR si asumat de deputatul PSD Gheorghe Emacu. 

ora 10:12 Sedinta a inceput. Parlamentarii au inceput dezbaterile de la articolul 29 sarind peste articolul 28 privind Secretul Corespondentei (intercepatrile telefonice) care a creeat dezbateri aprinse in Comisie.

 

Context:

Comisia parlamentara pentru modificarea Constitutiei  a operat in sedinta precedenta o serie de modificari in viitorul text fundamental. Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19866 vizualizari

 • -18 (26 voturi)    
  hehe (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:54)

  Mazeta [utilizator]

  Distractiv o să fie când Masă-Verde o să le ceară „prietenilor și simpatizanților” să voteze Constituția lui kkrau și copy-paste. Atunci să vedeți ce sucire: 23 August, nu alta!
  • +13 (17 voturi)    
   Crin Antonescu isi face Constitutie... (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:03)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Comisia de revizuuire a Constitutiei e condusa de Crin Antonescu iar PNL si PSD au majoritatea voturilor deci doar USL decide cum va arata noua Constitutie.

   sa tineti minte cine face Constitutia in 2013:

   - Crin Antonescu (PNL)
   - Bogdan Ciucă (Antena 3)
   - Florin Iordache (PSD)
   - Tudor Chiuariu
   - Alina Gorghiu
   - Toni Greblă
   - Petre Roman
   etc
   • +6 (8 voturi)    
    nu e si faimosul Alistar (Superstar) ? (Miercuri, 5 iunie 2013, 17:40)

    V. Val [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    si domnul "societate civila" Cristian parvulescu ?
    • +5 (5 voturi)    
     Sunt curios (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:52)

     Vasile375 [utilizator] i-a raspuns lui V. Val

     Eu vad ca se ocupa de toate prostiile nesemnificative pt Constitutie. Dar cand se va introduce articolul esential care desfiinteaza baronii locali si guvernamentali? Adica numar maxim de 2 (doua) mandate pentru orice ales, fie el local sau parlamentar. Abia atunci se poate vorbi de o incepere a democratiei in Romania. In rest numai de bine, orice alta modificare este zero pentru coruptia imensa din Romania actuala.
     • +1 (1 vot)    
      nicio sansa..... (Joi, 6 iunie 2013, 7:24)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui Vasile375

      ....in a taia din privilegiile baronilor locali sau ale politicienilor ci dimpotriva, se vrea o marire a numarului acestora iar prin "regionalizare" se va creea o supra-structura si mai perfida.
      Pana una-alta, s-au asigurat ca decadentul Parlament sa nu poata fi dizolvat daca nu respecta rezultatul unui referendum valid, adica daca nu respecta vointa poporului.
      Pe cine mai reprezinta aceasta institutie ? Ce rol mai are ea ?

      Incet dar sigur, alesii ne imping catre o dictatura parlamentara, ultima forma de dezmat a acestui sistem politic muribund si care ne va obliga sa cerem desfintarea lui.
    • 0 (0 voturi)    
     Cristian parvulescu a cheltuit deja 50.000 EURO (Joi, 6 iunie 2013, 23:49)

     Kivek [utilizator] i-a raspuns lui V. Val

     Cristian parvulescu, slujitorul PNL, pe care Crin Antonescu l-a facut peste noapte reprezentant al "societatii civile", a cheltuit 50.000 EURO pt a veni cu niste amendcamente pe care PNl si PSD le-au respins. deci e de succes omu
   • +2 (2 voturi)    
    reaalitatea (Miercuri, 5 iunie 2013, 23:52)

    ravi [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    "Parlamentarii au adoptat un amendament care lasa posibilitatea statului sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate ". Propun sa se stipuleze ca statul trebuie sa recupereze prejudiciile dela magistratii ce dau decizii gresite. Asta cu posibilitatea este arbitrara.
    • 0 (0 voturi)    
     usor! (Joi, 6 iunie 2013, 10:02)

     foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui ravi

     orice decizie e gresita pt. partea care pierde! Cand dupa TREI instante e o sentinta pe care-i pedepsesti (la fond, apel sau recurs)?
     CEDO nu discuta despre fondul problemei ci despre procese prea lungi (o fi grefierul de vina, tertipurile avocatilor etc)
     Daca sentinta e data pe spaga (si se constata) atunci sa se confiste TOATA averea magistratului, dar de REJUDECAT (nu despagubit) care sentinta din toata cariera magistratului? se naste un cosmar!
 • +31 (47 voturi)    
  sunteti nebuni?? (Miercuri, 5 iunie 2013, 11:09)

  0m [utilizator]

  Amendament adoptat Art.30.- (7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, profanarea drapelului, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri. (grup PNL)

  Amendamentul asta ingradeste libertatea de exprimare!!! Daca mie nu imi plac ORTODOCSII, de exemplu, si o zic cu voce tare, pot sa fiu arestat???
  SUNTETI NEBUNI, domnilor parlamentari!!
  • +1 (13 voturi)    
   Mijloace de COMUNICARE IN MASA (Miercuri, 5 iunie 2013, 11:39)

   Zephy [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Se refera la mijloacele de comunicare in masa. Acestea (televiziune, radio, ziare etc) au rol de formare, de culturalizare. Ele reprezinta un MODEL.
   • +19 (27 voturi)    
    fugi de aici (Miercuri, 5 iunie 2013, 11:54)

    0m [utilizator] i-a raspuns lui Zephy

    Arata-mi un amendament similar in Constitutia SUA si il mananc!!!
    Libertatea de exprimare e pentru toata lumea, inclusiv pentru mijloacele de comunicare in masa!!
    Ce, se tem de propaganda??? ca pe vremea comunismului??
    • +3 (19 voturi)    
     poti sa te exprimi liber (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:12)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui 0m

     una e sa spui ca nu-ti plac ortodocsii, dar sa instigi la ura impotriva lor e diferit
     eu personal consider credinciosii ca avand un iq redus, asta nu ma culpabilizeaza, dar sa cer sa-i lovim ma culpabilizeaza
     • +21 (29 voturi)    
      Amendament stupid (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:38)

      CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      Cine stabileşte dacă cineva a defăimat ţara? Ce e "ţara"? Ce e "naţiunea"? Lucian Boia e în pericol de a fi acuzat?
      Ce e aia incitare la "discriminare"? Ştergem diferenţele dintre oameni şi lucruri prin lege? Dacă urăsc religia voi fi arestat? Sau doar dacă urăsc ortodoxia?
      Secuii vor intra sub incidenţa "incitării la separatism teritorial" şi nu vor mai fi consideraţi a face parte din naţiunea sus pomenită? De cine-i scris amendamentul? De Sabina, fetiţa cu bentiţa tricoloră şi minionii ei?
      Şi-n final: ce sunt alea bune moravuri? Vor să interzică Gay Fest prin Constituţie?

      Câte mizerii care separă oamenii de oameni poate să conţină o Constituţie care ar trebui de fapt să unească? Şi de ce atât de multe vorbe sforăitoare despre nimic şi atât de puţine idei despre administrarea propriu-zisă a statului? E ca rubrica aia din vechea Academie Caţavencu: Avem o ţară, Cum procedăm? Deocamdată răspunsul e : prost.
      • +2 (8 voturi)    
       defaimat presupune faima , faimos (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:02)

       GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

       DEX: Faima = Renume, reputație (bună sau rea) de care se bucură cineva sau ceva
       --
       Romania este faimoasa ca are multi tigani si politicieni corupti iar constitutia m-a obliga sa nu defaimez tara...

       As prefera totusi sa defaimez nitel tara lu' Papura voda dar nu m-a lasa constitutia .

       M-a lasa oare constitutia sa zic tara lu' "Papura voda" sau intru la racoare pt asta.
       • +2 (4 voturi)    
        papura voda... (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:28)

        get-beget [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

        ...iti aduce 3-5 ani dupa Constitutia lu cod penal.

        Felicitari, mai poftiti pe la noi in romania mereu surprinzatoare
      • +1 (1 vot)    
       Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 iunie 2013, 6:39)

       [anonim] i-a raspuns lui CosminMaricari

       • -1 (1 vot)    
        pentru chiuariu (Joi, 6 iunie 2013, 9:09)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

        Daca numim Romania " tara oamenilor cinstiti" , inseamna ca o defaimam ? Ca spunem minciuni despre aceasta tara?
      • 0 (0 voturi)    
       Daca se interzice GayFestul (Joi, 6 iunie 2013, 9:07)

       adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

       prin Constitutie e foarte bine. Si ce ai tu impotriva Sabinei ? ( cu bentita ).
       Observ ca acest proiect, pa langa marile magarii pe care le cuprinde , baga si cateva articole tentante. ca sa deruteze opozantii acestei Constitutii. Si sa-i faca sa o voteze .
       Eu voi vota NU! Si voi vota NU orice proiect care sfideaza cetatenii Romanie si ignora voimta poporului exprimata la Referendum!
     • +17 (19 voturi)    
      Defaimarea tarii si a natiunii? (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:10)

      vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      Adica, daca critici poporul roman ca e prost si inapoiat se cheama ca defaimezi si atunci poti pedepsit.
      Asta e o Constitutie comunista. Nu am cum sa votez asa ceva. Voi vota impotriva!
      • -3 (9 voturi)    
       Defaimarea tarii si a natiunii (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:11)

       acropolis [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

       dacă ai puțină carte, este firesc să te sperii. probabil că tu înjuri toată lumea, asta înseamnă libertate la tine... dreptul de a înjura! de a nu avea nimic sfânt.
      • +2 (4 voturi)    
       te acuz (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:30)

       get-beget [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

       de defaimare primul rand scris ai defaimat de 2 ori deja deci esti RECIDIVIST PERICULOS.
       Saltati-l baetzi. Neext.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu ai invatat... (Joi, 6 iunie 2013, 7:09)

       gamma [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

       Daca vrei sa nu iasa nu te duci la vot .

       Data trecuta macar au pus si ei cateva bomboane in pachetul de modificari (armata de exemplu) acum .. nimic nimic doar aberatii retrograde. Ghici daca ma vede cinava pe langa vre-o sectie de votare .
       • 0 (0 voturi)    
        asa ar fi (Joi, 6 iunie 2013, 13:37)

        manoman [utilizator] i-a raspuns lui gamma

        de aceea, in ultima vreme nu a mai mers la vot mai mult de 50% din populatie.
        dar acum, au votat ei in parlament ca e valabil si cu 30%.
        ei cu familiile lor si cu cei cativa care nu s-au prins ca nici unii nu sunt buni, fac cam 30%.
        asta e!
    • +23 (23 voturi)    
     PARINTII FONDATORI... (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:44)

     father nicky [utilizator] i-a raspuns lui 0m

     ...ai Natiunii si Constitutiei americane erau niste oameni care iubeau libertatea si au elaborat si semnat doua documente simple si clare, pe intelesul tuturor cetatenilor, care sunt si astazi in vigoare si la fel de valabile ca si atunci: Declaratia de Independenta in 1776 si Constitutia SUA in 1787! Constitutia SUA a avut si are 7(sapte) articole, carora li s-au adaugat pe parcursul celor peste 200 de ani de"functionare" doar 27 de amendamente! Uitati-va cate articole are actuala Constitutie romaneasca si imaginati-va cate articole o sa aiba urmatoarea, daca delirul ideatic al alesilor neamului nu este intr-un fel sau altul stopat! Ceea ce fac domnii deputati si senatori nu pare deloc o activitate de „conceptie” ci mai de graba o activitate de „swinging” intelectual cu o „partenera” – CONSTITUTA – incapabila sa se apere in fata „asalturilor” barbatilor neamului!
     • +17 (19 voturi)    
      oameni integrii vs. sobolanii din romania (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:11)

      systemix [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

      Parintii statelor unite erau niste oameni cu o coloana vertebrala de piata, iubitori de libertate si secualrism. Nici in cele mai salbatice vise ale mele nu i-as putea compara cu jegurile si reptilienii din Rromania.
     • +17 (17 voturi)    
      Foarte bine zis!!! (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:19)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

      Intr-adevar, asta nu mai e constitutie. Ce cauta aici prevederi despre structura actionariatului, durata unei arestari, etc.? Astea apartin unor legi, organice daca vreti, dar NU Constitutiei. Constitutia trebuie sa contina NUMAI prevederi generale.
   • +1 (1 vot)    
    Unde scrie asta??? (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:44)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Zephy

    Ca nu vad sa scrie acolo "Sunt interzise de lege, prin mijloacele de comunicare in masa, defaimarea..."
  • +18 (18 voturi)    
   ..parlamentarii sunt nebuni (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:25)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   asta e o certitudine pentru multi romani, mai ales in ultima vreme. Problema e ca vor sa-i innebuneasca si pe locuitorii acestei tari:D.. cu astfel de articole Constitutionale.

   Nu inteleg ce cauta kkrau in "Comisia parlamentara pentru modificarea Constitutiei ", deoarece el nu are nicio pregatire in domeniu..e un 0 barat in orice domeniu legat de Constitutia Romaniei, prin urmare, care e scopul lui acolo?!?!???
  • +8 (10 voturi)    
   daca citesti atent (Miercuri, 5 iunie 2013, 17:06)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   vezi ca este vorba de indemn.
   daca nu'ti plac,nu'i problema.
   daca dai foc la o biserica, sau iesi in piata si indemni lumea sa bata popii pentru ca sunt ortodocsi, atunci da.

   deci, fara indemn, este numai libertatea de expresie.

   totusi, ce fac ei nu este amendarea constitutie, a unui articol sau doua.
   ei rescriu constitutia, o fac stufoasa, plina de amanunte ce, normal, sunt reglementate prin legi specifice.

   alesii cei multi si somnorosi s'au constituit, fara aprobare populara, intr'o adunare constituanta.

   pentru un singur lucru introdus, care nu'mi plac, pentru care n'a fost consultat poporul inainte da supunerea la referendu, voi face ce este necesar ca sa nu treaca.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:12)

   [anonim] i-a raspuns lui 0m

  • -3 (5 voturi)    
   libertatea de exprimare (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:06)

   acropolis [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Ești nebun de legat, omule! Tu vrei să îndemni la omorârea ortodocșilor?! Așa ”libertate” n-ai să capeți! Că altfel, de ce te-ai teme?! Greu este de înțeles un text pentru unii...
 • +25 (25 voturi)    
  DACA... (Miercuri, 5 iunie 2013, 11:49)

  father nicky [utilizator]

  ...alesii poporului vor continua „sa bage” in Constitutie tot felul de prevederi minore, evitand si eludand problemele majore ale natiunii, vor suferii un rusinos esec! Toate aceste prevederi nesemnificative pentru o Constitutie, bune, eventual, pentru o lege ordinara oarecare, vor ingreuna nava constitutiei scufundand-o inainte chear de a fi "lansata"! Constitutia nu este "planul de masuri" adoptat de adunarea CAP-ului de la Cucuietii din Deal! Si asa Constitutia actuala este extrem de stufoasa, ambigua, incoerenta si interpretabila, dupa cum bate vantul politic! Adaugandu-i prea mult balast inutil, politicienii(?!) nostri vor reusi, in stilul lor lipsit de stil, sa faca sa esueze si Constitutia, la fel cum au facut cu toate lucrurile pe care le-au "reformat" in tara asta! Daca "anonimii" nostri parlamentari vor continua sa se "buluceasca" sa "inghesuie" in Constitutie "contributiile" lor aiuritoare, nu vor reusi decat sa provoace coagularea unei miscari "populare" de respingere a Constitutiei! Va asumati aceasta raspundere domule Presedinte, domnule Prim-Ministru, domnilor Parlamentai ai Romaniei?!
  • +24 (24 voturi)    
   imbe...cilitate! (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:05)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

   au transformat constitutia in cod civil. CUm se defineste defaimarea? cum se pedepseste? Daca un englez zice ca RO e corupta este defaimare? si cum e pedepsita?
   Actionariatul (mai ales daca e pe bursa) fluctueaza de la ora la ora? cum il declari, cui si cum se pedepseste greseala?
   Nu se poate "desfiinta "un organ de mass-media, dar il poto inchide sau suspenda. Cui ii foloseste aceasta chestie IN CONSTITUTIE.
   PS. s-au adunat toti nechematii care confunda Constitutia cu cadrul legal
 • +24 (24 voturi)    
  cum se va vota modificarea constitutiei? (Miercuri, 5 iunie 2013, 12:07)

  racing [utilizator]

  Din cate stiu, modificarile dorite a fi aduse constitutiei vor fi incluse intr-un pachet care se va supune la vot, per total pachet.
  De ce nu se solicita votul pe fiecare modificare?
  Sa fie incluse toate pe un buletin de vot, fiecare modificare sa aiba da/nu si sa se aplice stampila fie pe da fie pe nu, in functie de cum doreste alegatorul.
  • +18 (18 voturi)    
   cum se va vota modificarea constitutiei (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:21)

   serbancc [utilizator] i-a raspuns lui racing

   ...cu picioarele. si pe urma aceasi oameni care vor vota modificarile astea se vor mira de ce se intampla in tara . Nu va mai mirati ! Noi suntem de vina pt tot ce primim
  • +5 (5 voturi)    
   Buna dimineata! (Miercuri, 5 iunie 2013, 18:56)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui racing

   Asat am zis eu de atunci, din decembrie 1991: cum sa aprobi prin Referendum o kestie asa de complexa si stufoasa? (avea deja 156 de articole). Daca eu sunt ferm impotriva articolului 14, dar restul imi convin pe depli, ce fac, cum votez?!
   Este principial absurd!
   DACA oamenii ar citi integral modificarile propuse si le-ar pasa, atunci am merg de zece ori la referendum si tot NU ar iesi, pt ca de fiecare data unora o sa le dispalaca un ANUMIT amendament!
 • +17 (17 voturi)    
  @0m (Miercuri, 5 iunie 2013, 12:08)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  Lasand la o parte stupizenia unor dispozitii (structura actionariatului, spre exemplu) care nu au ce cauta in Constitutie, ura fata de o anumita categorie sociala, religie, rasa etc. nu se sanctioneaza decat daca ia forma unui indemn. Asta inseamna o manifestare publica organizata cu scopul de a atrage si alti adepti in demersul tau de a uri niste oameni pe anumite criterii (organizarea unei manifestatii impotriva romilor, spre exemplu).
  • 0 (0 voturi)    
   creti..nisme (Joi, 6 iunie 2013, 10:05)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Jimmy Hoffa

   Ce sens are sa prevezi salarii egale pt. femei, daca mai sus ai interzis deja ORICE discriminare pe baza de sex/religie etc?
   Se repeta inutil: de ce nu pun si un articol de salarii egali pt. gay sau musulmani etc?
 • +16 (20 voturi)    
  DOX (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:09)

  cmariusalin [utilizator]

  "invatamantul religios este organizat si garantat prin lege"...e mai mult de atat, e OBLIGATORIU. Ceea ce nu e in regula.
  • -19 (23 voturi)    
   . (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:56)

   Liljohn [utilizator] i-a raspuns lui cmariusalin

   E foarte in regula! Sanatate
  • +5 (11 voturi)    
   ! (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:14)

   systemix [utilizator] i-a raspuns lui cmariusalin

   Pai in statul totalitar Rromania normal ca e in regula. Cand incepem sa iubim libertatea si ratiunea ca natie mai vorbim.
  • +3 (9 voturi)    
   NU este obligatoriu!!! (Miercuri, 5 iunie 2013, 15:31)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui cmariusalin

   Religia NU este si NU a fost niciodata obligatorie in scoli! Incetati sa mai propagati minciuna asta care serveste doar intereselor BOR!
   • +1 (5 voturi)    
    RELIGIA e materie OBLIGATORIE in scoli (Miercuri, 5 iunie 2013, 16:09)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui DV

    USL tocmai a modificat legea educatiei in asa fel incat RELIGIA e materie OBLIGATRORIE in scoli.
    parintii au posibilitatea sa ceara IN SCRIS excluderea copiilor de la aceste cursuri dar daca NU o fac, copiii lor sunt OBLIGATI sa participe la ore de religie.
    • +3 (3 voturi)    
     Sunteti in eroare (Miercuri, 5 iunie 2013, 17:35)

     DV [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

     Articolul din Legea Educatiei care face referire la materia religie a ramas neschimbat din 1995, de la prima sa introducere. Religia este OPTIONALA, intr-adevar, opt-out (parintii instiinteaza scoala ca elevul nu participa, instiintare care nu are nevoie nici de vreo justificare si nici de vreo aprobare). Asa a fost intotdeauna si este in continuare, dar PR-ul BOR lucreaza fantastic de bine facand ca majoritatea oamenilor sa aiba impresia ca ar fi obligatorie.
 • -8 (16 voturi)    
  religia in scoli (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:15)

  Tovarasu' Spirala [utilizator]

  nu vreti sa mearga la religie copilul? trebuie doar sa dati o declaratie la scoala ca e ateu si e liber la acea ora
  • +10 (14 voturi)    
   ai citit articolu? (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:40)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

   asta nu se va mai putea in noua constitutie...
   in numele libertatii evident
   • +1 (7 voturi)    
    Dar tu? (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:51)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Tu ai citit articolul? Articolul este in exact aceeasi forma in care a fost si pana acum
  • +6 (12 voturi)    
   minte ingusta (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:21)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

   intre "ateu" si "indoctrinare" tu mai vezi si o cale de mijloc? sau de fapt nu ai copii si te bagi in seama?
   ai vazut vreo carte de religie ce tampenii debiteaza?
 • +22 (24 voturi)    
  foarte frumos... (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:15)

  liviu_ [utilizator]

  "Amendament respins. Parlamentarii au respins dreptul parintilor de a alege alt gen de cursuri in locul religiei." - nici o problema... exista si casuta cu NU sunt de acord cu noua constitutie!!!
  • +12 (12 voturi)    
   Superb (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:13)

   OdinAdrian [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   Adica ne intoarcem in dictatura?! Evident ca si fac interesele si nu vom vota aceasta masluire a Constitutiei. O Constitutie ar trebui propusa de niste apolitici, si nu in vremuri tulburi ca si acum, cand santajele sunt la ordinea zilei. Constitutia e sfanta, de aceea trebuie sa o protejam in fata acestor ingradiri ale drepturilor noastre
 • +19 (19 voturi)    
  aberant (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:19)

  the [utilizator]

  pe de o parte propuneti pedepsirea incitarii la separatism teritorial,

  pe de alta, propuneti hacuirea Romaniei in bucati, mai usor de mestecat ...

  mai ramane sa introduceti in constitutie obligatia la imbecilitate ...
  • +14 (16 voturi)    
   mai exista unul (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:07)

   systemix [utilizator] i-a raspuns lui the

   Cel mai dureros vot, acela cu picioarele. Cine naiba mai vrea sa stea in statu' asta ortodox extremist?
  • 0 (0 voturi)    
   Evul Mediu (bolsevic) (Joi, 6 iunie 2013, 10:07)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui the

   deci miscarea pt. autonomia Cataloniei ar fi arestata in RO? dar scotienii/bascii/valonii ??? Nu le iese Cominternul din cap!!!
 • +22 (24 voturi)    
  abomination (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:00)

  systemix [utilizator]

  Welcome to the Orthodox Republic of Romania. Enjoy your stay while it lasts, cause it never does.
 • +14 (14 voturi)    
  Drapelul (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:02)

  gdans [utilizator]

  "ora 11:02 Amendament adoptat Art.30.- (7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, profanarea drapelului, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri. (grup PNL)"

  In decembrie 1989 s-a decupat stema de pe drapel.
  Eu sunt sigur ca o sa se repete operatiunea.
  .
  • +7 (9 voturi)    
   we can only hope (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:31)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui gdans

   we can only hope
 • +15 (15 voturi)    
  Parlamentul sabotează modificarea Constituției (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:11)

  Tescovin [utilizator]

  Părerea mea sinceră și intimă este că, sub aparența elanului modificării Constituției, parlamentarii fac tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple :)) De la zi la zi tot apar noi chestii care să enerveze pe unii sau pe alții: ungurii nu-s de acord cu statul național, românii verzi nu-s de acord nici măcar cu vorba „regionalizare”, ateii sunt supărați pe ora de religie, alții nu vor stemă pe steag. Cam toată lumea are un motiv serios să voteze împotrivă la referendum.
  • +2 (2 voturi)    
   588 la padoc (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:10)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Astia care au lucrat 36 de zile in 6 luni?! Si care maine-poimaine vor pleca in vacanta?!

   http://www.revista22.ro/bilant-jenant-588-de-parlamentari-au-lucrat-in-5-luni-doar-36-de-zile-27093.html

   http://www.mediafax.ro/politic/bilantul-parlamentului-roman-36-de-zile-lucrate-in-6-luni-video-10928458
  • +2 (2 voturi)    
   asta e (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:56)

   get-beget [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   ori ai dreptate, ori chiar suntem condusi de cercopiteci
 • +13 (13 voturi)    
  Forumul Constitutional - societatea civila INUTILA (Miercuri, 5 iunie 2013, 14:13)

  Kivek [utilizator]

  ce rost a avut acest Forum Constitutional, condus de un slugoi PNL, din moment ce amendamentele propuse sunt repsinde de Crin Antonescu si tovarasii lui din USL?

  ra 12:15 Amendament respins. Crin Antonescu & Co au respins dreptul parintilor de a alege alt gen de cursuri in locul religiei, amendament propus de Forumul Constitutional.
 • -4 (6 voturi)    
  Partizanat jurnalistic (Miercuri, 5 iunie 2013, 15:07)

  Setalcott [utilizator]

  Doamna reporter, daca solutionarea amendamentelor era diferita ati fi pus urmatorul titlu?

  ASUR castiga, creand un nou privilegiu constitutional / Dreptul la exprimare este garantat, inclusiv exprimarea opiniilor asupra religiei
 • +13 (13 voturi)    
  Validarea viitoarei Constitutii (Miercuri, 5 iunie 2013, 15:28)

  hash [utilizator]

  Uitati din vedere ca validarea va fi posibila si daca doar 30% dintre cetatenii cu drept de vot se for pronunta. Cred ca actuala Putere va reusi sa-si mobilizeze votantii; doar daca ne gandim la profilul acestora (pensionari varstnici, tineri cu studii medii), ne vom trezi cu toate aceste 'accidente' legalizate. Nu vreau sa fiu rau, dar v-as sugera sa va mai ganditi cu privire la posibilitatea ca a aceasta 'utopie' sa devina realitate. Din cat se observa, din ne-participarea natiunii, politicul actual face pasi mici dar siguri in directia distrugerii statului laic si a libertatii de expresie.

  Nu stiu daca saracirea unei largi paturi a populatiei nu e cumva terenul prielnic pentru aceste lucruri.
  • +8 (8 voturi)    
   cred ca singura sansa (Miercuri, 5 iunie 2013, 18:57)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui hash

   e sa iesim masiv la vot si sa votam NU!
  • 0 (0 voturi)    
   Pai e clar ! (Joi, 6 iunie 2013, 9:26)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui hash

   Nu stam acasa. Mergem la vot si votam NU!
 • +16 (16 voturi)    
  invalidarea (Miercuri, 5 iunie 2013, 15:41)

  KAPPY [utilizator]

  nu ne ramane decat sa o invalidam la referendum...este o constitutie pt. idioti.....
 • +14 (16 voturi)    
  poftim???? (Miercuri, 5 iunie 2013, 16:35)

  get-beget [utilizator]

  -religie OBLIGATORIE? Parintii nu au nimic de spus??
  -exprimarea libera va fi usor incadrata la DEFAIMARE, dupa cum vor x sau y! Deci ciocul mic!
  -PNL (PN LIBERAL) gireaza cele mai antiliberale cretinatati din istoria moderna a Romaniei?!? WTF

  Ok, concluziile mele:
  -ca romani, daca va pasa de viitorul si buna sanatate mintala a copiilor vostri, votati nu pentru gunoiul asta de constitutie.Pacat de faza cu regionalizarea, era unul din putinele lucruri cu potential.
  -cand Liberalii sustin masuri complet antiliberale e de datoria Dvs. sa boicotati aceste masuri, pentru ca dementza e totala.
  -boicotati imixtiunea BOR in chestiuni laice, desigur pana cand se va introduce autodafe-ul pentru recalcitranti.
  -nu faceti copii, sau faceti-i in vest, macar asa le dati o sansa sa reclame o alta cetatenie in vremea cand Festung Romania se va inchide pentru inca 50 de ani.
  Credeti ca sunt prea apocaliptic? Va inselati. Romania, incet incet, se inchide la lume (si la minte)
  • -5 (5 voturi)    
   intrebare (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:13)

   acropolis [utilizator] i-a raspuns lui get-beget

   Și tu vrei să te mai numești ROMÂN?! Ce faci tu pentru țara asta?!
   • +2 (4 voturi)    
    ce fac? indirect iti dau tie bani, ca prostu (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:49)

    get-beget [utilizator] i-a raspuns lui acropolis

    prin taxe si incerc sa scot macar cativa nevinovati din evul mediu. Tu ai auzit de valori laice? de libertati individuale? Mars inapoi la moscova, bleat
  • 0 (0 voturi)    
   serios? (Joi, 6 iunie 2013, 10:09)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui get-beget

   i-ai votat? ii ai! i-au votat apropiatii tai? ii au si ei si tu!
   daca intrebi ACUM o sa vezi ca NIMENI nu recunoaste ca i-a votat!
 • +8 (10 voturi)    
  deci in mare... (Miercuri, 5 iunie 2013, 16:54)

  liviu_ [utilizator]

  in esenta numai ei si biserica are drepturi restu tu....
  frumoasa constitutie... ma gandesc sa emigrez in china sau koreea se nord ca sa am mai multe drepturi....

  sper ca romanii sa aiba suficient creier sa respinga prostia asta!
  • +7 (7 voturi)    
   Ma indoiesc... (Miercuri, 5 iunie 2013, 18:22)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu ai vazut ca o multime sustin si gratierea lui becali?? Si cum acum e nevoie de doar 12,5% sa voteze pentru, slabe sperante...
   • +3 (3 voturi)    
    mda... (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:54)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    71000 si ceva pe un site de facebook :((
    ma apuca plansu.... oamenii aia au drept de vot !!!
  • +7 (7 voturi)    
   Asta nu mai e constitutie (Miercuri, 5 iunie 2013, 18:23)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   E un amalgam de legi... Vezi comentariul de mai sus.
 • +21 (23 voturi)    
  ok ma dau batut (Miercuri, 5 iunie 2013, 17:09)

  get-beget [utilizator]

  si afirm ca singurul lucru care mai poate salva tzara asta este un libertarianism gen olanda, catalonia,...

  Uite ce propun io:
  -zero finantare de la buget pentru orice cult religios. Sa doneze credinciosii. Laicizarea Statului. La semiextrem.

  -zero toleranta pentru infractiuni cu violenta. Inainte de a da cu pumnul sa te gandesti daca merita ce 20 de ani de munca fortzata. Daca in vest dai fara sa gandesti, teoretic si practic te cam ia mama dreq.

  -legalizarea a tot ce reprezinta ´victimless crime´- infractiune fara victime- nu ma refer la bautul la volan, desigur, ci la prostitutie si consum de chestii.

  -sa fie educati copii in scoli in spiritul nesupunerii civice atunci cand situatia o cere. Producem prea multe oi in scoli sau dupa caz mici cocalari in lipsa de modele. Generatie noastra e pierduta, singura speranta sunt astia mici, depinde daca ii educam pt. libertate sau pentru becalizare.

  -un stagiu obligatoriu (de studii sau munca) de minim 3-6 luni pentru fiecare cetatean roman intr-o tzara veche din UE sau in state. Poate asa ne descoperim pe noi insine.

  Mai am dar ma abtin. Oi fi io nebun. Restul dupa ce ma votati.
  • +4 (4 voturi)    
   mda... (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:52)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui get-beget

   eu niciodata nu am crezut ca romania isi poate reveni intr-un timp decent... poate in 10-20 de ani...
   dar eram destul de sigur ca macar nu se poate mai rau decat este....
   dupa minunata noo contitutie sunt convins ca se poate mult mai rau.... sper numai sa nu iasa aberatia asta... macar sa aflu ca sunt inca suficient de multi oameni cu creier in tara asta...
  • +1 (3 voturi)    
   Suntem mai multi ... (Joi, 6 iunie 2013, 2:24)

   SebastianD [utilizator] i-a raspuns lui get-beget

   ... nebuni de genul asta, o parte prin tara, o parte afara.
   Excelente puncte de vedere, M-ai convins sa imi fac intr-un final cont. A mentionat azi Pambuccian libertarianismul ... as fi surprins daca 5% din cei din Parlament aveau si cea mai mica idee.

   In orice caz, sa fim realisti, fara un eveniment major care sa schimbe harta Europei, in urmatorii 25 ani nu se va schimba aproape nimic in Romania, e un sistem feudal invatat de-a lungul a sute de ani, perfectionat de fanarioti. Motiv pentru care si regionalizarea va fi un esec. Orice forma de modificare in bine a sistemului in trecut (vezi Monarhia importata) va avea o scurta viata, pentru ca mijloacele de preservare a stilului de viata pe care il au cei ce conduc Romania sunt prea puternice. ("noua generatie" ce incepe sa apara in Parlament)

   Cu cat mai needucata e populatia cu atat e mai usor sa ii manipulezi.(vezi fanii PDL versus USL si viceversa bineinteles, devastati cand "ceilalti" vin la putere, chiar daca toti au cate 4-5 partide in CV)
   Ca inchei pe un citat de Carlin:

   "But I'll tell you what they don't want. They don't want a population of citizens capable of critical thinking. They don't want well-informed, well-educated people capable of critical thinking.
   ....
   "You know what they want? Obedient workers ­ people who are just smart enough to run the machines and do the paperwork but just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension"
 • +10 (12 voturi)    
  O sa fie primul proiect de constitutie respins (Miercuri, 5 iunie 2013, 17:40)

  Alui [utilizator]

  Ori nu votez de loc, ori votez impotriva.
  • +10 (10 voturi)    
   impotriva ma!!! (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:50)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   crezi ca nu strang 30%?!?!?!?!
  • +2 (2 voturi)    
   Cred ca (Joi, 6 iunie 2013, 9:37)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   e mai sigur sa votezi impotriva. Daca stai acasa
   va trece mizeria asta de asa zisa Constitutie.
 • +17 (17 voturi)    
  Sau poate (Miercuri, 5 iunie 2013, 17:55)

  syms [utilizator]

  ... ar trebui o iesire in forta a populatiei pana nu e prea tarziu? Consitutia e pentru toti oamenii, nu pentru un grup de parlamentari. Cu ce este diferit acest comportament fata de cel din Turcia? Vad ca au respins si amendamentul prin care vocea poporului poate fi ignorata - cum adica rezultatul unui referendum sa nu fie obligatoriu?
 • +3 (13 voturi)    
  casatoria... (Miercuri, 5 iunie 2013, 18:06)

  demaGOGU [utilizator]

  de ce doar intre un b si o f?

  cine a hotarat aceasta definitie?!?
  • -4 (4 voturi)    
   Cine ?! (Joi, 6 iunie 2013, 9:38)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Dumnezeu !
   • +2 (2 voturi)    
    chiar? (Joi, 6 iunie 2013, 10:14)

    foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    in multe sociati e permisa poligamia sau chiar poliandria! Dzeu nu i-a creat si pe acestia? sau Dzeu e numai ortodox?
    NB. La catolici nu e permis divortul, la ortodocsi NU! ce o fi zis Dzeu despre asta?
    PS. Nu se pot casatori doi trans-sexuali (unul care a fost barbat si celalalt care a fost femeie)? deci cum definesti barbat si cum definesti femeie? cu analize medicale,cu acte de stare civila?

    Mare ti-e gradina Doamne si multi imbe...cili se plimba pe acolo...
   • 0 (0 voturi)    
    OK, sa vina si sa explice de ce numai asa. (Joi, 6 iunie 2013, 14:06)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Dar sa vina personal, nu prin reprezentanti, si daca o sa ma convinga, atunci sunt de acord!!
  • -1 (1 vot)    
   cum cine? (Joi, 6 iunie 2013, 10:21)

   unroman28 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Logica, bunul simt, moralitatea...a....si sanatatea mentala
 • -4 (10 voturi)    
  deja e prea mult (Miercuri, 5 iunie 2013, 18:12)

  greatza_de_comunisti [utilizator]

  desi au parcurs o mica parte doar din revizuirea constitutie imi e deja clar unde se vrea a ajunge. sub nici o forma romanii nu trebuie sa mearga la vot ptr asa o mizerie, nu trebuie sa le dam nici macar sansa sa faca pragul( 50% sau 30% care o fi). transmiteti tuuror prietenilor vostri mesajul de boicot, folositi retelele de socializare, e timpul cred, sa aratam ca putem gandi si nu vrem o noua bataie de joc din partea catorva oameni numiti parlamanteri ptr o perioada scurta de timp. daca nu pentru noi macar pentru cei care vin dupa noi sa le facem o viata mai buna.
  • +13 (15 voturi)    
   NU boicot (Miercuri, 5 iunie 2013, 18:40)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui greatza_de_comunisti

   Dat fiind ca au coborat pragul de prezenta la 30% un boicot e sinucidere curata. Trebuie mers si votat impotriva, nicidecum boicotat.
   • +5 (5 voturi)    
    de acord... (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:49)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui DV

    mai ales ca boicotu nu inseamna ca nu esti de acord.... dintr-un motiv foarte simplu... unii nu vin din cu totu alte motive

    trebuie mers si votat impotriva aberatiei asteia
  • +5 (7 voturi)    
   Nu le da idei!! (Miercuri, 5 iunie 2013, 18:44)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui greatza_de_comunisti

   Ca acusi schimba pragul la 2 persoane, sau de loc. Nu vezi ca au respins si obligativitatea respectarii referendum-ului si posibilitatea votului prin corespondenta (ca de vot electronic nici nu s-a mai discutat)? Asa ca indiferent ce votam, fac tot cum vor ei! Multumim votantilor celor 70% uslamisti!!
  • +2 (2 voturi)    
   NU BOICOT!! (Joi, 6 iunie 2013, 9:39)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui greatza_de_comunisti

   Prin boicot va trece la referendum
   Trebuie transmis alt mesaj:
   -Iesiti cu totii la vot si votati IMPOTRIVA!!
 • +6 (6 voturi)    
  bataie de joc! (Miercuri, 5 iunie 2013, 18:58)

  dj [utilizator]

  De la o tara care a avut Constitutii avansate pentru vremea lor am ajuns la asemenea dezbateri! Ingrozitor!
  • +4 (4 voturi)    
   au fost avansate (Miercuri, 5 iunie 2013, 21:09)

   get-beget [utilizator] i-a raspuns lui dj

   pentru ca prima de exemplu a fost copiata dupa cea a belgiei etc
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:39)

  [anonim]

 • -1 (9 voturi)    
  Vointa poporului - parlament unicameral (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:41)

  dadan [utilizator]

  Daca se doreste respectarea vointei poporului atunci acum este momentul - singurul recensamant recent validat este cel ce impune introducerea parlamentului unicameral si a unui nr de parlamentari de cel mult 300 la suta - intr-o tara civilizata si democratica poporul este suveran si un recensamant valid trebuie obligatoriu implementat.
  S-a vehiculat ideea ca ascest recensamant este greu de implementat necesitand modificari in constitutie - pai eu zic ACUM este momentul - oricine se face ca uita sa introduca aceasta modificare in constitutie cu oportunitatea asta , arata un mare DISPRET fata de cetatenii acestei tari - prostiile cu biserica, stema sau casatoriile gay sunt teme false in momentul asta - constitutia este legea fundamentala ce reprezinta baza legislatiei tarii si nu trebuie impanata cu nimicuri neesentiale, ce se pot reglementa prin legi ... nu se face modificare de constitutie cu cheltuieli , dezbateri si eforturi pentru a interzice homosexualilor sa se joace de-a mama si de-a tata... ei oricum o fac ori ca e legal ori ca nu e legal...doar ca in tarile civilizate nu-i mai biciuie nimeni in piata publica ci doar ii ignora elegant ca si pe boschetari sau alte categorii cu care vrem nu vrem trebuie sa convietuim...
  • -2 (10 voturi)    
   voința poporului (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:18)

   acropolis [utilizator] i-a raspuns lui dadan

   Eu te întreb pe tine: de ce parlament unicameral? Pentru ca să fie ca în socialismul tău iubit? De ce 300? de ce nu 100 sau 500? Ai idee? Poți argumenta? Pariez că ultimul cuvânt nu-l înțelegi. Ala nu a fost un referendum! Nu poți supune referendumului ORICE! Chestiuni TEHNICE, pe care le pot pricepe și analiza doar cei competenți. Că mâine ai să supui referendumului și ce tensiune trebuie să fie la priză! Deși nu știi ce-i aia! Pariez! Nu ești pregătit să ieși din socialismul multilateral dezvoltat al lui Ceaușescu...
   • +5 (7 voturi)    
    S-a comentat si rascomentat (Miercuri, 5 iunie 2013, 22:08)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui acropolis

    pe aceasta tema, de ce mai bine parlament unicameral decat bicameral in care camerele au atributii identice. Dar daca nu te duce capul... Si la numar de parlamentari, era vorba de un numar maxim, nu batut in cuie. Nu cred ca ar deranja pe nimeni sa fie numai 200 de ex. SUBLINIEZ: DE EXEMPLU, nu neaparat!!!
   • 0 (4 voturi)    
    simplu - pentru ca majoritatea a decis (Joi, 6 iunie 2013, 0:01)

    dadan [utilizator] i-a raspuns lui acropolis

    asa functioneaza democratiile - unii au ramas cu dulcele gust al fostului regim si nu inteleg ca poporul e suveran si ca un referendum (validat si votat de peste 50% din cetateni cu drept de vot) reprezinta cea mai directa si pura forma de democratie.... doar prin referendum cetatenii isi exprima direct optiunile in legatura cu societatea lor... in rest se face prin reprezentanti, adica intermediari care dupa cum vedem de peste 20 ani ca reprezinta total alte interese decat a celor ce i-au trimis acolo.... chestiunile tehnice s-au dezbatut si au fundamentare logica - oamenii au avut optiune de a da un vot negativ chestiunii in cauza sau de a nu se prezenta dar au ales sa dea vot pozitiv in proportie covarsitoare ... n-as vrea sa fac comparatie cu alt referendum mai recent care ne-a facut de rasul europei prin penibilul organizarii si istericalele privind validarea cu orice pret a unui referendum care nu se putea valida....
   • 0 (0 voturi)    
    te faci sau esti? (Joi, 6 iunie 2013, 10:17)

    foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui acropolis

    bicameral cu atributii diferite inseamna de fapt unicameral, caci aceeasi lege nu este supusa atentiei de DOUA ORI ci numai o data.
    Daca pricepi asta, ai facut un pas inainte
    Cauta in lume parlament DECIZIONAL bicameral pentru altceva decat state federale si mai vorbim, DUPA ce gasesti.
  • 0 (2 voturi)    
   pai vezi (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:25)

   SbkXX [utilizator] i-a raspuns lui dadan

   eu sper sa mai iei minusuri sa te putam ignora si noi pe tine, direct
 • +4 (6 voturi)    
  ... (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:50)

  liviu_ [utilizator]

  "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie" - s-ar putea sa avem ceva probleme cu chestia asta
 • -2 (8 voturi)    
  Idei bune dar si rele (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:55)

  bigbrother [utilizator]

  Chestia cu parlamentul care nu recunoaste referendumul si apoi este dizolvat. Pe de-o parte gandindu-ne la ce am cerut toti romanii (scaderea nr de parlamentari) si la ce s-a ajuns (aproape dublarea lor) ar fi FOARTE binevenita aceasta specificatie in Constitutie. Asta nu inseamna insa ca nu trebuie sa ii taxam cu prima ocazie cand ne mai cheama sa-i "ajutam" cu voturi.

  Pe de alta parte, referendumul trebuie sa fie clar definit pentru situatiile in care poate fi solicitat. Sa nu uitam ca polticienii romani fac jocurile altora din culise.

  Partea cu BOR..astia incep sa-si simta din ce in ce mai mult amenintata pozitia in societate si incearca pe cat posibil ca statul roman sa devina unul laic, condus dupa cutume religioase initiate de BOR. Aici insa e vorba de intentia oamenilor, nu a divinitatii, sa nu facem vreo confuzie.

  Faza cu casatoriile gay....nu suntem o societate suficient de libertina a.i sa acceptam asa ceva. Si poate asta e un lucru bun, nu trebuie sa acceptam chiar totul doar pentru ca asa e trendul. Eu as lasa aceasta decizie pentru nepotii nostri, cu siguranta e prea devreme acum sa ne gandim la asa ceva in Romania. As accepta poate concubinajul sau parteneriatul? Asta ca o protectie pentru cei care oricum traiesc impreuna.

  Ce as mai vrea sa vad specificat clar in Constitutie:

  1. definirea clara a rolului parlamentului si presedintiei, fiecare ce poate si nu poate sa faca.
  2. blocarea actiunilor de autonomie teritoriala si definirea clara a statutului minoritatilor in Romania, cu drepturi si obligatii.
  3. protectia copiilor si a categoriilor defavorizate
  4. asigurarea unui nivel de trai la standarde cel putin europene.
  5. statutul judecatorilor, procurorilor, CCR si cine ce poate face, inclusiv in cazul demnitarilor.
  6. modul in care se dau legile si interzicerea ordonatelor de urgenta + asumarea responsabilitatii guvernului
  7. implicarea societatii civile in deciziile care impacteaza mai mult de 1/3 din populatia tarii (dar nu prin referendum)
 • +8 (10 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 5 iunie 2013, 19:57)

  DrMax [utilizator]

  Felicitari Romania! Bine ai sosit in Evul Mediu! Cand restul lumii merge in directia opusa, Romania face ce stie mai bine! Regreseaza! Imi pare rau pentru toate persoanele normale din tara...
 • +6 (6 voturi)    
  barbat si femeie (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:02)

  get-beget [utilizator]

  cuvintele astea nu ar avea loc in constitutie.
  si hermafroditii? ce scrie pe certif de nastere bah desteptilor care reglementati toate tampeniile ca in korea de nord.
 • +4 (4 voturi)    
  romania... (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:36)

  get-beget [utilizator]

  nu poate nu vrea, nu stie sa fie libera
  nici nu are cum, de ce?
  -din ev mediu si iobagie am sarit in dictatura regala, antonesciana si apoi comunista. Avem zero barat traditie democratica. Si o revolutie adevarata confiscata rapid de neocommies.
  De unde sa stim ce e libertatea? Cum se pastreaza? Cum se pierde? Noi stim doar biciul, si ne mai si bucuram, ca primim paine si apa.
 • +4 (6 voturi)    
  Constitutia din 1866, prima (Miercuri, 5 iunie 2013, 20:54)

  get-beget [utilizator]

  a fost copiata dupa cea a...belgiei.
  Solutia e simpla, sa copiem o constitutie avansata (sa zicem...tot belgia sau olanda) cu micile modificari de rigoare. E evident ca dupa capul nostru ajungem teocratie sau stat teocratico-comunisto-homofob si alte derapaje. Dar nu ca noi suntem destepti, asa de destepti ca bagam tzara in pamant.
 • -1 (1 vot)    
  GB (Miercuri, 5 iunie 2013, 21:08)

  sosos [utilizator]

  Marea Britanie NU are constitutie......
  • +1 (1 vot)    
   NU ai dreptate (Joi, 6 iunie 2013, 10:08)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui sosos

   Are, doar ca nu e un singur document.
 • +1 (1 vot)    
  Intelepciune si simplitate.. (Joi, 6 iunie 2013, 4:30)

  flyngangel [utilizator]

  Am citit mai sus in comentariu foarte scurt si concis despre părinții fundatori din Statele Unite, care deși sau chinuit un pic( ca nici ptr ei nu a fost ușor, sa fiti siguri ), in o mana de amendamente fundamentale, punând astfel bazele la cea mai reprezentativa democrație din lume, care departe de a fi perfecta, a condus poporul american spre ceea ce e astăzi : O super putere mondiala!! Simplu. Întrebarea e următoarea: la noi in tara nu mai exista in funcții de importantă, nici o persoana inteleapta, in toată tara noastră nu mai exista nici un grup de persoane simple dar intelepte care sa se adune împreuna si sa daruiasca acestui popor, o constituite, dreapta, simpla, si pe intelesul oricui, sărac sau bogat, intelectual sau analfabet??
  E chiar așa de greu sa faci o constituite care sa nu conducă spre dictatura sau dezastru, sa fie dincolo de interese personale, de partid, lobby, etc, ci pur si simplu in spiritul unei legi drepte ptr fiecare de la mic la mare? Sa fim seriosi, chiar nu se poate ? Suntem in 2013, nu in 1874, 1848, sau cine știe când in istorie, deci nu putem sa copiem din trecut, dar putem găsi inspiratie in atâtea părți, in atâtea alte constitutii, in atâtea texte de lege, sau pur si simplu.. Ascultand lumea pe strada, lumea simpla care formează aceasta tara! Ca totuși clasa politica multă sau putina, de dreapta sau de stânga, cum doriți, la patru ani se cara, se schimba ( cel puțin teoretic ) , dar masa, poporul rămâne, si el e acela care duce pe spinarea lui tot , de la taxe, la PIL si PIB, deci cine are mai multă vace in capitol aici?? Unde este intelepciunea istorică a poporului roman??
  Nu ar fi mai simplu oare sa redactam un document care sa reprezinte chintesenta spiritului românesc si adevarata sa intelepciune formată in milenii de istorie ?? Ma rog, e doar o părere .. Intelepciune si simplitate !!
 • +1 (1 vot)    
  Din nefericire... (Joi, 6 iunie 2013, 7:44)

  CetateanulRoman [utilizator]

  sint convins ca reusesc sa scoata la vot populatia rurala. De fapt pt ei adauga chestiile pro-religie (preotii or sa militeze activ). Asa ca neprezentarea nu este o solutie.
  Rau e ca sintem pusi sa votam intregul si nu fiecare articol. Pare absurd, dar sint sigur ca fiecare are optiuni diferite fata de paragrafele ce alcatuiesc "constitutia". Personal agreez paragraful cu casatoria hetero dar nu vreau religia obligatorie. Pusa asa la gramada semana a santaj social.
  Iar o sa votam fara sa alegem si fara sa ne exprimam o optiune reala.
 • +2 (2 voturi)    
  Prea multe detalii (Joi, 6 iunie 2013, 9:34)

  Bogdan_1 [utilizator]

  In Constitutie doar principii (maxim 10) ce structureaza statul, relatia intre puteri si modul de legiferare. Apoi in legi reglementari de gen - publicare actionariat trusturi de presa, casatoriile, metode de vot. iarasi avem un text complicat, probabil neclar si contradictoriu ce lasa posibilitatea interpretarilor politice. Inca o ocazie ratata. Ar trebui pusa pe stema fraza "Tara oportunitatilor Ratate".
 • -1 (3 voturi)    
  Pedepse mai aspre pentru smecherii din trafic (Joi, 6 iunie 2013, 10:35)

  Frankie [utilizator]

  Pedepse mai aspre pt soferii care omoara oameni nevinovati pe strada.

  Pedeapsa cu inchisoare pentru cersetori.
 • 0 (0 voturi)    
  Democratia pozeaza o falsa libertate (Joi, 6 iunie 2013, 11:29)

  relate4ever [utilizator]

  Liberalii falsi vor introduce regularizari prin legi si constitutie.

  Liberalii adevaratii vor nulifica regularizarile pentru a reda libertatea.

  Adica cat mai PUTINE legi si reglementari. Oamenii morali nu au nevoie de legi!

  Sa redescoperim ce este moral este "legal" si ce este imoral = ilegal.

  Vezi http://cunostinta.wordpress.com/2013/05/23/democratia-reala-in-guvernare/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by