Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, joi,o serie de amendamente controverse. Conform noilor modificari, cetatenii Romaniei vor fi obligati sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare daca sunt citati. Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca acest amendament ii vizeaza pe magistrati, creandu-se astfel artificiul legislativ care le va permite parlamentarilor sa audieze procurori. O alta modificare este interzicerea infiintarii de grupuri parlamentare noi in timpul legislaturii pe modelul UNPR. Totodata, s-a introdus limitarea numarului de deputati la 300 (plus minoritatile, dar fara nici o mentiune despre numarul senatorilor). La capitolul amendamente respinse se inscrie sanctionarea traseismului politic cu pierderea mandatului (desi USL a folosit intens tema in campania electorala), Parlamentul unicameral si votul prin corespondenta.

  • Hotnews.ro a transmis LIVE/TEXT dezbaterile la textul fundamental

ora 17:27 Lucrarile Comisiei s-au incheiat.

ora 16:20Amendament respinsArt.70.- (2) Calitatea de deputat sau de senator inceteaza: a) la data intrunirii legale a Camerelor nou alese; b) in caz de demisie; c) in caz de pierdere a drepturilor electorale, d) in caz de incompatibilitate; e) la data demisiei din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau o alta formatiune politica; g) in caz de deces.(PNL)

Parlamentarii au respins amendamentul cu 9 voturi pentru si abtineri (numarul necesar de voturi pentru adoptare unui amendament este de 14) care prevedea sanctionarea traseismului politic cu pierderea mandatului. PNL a votat pentru, PSD, PDL si Minoritatile s-au abtinut.

ora 16:13Amendament respins Art.69.-(3) Parlamentul nu poate adopta legi, hotarari sau motiuni care sunt contrare rezultatului unui referendum valabil. (Sen.M.R.Ungureanu)

ora16:06 Amendament adoptatArt.64.- (41) Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primita din partea acesteia.(PNL)

ora 16:05 Amendament adoptat

Art.64.- (3) Deputatii si senatorii se pot organiza in grupuri parlamentare, potrivit regulamentului fiecarei Camere. La inceputul legislaturii se constituie grupurile parlamentare ale partidelor politice sau formatiunilor politice care au participat la alegeri. Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi.(PNL)

ora 15:45 Amendament respins. Art.63.- (2) Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in prima duminica a lunii octombrie a anului in care expira mandatul acestora sau in cel mult 3 luni de la dizolvarea Parlamentului.(PSD)

ora 15:39 Amendament respins Art.63.- (1) Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 5 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora. (PSD)

ora 15:31 Amendamnet respins Art.62.- (1) Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale. Dreptul de a alege poate fi exprimat si prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanta, potrivit legii electorale.(Alin Gorghiu PNL)

ora 15:27 Amendament adoptat Art.62.- (3) Numarul deputatilor nu poate fi mai mare de 300. La acest numar se adauga reprezentantii minoritatilor nationale.(Amendament PSD)

ora 15:05 Amendament respins Art.61.- (2) Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Camera Regiunilor.

ora 14:59Amendament respins Art.61.- (2) Parlamentul este alcatuit dintr-o singura Camera (grup PDL)

Dezabatere in comisie

  • Varujan Pambuccian, Minoritati: Un Parlament mic si slab este o invitatie catre auto-totalitarism, un Parlament mare si puternic este unul democratic 
  • Petre Roman, PNL:  Referendumul fost unul total neconstitutional.  Curtea Constitutionala nu a zis nimic la acea data. Traian Basescu dorea sa schimbe Constitutia fara sa o respecte. Poporul s-a pronuntat  gresit, fara dezbatere, fara sa fie consultat  Parlamentul. Si acum sa vi sa spuni, imi pare rau, dar fostul meu coleg 
  • Marton Arpad, UDMR: Nu este tocmai adevarat presedintele, ne-a consiltat si si-a prezentat punctul de vedere 
  • Crin Antonescu: Argumentele de natura politica juridica pentru bicamerlism cine le uita le poate gasi in lucrarea lui Emil Boc care trateaza bine si corect argumentele pentru bicameralism. Nu dau ironic aceasta citare, bicameralismul a fost vreme de 20 de ani, imediat dupa 89 un punct consensual al clasei politice romanesti si este regretabil ca dintr-o nececesitate electorala a fost indreptat impotriva Parlamentului  s-a iesi din acest consens 
  • Daniel Fenechiu, PPDD: Un Parlamet bicameral se justifica in conditiile regionalizari altmiteri vointa poporului trebuie respectata

ora 14:36 Amendament adoptatArt.61.- (1) Parlamentul este organul suprem al poporului roman, forul de dezbatere si de decizie al natiunii si unica autoritate legiuitoare a tarii.(grupul PNL)

ora 14:30 Lucrarile comisiei s-au reluat dupa ceCrin Antonescu si Victor Ponta au discutat despre modificarile efectuate pana in prezent la textul fundamental.Parlamentarii au inceput dezbaterile la Capitolul 1 Parlamentul.

ora 12:10 Comisia a luat pauza pana la ora 13:30

ora 11:45 Amendament adoptat Art.58.- (1) Avocatul Poporului este institutie autonoma cu rol in protejarea si promovarea drepturilpr omului in raport cu autoritatile publice

-(2) Avocatul Poporului este numit pe o perioda de 5 ani. Adjunctii Avocatului Poporului sunt specializatizati pe domenii de activitate

ora 11:10 Amendament adoptat. Ar. 55. alin 2 Romania este stat membru al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (Grpul Minoritatilor Nationale)

ora 10:36 Amendamentul privind introducerea devizei Nihil Sine Deo a fost respins.

  • Eugen Nicolicea: Aceasta deviza este deviza Romaniei. Exista devize si la alte state. Exista deviza UE, exista deviza SUA, exista cea a Republicii Franceze. Din punct de vedere juridic, se poate. Din punct de vedere istoric, indreptam o eroare dupa 1990, cand inca erau sentimentele comuniste puternice si totodata, intram in randul statele care isi afirma demnitatea nationala si mandria nationala
  • Varujan Pambucian: E un lucru fara nicio consecinta. Nu face nici bine, nici rau. Mai adaugam ceva in plus in textul Constitutiei. Sincer, eu cred in lucrurile care au consecinte practice in lumea reala, dar i-am promis colegului meu ca am sa il sustin
  • Marton Arpad: Din punct de vedere juridic, cu exceptia unui preambul, toate prevederile care sunt prevazute intr-un text constitutional au consecinte juridice. Nu exista articol de Constitutie care sa fie o figura de stil si care sa nu aiba efecte juridice. Asa ceva nu exista
  • Remus Cernea: Are consecinte in Romania pentru ca sunt si atei in Romania.  
  • Crin Antonescu (ironic): Hai sa supunem deviza totul fara Dumnezu, e bine asa? 

ora 10:11 Lucrarile comisiei au inceput. Deputatul PSD, Eugen Nicolicea a propus un amnedament care prevede introducerea in Constitutie a devizei Nihil Sine Deo.

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei va lucra si luni, de la ora 10,00, au decis parlamentarii acestui for.In debutul sedintei senatorul PSD Ioan Chelaru a solicitat ca forul sa lucreze saptamana viitoare si vineri si sambata.

  • Ioan Chelaru, PSD: Am o propunere care nu o sa placa, dar o fac, pentru ca altfel nu cred ca reusim sa ne incadram in termenele pe care noi ni le-am propus. As vrea sa-i rog pe membrii comisiei sa fie de acord ca saptamana viitoare sa lucram si vineri si sambata, daca nu reusim sa finalizam proiectul, toti va trebui sa facem un efort in asa masura ca sa avem posibilitatea, eventual, cel mai tarziu luni sa dam un vot final pe acest proiect, care devine abia in acel moment proiect de lege al Comisiei pentru revizuirea Constitutiei

Context:

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.