Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, la Targu Mures, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca Uniunea trebuie sa aiba o parere in privinta reformei constitutionale, de la primul pana la ultimul paragraf, transmite Agerpres.

"Avem o ocazie adecvata sa aratam ce gandim despre sistemul constitutional, de la primul paragraf la ultimul paragraf, trebuie sa avem o viziune, o parere. A sosit momentul ca din nou sa introducem in agenda, sa punem din nou pe tapet paragrafele care ne intereseaza. Stim foarte bine ce inseamna modificarea art. 1 (...) Stim ca daca Constitutia Romaniei accepta minoritatile ca pe ceva existent, putem vorbi de drepturile utilizarii limbii materne, cum le vom putea utiliza. Trebuie largita, crescuta folosirea limbii maghiare, trebuie sa fim in stare sa dezbatem si sa aratam viziunea UDMR", a afirmat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a spus ca trebuie sa se nasca propunerile pe care Uniunea sa le reprezinte, trebuie aratata viziunea UDMR cand se vorbeste "de republica parlamentara sau prezidentiala".

"Noi trebuie sa gasim argumente pentru o republica parlamentara. E important ca Parlamentul sa controleze Executivul (...) Trebuie sa gasim argumente pertinente, valide despre cum ne imaginam functionalitatea Parlamentului", a sustinut Kelemen Hunor.

El a subliniat ca parlamentul bicameral este important pentru UDMR si pentru Romania, ca fiecare camera ar trebui sa dispuna de competente diferite, intrucat suprapunerile trebuie oprite, pentru ca dau nastere la multe probleme.

Kelemen Hunor a afirmat ca UDMR trebuie sa aiba o parere clara despre sistemul juridic, de spre Justitie, despre emiterea de ordonante de urgenta de catre Guvern si despre asumarea raspunderii in fata Parlamentului.

Pentru acest lucru insa, a sustinut Kelemen Hunor, este nevoie de gasirea de parteneri si nu neaparat in randul partidelor politice si in randul societatii civile.

  • Kelemen Hunor: Reorganizarea regiunilor de dezvoltare la fel de importanta ca si modificarea Constitutiei, poate chiar mai importanta

Kelemen Hunor a mai declarat ca Uniunea se afla in fata unor mari provocari ce vor influenta viata maghiarilor, iar una dintre acestea va fi reorganizarea regiunilor de dezvoltare, care va fi poate chiar mai importanta decat revizuirea Constitutiei.

"Aveam de-a face cu provocarile care vor defini viata maghiarilor si a Romanei: modificarea Constitutiei. Au demarat deja si cred ca intr-un anumit sens este si mai importanta reorganizarea administrativa, reorganizarea regiunilor de dezvoltare, dar si alocarea de competente, dobandirea personalitatii juridice, adoptarea unei structuri noi. Acest lucru este la fel de important ca si Constitutia, poate chiar mai important (...) Am demarat aceasta munca. Va trebui sa vedem instrumentele care pot fi alocate acestor provocari. Trebuie sa stabilim ca putem conta doar pe noi. In momentul de fata putem gasi foarte greu parteneri in politica (...) Suntem in opozitie, in fata unei majoritati de 70%, nu avem parteneri, opozitia e foarte slaba. Trebuie sa gasim solutii, parteneri, nu va fi foarte simplu. Ce s-a intamplat in ultimele zile s-a dovedit ca nu vom gasi usor parteneri", a spus Kelemen Hunor, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali.

In opinia sa, regionalizarea pe cele opt regiuni de dezvoltare existente ar fi "un esec total", expertii UDMR elaborand un material care confirma acest lucru.

Liderul UDMR a anuntat ca in data de 1 martie va fi organizata o conferinta de amploare in administratia publica locala, dupa care va avea loc o reuniune a expertilor si se vor aduce propuneri pe masa Parlamentului.

"Asta nu inseamna ca vom renunta la varianta din 2006. Ne temem ca decizia se va lua fara noi. Se va da nastere la o organizare care sa slabeasca reprezentarea regionala (...) Trebuie sa gasim parteneri. Si nu ma gandesc doar la partide, ci si la societatea civila. Toate aceste vor forma marea provocare si sarcina in urmatoarele saptamani (...) Nu e totuna ce putere vom avea. (...) Sa demonstram ce nu a functionat bine in ultimii 12 ani", a sustinut Kelemen Hunor.

Politicianul a spus ca este nevoie de o regionalizare pentru alocarea bugetului viitor al Uniunii Europene, dar ca demararea reformei administrative se va face pe termen foarte lung

Kelemen Hunor a afirmat ca este constient ca in urmatorii ani UDMR va fi in opozitie, iar puterea are 70% din Parlament, insa trebuie gasita o cale de a vorbi despre deziderate, despre dezvoltare si despre pastrarea drepturilor.

  • Kelemen Hunor: Politicienii din Ungaria nu s-au folosit de caile diplomatice, ci de declaratii bombastice

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mai declarat sambata, la Targu Mures, ca, in problema steagului secuiesc, politicienii din Ungaria s-au folosit de "declaratii bombastice", nu de caile diplomatice, si ca rascolirea sentimentele nationaliste nu face bine comunitatii maghiare.

"Trebuie sa vedem ce alte instrumente avem, daca ne va ajuta ce s-a intamplat cu steagul secuiesc. Politicienii din Ungaria nu s-au folosit de caile diplomatice, ci de declaratii bombastice. Nu cred ca face bine cauzei Tinutului Secuiesc, ca face bine drepturilor noastre, nu face bine utilizarii simbolurilor comunitatii, si nu vrem ca anumite feeling-uri nationaliste sa fie ravasite de o parte si de alta. Vrem ca aceasta chestiune sa fie adusa la normalitate", a afirmat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Liderul UDMR crede ca problema arborarii insemnelor nationale poate fi adusa la normalitate, ca acestea nu trebuie interzise, intrucat prin acestea "nu sunt lezate interesele Romaniei sau ale cetatenilor romani si nimeni nu va fi mai sarac".

"Dar noi trebuie sa fim hotarati si fermi, altminteri s-ar putea lansa chestiuni asupra carora sa pierdem controlul", a spus Kelemen Hunor.

La randul sau, vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat presei ca, dupa reuniunea cu politicienii de la Budapesta, s-a ajuns la concluzia ca Uniunea este reprezentanta legitima a maghiarilor din Romania si ca formatiunea sa este o parghie intre cele doua state.

"Am venit (de la Budapesta - n.r.) cu concluzia ca, in continuare, a demonstrat si acea discutie de vinerea trecuta ca noi suntem reprezentantii legitimi ai minoritatii maghiare pentru ca acolo discutiile au fost in sensul ca UDMR sa reprezinte aici unele probleme ce tin de steagul secuiesc, de problema care priveste regionalizarea, deci noi suntem cei care suntem responsabili pentru aceste probleme si ne facem treaba prin dialog, prin aceasta structurare mai buna in ceea ce priveste relatia dintre cele doua state. Noi suntem de fapt o parghie, o punte intre cele doua state si iata ca s-a putut, cu toate conotatiile eventual negative, eu zic sa toata aceasta disputa cu steagul secuiesc a fost benefica. Acum toata lumea stie cum arata steagul secuiesc si foarte multi romani au avut acelasi punct de vedere ca si al nostru", a accentuat Laszlo Borbely.

Politicianul a spus ca nu exista nicio problema cu acest steag secuiesc si ca lucrurile s-au clarificat inclusiv la nivel de ministri de externe.

"Cele doua state au avut o discutie asezata intre cei doi ministri de externe, lucrurile sunt clare, acest steag poate fi arborat, iar prefectii si cei care incearca sa creeze tensiuni artificiale ar trebui sa inteleaga ca este un deziderat normal al comunitatii maghiare", a afirmat Laszlo Borbely.