Comisia permanenta privind Statutul deputatilor si senatorilor are termen pana joi, ora 9:00, sa finalizeze raportul la cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a statutului parlamentarilor, a anuntat marti presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.

"Comisia de statut are termen pana joi la ora 9:00 sa vina cu raportul', a declarat presedintele Camerei, la Palatul Parlamentului.

Intrebat daca ar considera oportuna o dezbatere publica pe acest subiect, asa cum solicita presedintele, Zgonea a raspuns ca legea nu prevede ca trebuie sa poarte o discutie cu ONG-urile.

"Mi-ar face placere sa avem acele organizatii neguvernamentale care sa cunoasca procedurile parlamentare din toate statele europene. Nu scrie nicaieri in lege ca trebuie sa am o dezbatere cu ONG-urile, dar daca vreti o facem. Daca erau intr-un dialog constant sigur ca le invitam. Este foarte greu pentru cineva din afara sa inteleaga unele chestiuni legate de conflictul de interese, legat de incompatibilitati, sa inteleaga procedurile parlamentare", a explicat Valeriu Zgonea.

El a mai mentionat ca in urmatoarele zile va trimite Statutul presedintelui Traian Basescu. "In urmatoarele zile il vom trimite (Statutul - n.red) domnului presedinte. Banuiesc ca PDL il va contesta, dar este o procedura normala a unui partid de opozitie sa conteste Statutul deputatului si senatorului, face parte din jocul politic", a adaugat presedintele Camerei

Presedintele Traian Basescu a trimis luni Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, informeaza Administratia Prezidentiala.

In motivarea cererii, seful statului atrage atentia ca printre cazurile de incetare a mandatului de parlamentar, cauzata de incompatibilitate, nu este inclusa situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate ce nu a fost contestat in instanta. Astfel, presedintele apreciaza ca unele prevederi ale legii trimise spre promulgare, precum si unele formulari ambigue din textul acesteia, lipseste de continut activitatea ANI si, totodata, vin in contradictie cu recomandarile cuprinse in ultimul raport al Comisiei Europene.