Premierul Victor Ponta a ajuns, duminica seara, la Bruxelles, unde are luni va avea intalniri cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, si cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, anunta Agerpres.

Programul vizitei la Bruxelles a premierului Victor Ponta de luni, 4 februarie:

10:15-10:55 - Victor Ponta se intalneste cu Johannes Hahn, comisarul europen pentru politica regionala. (Intalnirea va avea loc la sediul Comisiei Europene, in cladirea Berlaymont.)

11:00-11:45 - Victor Ponta se intalneste cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene (Intalnirea va avea loc la sediul Comisiei Europene, in cladirea Berlaymont.)

11:45-12:00 - Declaratii comune de presa ale premierului Victor Ponta si presedintelui Comisiei Europene, Manuel Barroso.

16:30-17:15 - Victor Ponta se intalneste cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. (Intalnirea va avea loc la sediul Consiliului Uniunii Europene, in cladirea Justus Lipsius.)

Din delegatia care il insoteste pe seful guvernului mai fac parte Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si consilierul de stat in cadrul Cancelariei Primului-Ministru Luminita Odobescu.

Intr-un comunicat remis pe 29 ianuarie, Executivul preciza ca cele 11 puncte convenite cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au fost indeplinite in totalitate, iar Guvernul a fost si continua sa ramana profund angajat in asigurarea independentei justitiei si intarirea statului de drept. ''Vara trecuta, intr-un moment de criza politica, marcat de foarte multe dezinformari, Guvernul Romaniei s-a angajat sa aduca la indeplinire mai multe recomandari convenite cu reprezentantii Comisiei Europene'', se arata in comunicatul Guvernului.

Potrivit Executivului, au fost asigurate respectarea si implementarea tuturor deciziilor Curtii Constitutionale si s-a reinstaurat regula cvorumului special necesar pentru validarea rezultatelor referendumului prin abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 41/2012.

Totodata, Guvernul si-a respectat si isi reafirma angajamentul de a respecta principiul folosirii ordonantelor de urgenta strict pentru situatiile desemnate in Constitutie. Nu s-au emis ordonante care afecteaza institutii fundamentale, ci doar in situatii clar de urgenta si in numar semnificativ mai redus decat guvernele anterioare.

''Punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale - acest lucru s-a realizat, inclusiv dupa organizarea referendumului din 29 iulie. Toate deciziile Curtii Constitutionale sunt deplin respectate si aplicate in prezent. Asigurarea publicarii fara intarziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curtii Constitutionale, in Monitorul Oficial - toate actele sunt publicate la zi in Monitorul Oficial, atat cele care se refera la activitatea legislativa si guvernamentala, cat si cele referitoare la deciziile Curtii Constitutionale'', sustinea Guvernul in comunicatul citat.

Printre punctele convenite cu CE si indeplinite de Guvern se numara si invitarea tuturor partidelor politice si autoritatilor guvernamentale sa respecte independenta sistemului judiciar, dupa cum se arata in comunicat. De asemenea, a fost numit in functia de Avocat al Poporului o persoana care se bucura de sprijinul diferitelor partide, ''in cadrul unui proces transparent si obiectiv, menit sa asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate si o independenta de necontestat''.

Potrivit Executivului, a fost introdus un proces transparent de numire a procurorului general si a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Alte recomandari care au fost puse in aplicare, dupa cum precizeaza Executivul, au vizat evitarea acordarii de gratieri prezidentiale in cursul presedintiei interimare, dar si abtinerea de la numirea in posturi de ministru a persoanelor impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti in materie de integritate. Potrivit Executivului, au fost adoptate proceduri clare prin care sa se prevada demisia parlamentarilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnati definit intr-un caz de coruptie la nivel inalt.