Presedintele Traian Basescu a apreciat, duminica, in conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca actuala majoritate ar trebui sa nu scrie "o Constitutie pentru o situatie de moment", el amintind ca "au mai fost unii care s-au pacalit: si-au scris mandatul de cinci ani crezand ca il scriu pentru ei", si a spus ca poporul nu va accepta sa nu-si aleaga presedintele, iar acesta sa fie ales de catre Parlament.

Intrebat cum i se pare ideea republicii parlamentare si daca mandatul presedintelui trebuie sa fie de cinci sau de patru ani, Traian Basescu a raspuns: "Deja pentru mine nu mai are relevanta orice modificare din Constitutie, mie nu mi se poate aplica noua Constitutie. Am vazut si abordari naive legate de Constitutie, am vazut si abordari serioase. Voi sta sa le observ. Nu ma pot pronunta pe solutii".

El a mentionat ca romanii au dat un mandat unei majoritati de aproape 70%: "Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca aceasta majoritate: sa nu scrie o Constitutie pentru o situatie de moment, pentru ca ea se schimba. Au mai fost unii care s-au pacalit: si-au scris mandatul de cinci ani crezand ca il scriu pentru ei. E bine sa scrii Constitutia pentru tara, nu pentru un partid sau pentru unul sau doi oameni, iar raportul MCV atentioneaza de pe acum ᅡatentie, vorbiti de revizuirea Constitutiei, atentie la respectarea principiilorᅡ. Deci, mai mult de atat nu pot comenta despre revizuirea Constitutiei. Am comentat pentru ca este in marja raportului, se fac referiri la revizuirea Constitutiei".

Intrebat care este opinia sa din perspectiva experientei sale de sef de stat, Traian Basescu a raspuns: "Experienta mea de sef de stat imi spune ca mandatele ar trebui suprapuse, pentru ca in Romania nu se va putea trece la presedinte ales de Parlament. Poporul nu va accepta o asemenea solutie. Ei vor sa-si aleaga presedintele, ei il aleg, ei il scuipa pe urma, dar e al lor. Bun, rau, e al lor si nu vor accepta presedinte facut pe sforarii prin Parlament. Va aduceti aminte cum se alegeau presedintii de consilii judetene pana la introducerea votului pentru ei? Se plateau bani, se nu stiu ce, ca sa ii dea votul sa iasa presedinte. Nu vor accepta romanii o asemenea procedura riscanta in Romania, dar cred ca noua Constitutie trebuie sa rezolve doua lucruri fundamentale: sa faca statul mai functional si sa tina cont de referendumul din 2009, in care romanii au votat pentru Parlament unicameral. Si atat. Si in rest sa aiba in vedere principiile europene, eventual sa consulte Comisia de la Venetia".