Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, in conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, ca Raportul MCV arata ca la nivel politic si guvernamental nu sunt indeplinite standardele Uniunii Europene, considerand ca membrii Guvernului ar trebui sa demisioneze atunci cand le este pusa la indoiala integritatea.

''Voi incerca sa fac cateva exemplificari pe care le gasim in raport si avem tupeul sa spunem ca raportul nu e corect. A fost o celebra ordonanta de urgenta 38, care a vizat pregatirea suspendarii presedintelui. Sigur ca in raport s-a mentionat, a fost ordonanta, a fost infirmata de Curtea Constitutionala, dar Executivul nici acum nu a anulat-o, desi avea obligatia sa o anuleze in 30 de zile, conform legii Curtii Constitutionale. Nici acum nu a anulat-o. Cum se poate uita Comisia Europeana la un astfel de lucru si sa nu il mentioneze?', a spus Traian Basescu, intr-o conferinta de presa.

Seful statului amintit ca Raportul MCV mentioneaza faptul ca trei ministri, care au fost gasiti incompatibili de ANI, au fost mentinuti in Guvern: "Cum sa nu mentioneze Comisia Europeana acest lucru, care a aratat ca politicul din Romania, la nivel de guvern, nu indeplineste standardele europene acceptate de toata lumea? Deci aici nu discutam neaparat de principiul 'pana nu e o hotarare definitiva, nu functioneaza'. Uniunea Europeana ne cere ceva ce functioneaza in toate statele Uniunii. Politicienii nu sunt deasupra legii si trebuie sa fie un exemplu, mai ales ca sublinierea este - si veti observa in raport ca nu se leaga de alesi, nu veti vedea niciodata Comisia Europeana spunand: de ce a fost ales un primar, de ce a fost ales un parlamentar care avea dosar penal. Comisia Europeana respecta votul electoratului, dar pe urma, cand intri in institutiile la varf, Guvern sau Parlament, si esti pus sub semnul intrebarii din punct de vedere al integritatii, mai ales in guvern trebuie sa existe reactia demisiei. Asta ne spune, practic, in raport Comisia Europeana, astea sunt standardele la care traiesc politicienii europeni''.

Presedintele a mai aratat ca Raportul MCV critica deciziile privind mentinerea imunitatii unor parlamentari cu dosare penale sau cu decizii de incompatibilitate: "Nu vedeti nicio critica, desi raportul e facut dupa alegeri, cu privire la votul electoratului, nu intreaba nimeni de ce a fost votat domnul Stan, pentru care se ceruse arestarea. Nu intreaba asa ceva, pentru ca se respecta suveranitatea poporului in a-si alege reprezentantii. In schimb, pe urma vine si intreaba de ce Parlamentul n-a aprobat arestarea domnului Stan, de ce Parlamentul n-a aprobat investigarea ministrului Borbely si a ministrului Dobre, de ce Parlamentul s-a opus hotararii definitive care constata incompatibilitatea domnului Mircea Diaconu? Asta gasim in raport si nu putem spune ca nu s-au intamplat. Iar Comisia Europeana le enumera, fara a utiliza nume, dar mizand pe faptul ca toti stim despre ce-i vorba. Iar mesajul Comisiei este: 'Nu mai faceti lucrurile astea. Mai mult decat atat, desi stiti ca sunteti sub monitorizare, ati trecut prin parlament si doi ministri care au dosare penale'. Deci, lucrurile astea arata ca la nivelul politicienilor la varf nu suntem in standarde europene, nu la nivelul Codului Penal, unde hotararea definitiva este cea care te incrimineaza, ci raportul vorbeste de standarde la nivelul politicienilor", a mai spus Traian Basescu.