UDMR cere masuri impotriva unor functionari din ministere care ar fi raspandit o scrisoare pe care o considera ca fiind antimaghiara, nationalista si sovina, transmite Agerpres. Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa ca actiunea ar apartine unor functionari din ministerele Finantelor si Agriculturii.

"A aparut 'Manifestul pentru sanatatea Romaniei', semnat de acad. Dinu Giurascu, in care se arata ca la o prezenta ridicata a romanilor la alegeri, UDMR nu intra in Parlament, si se mai spune 'sa dam maghiarilor o lectie'. Manifestul circula in diferite organisme ale administratiei centrale si judetene. In Ministerul Finantelor si in Ministerul Agriculturii, functionari publici participa la actiune si trimit sute de e-mailuri in baza de date. Un consilier superior de la Finante a trimis in fiecare judet sute de e-mailuri cu acest manifest. Actiunea este impotriva legii si a tuturor legilor nescrise ale eticii si nu ajuta nici comunitatea maghiara, nici cetatenii romani aceasta retorica nationalista, sovina si antimaghiara. Cerem celor doua ministere sa ia masuri si sa cerceteze aceste contraventii", subliniat Kovacs Peter.

De asemenea, el cere intelectualilor maghiari si romani sa ia atitudine fata de documentul respectiv.

Si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca respinge retorica nationalista.

"Resping cu fermitate acea scrisoare deschisa transmisa prin persoane din administratia centrala a acad. Dinu Giurascu, care este un text antimaghiar, sovin. Respingem astfel de retorici in 2012, care ne intorc in anii '90, perioada pe care credeam ca o putem uita", a afirmat Kelemen Hunor.