Plenul Senatului a respins, in sedinta de marti, posibilitatea incetarii mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit Agentiei Nationale de Integritate, se afla in stare de incompatibilitate, anunta Agerpres. Impotriva incetarii mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, in timp ce "pentru" au votat 23 de senatori. Zece senatori s-au abtinut de la vot. Votul a fost secret si electronic.

Mircea DiaconuFoto: AGERPRES

Comisia juridica a Senatului a analizat, in sedinta din 11 septembrie, scrisoarea inaintata de Agentia Nationala de Integritate referitoare la starea de incompatibilitate in care se afla senatorul liberal Mircea Diaconu si a stabilit ca plenul Senatului este cel in masura sa constate starea de incompatibilitate si sa ia decizie cu privire la acest caz.

Ulterior, senatorul Mircea Diaconu a solicitat Biroului Permanent al Senatului amanarea discutiilor sau masurilor de punere in aplicare a incompatibilitatii sale stabilite de catre ANI, pana la solutionarea caii de atac care a fost depusa la ICCJ.

Acesta a depus, in data de 24 septembrie, la Biroul Permanent al Senatului, certificatul de grefa de la ICCJ care atesta faptul ca impotriva deciziei 3104/19.06.2012, pronuntate de catre instanta in dosarul nr.1195/2/2011, in contradictoriu cu ANI, a formulat contestatie in anulare prevazuta de art. 318, Codul de procedura civila, cale extraordinara de atac ce face obiectul dosarului 6014/1/2012 cu termen de judecata 10 aprilie 2013.

'Se certifica de noi ca petentul Diaconu Mircea a formulat contestatie in anulare impotriva deciziei civile pronuntate de ICCJ, intimata fiind ANI. Urmare a contestatiei in anulare, inregistrata la ICCJ, sectia de contencios administrativ si fiscal, s-a format dosarul nr.6014/1/2012 si s-a fixat termen de judecata 10 aprilie 2013', se arata in certificatul ICCJ.

In aceeasi zi, Biroul Permanent al Senatului a decis transmiterea catre Comisia juridica a solicitarii inaintate de senatorul PNL Mircea Diaconu, in vederea formularii unui nou punct de vedere, insa senatorii juristi si-au mentinut punctul de vedere exprimat anterior, potrivit caruia plenul Senatului este cel in masura sa decida pe acest subiect.

- Citeste si "30 octombrie 2012 -cum moare un stat al domniei legii" de Ioan Stanomir