Presedintele Traian Basescu "nu ar risca sa fie suspendat a treia oara", pentru ca "nimeni din Europa nu l-ar mai apara", spune, intr-un interviu la RFI, senatorul UDMR Gyorgy Frunda. "O asemenea suspendare ar fi absolut logica", in opinia sa. Frunda nu crede insa ca Traian Basescu va refuza sa-l desemneze pe Victor Ponta premier, dupa alegeri, pentru ca un asemenea gest "ar fi o iesire din politica intr-un mod nedemn".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat duminica la emisiunea "Dupa 20 de ani", de la Pro TV, ca Traian Basescu va fi suspendat din nou, la sfarsitul acestui an, dupa alegerile parlamentare, daca nu il va numi premier pe Victor Ponta, in ipoteza in care USL castiga alegerile.

Gyorgy Frunda considera ca declaratia lui Antonescu este "din punct de vedere constitutional corecta. Potrivit prevederilor Constitutiei tarii, presedintele trebuie sa poarte discutii cu grupurile parlamentare si sa faca o propunere pentru functia de prim-ministru grupului care poate asigura majoritatea. Mai mult, daca un grup sau o alianta si acest lucru este prevazut expres in Constitutie are majoritatea absoluta in Parlament, deci mai mult de jumatate plus unu din mandatele totale ale Parlamentului, presedintele nu are alta solutie decat sa-l numeasca pe cel propus de catre grupul parlamentar respectiv. In situatia in care nu face acest lucru, presedintele isi incalca obligatiile constitutionale, are conduita neconstitutionala, care poate duce intr-adevar la suspendarea sa. Dar pentru acest lucru, cred ca ar fi nevoie inainte de modificarea legii referendumului, sa revenim pe plaja legala dinainte de martie sau aprilie 2012, cand presedintele putea fi suspendat cu jumatate plus unu din numarul voturilor celor care se prezinta la vot, nu cu jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor".

Continuarea pe www.rfi.ro.