Vicepresedintele PDL Raluca Turcan a prezentat, duminica, principalele solicitari cuprinse in motiunea simpla impotriva ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, intre care renuntarea la bacalaureatul profesional si la revenirea clasei pregatitoare la gradinita, dar si demisia premierului, relateaza Mediafax.

Turcan a precizat ca motiunea simpla impotriva ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, va fi depusa in prima sedinta de plen a Camerei Deputatilor, sub titlul "Nu-i impiedicati pe copii de 3 ani sa mearga la gradinita".

"Ultima greseala pe care Guvernul Ponta este pe cale sa o produca este cea legata de transferarea din nou a grupei pregatitoare la gradinita, ceea ce ar impiedica practic la anul copiii de trei ani sa mearga la gradinita", a explicat Turcan.

Deputatul PDL a sustinut ca premierul Victor Ponta s-a dovedit incapabil sa numeasca un ministru al Educatiei care sa rezolve problemele din educatie prin "predictibilitate si continuitate".

"Guvernul Ponta a distrus sistematic organizarea pentru clasa pregatitoare si aceasta organizare a fost minutios pregatita de Guvernul PDL. La instalare, Guvernul Ponta a gasit toate lucrurile pregatite pentru inceperea sub bune auspicii a clasei pregatitoare", a mai sustinut Turcan.

Ea a reprosat faptul ca actuala guvernare a demis conducerea Institutului pentru Stiinte ale Educatiei, a anulat licitatiile pentru mobilier si a alocat banii catre scoli si a stopat procedurile de formare a cadrelor didactice.

Totodata, Turcan a sustinut ca guvernul USL "vrea sa desfiinteze invatamantul profesional momind tinerii cu un presupus bacalaureat profesional fara nicio valoare sau relevanta".

Ea a fost intrebata daca PDL ii cere public presedintelui Traian Basescu sa nu promulge modificarea adusa Legii educatiei prin care este introdus bacalaureatul profesional.

"Daca presedintele nu promulga legea si aceasta lege se intoarce, evident ca poate fi corectata de majoritatea pe care o au in Parlament cei de la USL (...) PDL nu-i cere nimic sefului statului, presedintele Traian Basescu va decide ceea ce crede de cuviinta", a raspuns vicepresedintele PDL.

De asemenea, deputatul PDL a acuzat Guvernul Ponta ca a schimbat pe criterii politice toti inspectorii generali si adjuncti dar si 4000 de directori de scoli.

In plus, vicepresedintele PDL a sustinut ca actualul Guvern a redus finantarea in domeniul cercetarii cu 300 de milioane de lei.

Turcan a sustin ca in textul motiunii simple PDL cere "renuntarea la introducerea bacalaureatului profesional pentru 2013 si continuarea invatamantului profesional, asa cum a fost el introdus in 2012, precum si aplicarea Legii educatiei nationale in privinta bacalaureatului tehnologic".

"Renuntarea la ideea mutarii clasei pregatitoare obligatorii de la scoli la gradinite pentru a nu bloca accesul copiilor de 3 ani sa intre la gradinita in anul 2013 si pentru a nu ajunge la situatia ca invatatoarele sa lucreze la gradinite. Depolitizarea organismelor care se ocupa de etica universitara si de verificarea titlurilor universitare, precum si numirea urgenta in aceste consilii a oamenilor de valoare inclusiv din diaspora stiintifica romaneasca. Renuntarea la numirea politica a directorilor de scoli si introducerea unui sistem transparent prevazut de Legea educatiei nationale, care sa stimuleze performanta profesionala si nu servilismul clientelei de partid", a enumerat Turcan dintre solicitarile democrat-liberalilor.

Vicepresedintele PDL a mai cerut ca ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa-i retraga lui Victor Ponta titlul de doctor si emiterea unei interdictii pentru acesta de a mai activa cel putin 5 ani de zile in invatamantul universitar.

La ultimul punct intre solicitarile PDL figureaza demisia ministrului Educatiei si a premierului Victor Ponta "vinovati de situatia educatiei".

PDL va depune motiunea simpla pe tema educatiei in prima sedinta de plen de saptamana viitoare a Camerei Deputatilor.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca va raspunde la motiunea simpla care va fi depusa saptamana viitoare pe Educatie cu faptele concrete realizate de cand a preluat mandatul, adaugand ca in aceste doua luni nu a dormit si a facut practic tot ce se putea.