Premierul Victor Ponta le-a solicitat, marti, in timpul sedintei de Guvern, ministrilor recent numiti la Ministerul Afacerilor Externe, Mircea Dusa si Radu Stroe, sa procedeze "exact in conformitate cu ce a cerut Curtea Constitutionala". Seful Executivului a precizat ca in contextul continuarii boicotului PDL, mini-recensamantul nu poate fi realizat, MAE urmand sa verifice daca pe listele permanente folosite la referendum s-au aflat persoane decedate, care nu mai au cetatenie sau care intra sub incidenta altor prevederi legale.

"E foarte clar ca ideea initiala cu mini-recensamantul nu poate functiona pentru ca inteleg ca boicotul continua si am avea tot rezultate false. Va rog sa verificati cat mai curand posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveti, daca pe listele electorale permanente la data de 29 s-au aflat persoane decedate, s-au aflat persoane care nu mai au cetatenie romana sau diverse alte cazuri prevazute prin lege. Daca reusiti, fara sa il suparati pe presedintele suspendat, sa il scoateti si pe dl general Pacepa de pe lista si pe doamna Elodia Ghinescu nu poate fi decat in beneficiul si spre deliciul mass-media", a declarat Ponta.

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, si ministrului delegat pentru Administratie, Radu Stroe, au fost instruiti ca pana la problema referendumului sa lucreze impreuna cu Ministerul Sanatatii pentru a gestiona problema caniculei.

"Referitor la solicitarile CCR, pentru ca sunt 3 adrese, o sa va rog dl ministru al Administratiei si Internelor si dl ministru al Internelor sa procedati exact conformitate cu ce a cerut Curtea. Va rog sa comunicati in permanenta penru a nu lasa dezinformari si afirmatii chiar stupide de multe ori sa ramana in spatiul public. [...] Am vazut afirmatiile facute de oameni care cunosc mai putin legea desi au ocupat 8 ani functii importante in stat. CCR nu a cerut liste electorale permanente de la Guvern pentru ca acestea sunt la BEC nu la Guvern. Daca cereau listele, le cereau la BEC, se predau in maxim 2 ore si discutiile erau incheiate", a afirmat Ponta.

Ponta a precizat ca CCR a solicitat Guvernului "listele electorale permanente actualizate conform dispozitiilor art 17, al 2 din legea nr. 3/2000", impunand ca data limita 31 august.