Parlamentul trebuie sa decida legitimitatea cu care un referendum este validat sau nu, a declarat vineri vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu, care i-a cerut lui Traian Basescu, pe care l-a numit "bisnitar", sa spuna daca isi va da demisia in cazul in care va fi "infrant" de romani, indiferent de rata de participare la vot.

"La nivelul USL se discuta despre o anumita oportunitate politica in ceea ce se numeste succint pragul electoral pentru referendum. Noi, USL, avem toata dorinta de a pune in acord legea referendumului cu recomandarile Curtii Constitutionale si ale comisiei de la Venetia", a precizat el, intr-o conferinta de presa, subliniind ca exista doua hotarari ale CCR, din 2007 si 2013, "complet contradictorii".

"Cred ca parlamentul este cel care trebuie sa decida legitimitatea cu care un referendum este validat sau nu", a comentat fostul ministru al Santatii.

Eugen Nicolaescu a afirmat ca parlamentul va respecta "practica europeana in materie, toata legislatia romana, pornind de la Constitutie", si asteapta decizia presedintelui interimar Crin Antonescu de trimitere sau nu a legii referendumului la Parlament.

El a sustinut ca "cel mai destept cedeaza" iar cei de la USL trebuie sa dea dovada de "intelepciune, chibzuinta, responsabilitate", in conditiile in care Traian Basescu si PD "nu stiu deca sa umble cu para la inalta poarta de la Bruxelles".

Vicepresedintele PNL le-a cerut romanilor sa vina la vot pentru ca "Traian Basescu sa plece acasa, pentru ca e un personaj negativ pentru noi toti".

El l-a acuzat pe presedintele suspendat ca nu are cuvant, ca a incurajat si patronat coruptia si coruptii din PDL, a facut bisnita si are venituri cu mult mai mari decat cele de bugetar.

In acest context, Nicolaescu i-a cerut lui Basescu sa spuna daca "isi va da demisia in cazul in care va fi infrant la referendum, indiferent de scor si indiferent de participarea romanilor la acest referendum".

"Asa vom stii daca e onest sau nu", a explicat liderul liberalilor.