Premierul Victor Ponta a declarat intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais ca va demisiona daca decizia Consiliului de Etica va confirma acuzele ca a plagiat teza de doctorat. "Imi voi asuma responsabilitatea, chiar daca am fost acuzat pe criterii politice si punctul meu de vedere nu a fost ascultat".

Intrebat daca a plagiat, Ponta a raspuns "Nu. Aceasta acuzatie a aparut in timpul conflictului cu presedintele privind participarea la Consiliul European".

Intrebat daca Adrian Nastase mai este membru PSD dupa condamnarea definitiva, Ponta a mai spus ca, potrivit statutului PSD, orice membru de partid condamnat definitiv este exclus. "Respect decizia instantei, dar este un moment dificil pentru partidul nostru. Cu Nastase am intrat in NATO si am incheiat negocierile de aderare la UE. A fost condamnat pentru finatarea ilegala a campaniei electorale, o practica prezenta si in alte tari europene", a adugat Ponta.

Legat de conflictul cu presedintele Traian Basescu, Ponta a spus: "am decis sa accept coabitarea si respectarea puterilor fiecaruia. Sint la inceputul carierei mele politice, in timp ce Traian Basescu se apropie de terminarea ei. Din pacate, presedintele nu accepta ideea ca Guvernul si Parlamentul nu se subordoneaza vointei lui, asa ca foloseste toate mecanismele - legale sau mai putin legale - pentru a bloca activitatea Executivului".

Citeste aici tot interviul din El Pais

Reamintim ca guvernul Ponta a schimbat vineri, 8 iunie, toata componenta Consiliului National de Etica, aducind in locul vechilor membri mai multi apropiati ai Ecaterinei Andronescu (vezi aici mai multe amanunte). Ulterior, revista Nature a publicat un articol conform caruia Ponta ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat.