Premierul Victor Ponta se va adresa Parlamentului pe 12 iunie, intr-un discurs care va avea ca tema agenda europeana.

Conducerea celor doua camere a decis marti ca Parlamentul sa raspunda solicitarii premierului in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, pe 12 iunie ora 15:00.

Victor Ponta a transmis saptamana trecuta o scrisoare conducerii celor doua Camere a Parlamentului in care solicita sa prezinte in plenul reunit o declaratie privind problemele aflate pe agenda UE.

Premierul nu a solicitat in aceasta scrisoare ca Legislativul sa adopte o decizie privind mandatul si reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

"Birourile Permanente ale Parlamentului au stabilit data de 12 iunie, ora 13,00, pentru ca premierul Ponta sa faca o declaratie pe probleme europene. In afara de declaratia premierului mai sunt pe ordinea de zi dezbaterea si adoptarea declaratiei, pe care o va prezenta premierul, cu privire la Strategia Nationala Anticoruptie, probleme curente ale Senatului si Camerei Deputatilor legate de legislatie si dezbaterea raportului televiziunii si radiodifuziunii publice", a declarat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, citat de Agerpres.

Dusa a adaugat ca in cadrul sedintei de plen de pe 12 iunie liderii de grup vor solicita un vot in vederea stabilirii persoanei care va reprezenta Romania la Bruxelles pe 28 iunie.

"Problemele care se discuta la Bruxelles si la nivelul Consiliului European sunt probleme care privesc Guvernul si nu alte institutii ale statului, treburile curente se gestioneaza si se rezolva de catre guverne nu de catre presedinti", a precizat Dusa.

In ultima perioada au existat mai multe divergente, la nivel declarativ, legate de reprezentarea Romaniei in relatia cu UE, in conditiile in care premierul Victor Ponta sustine ca summiturile Uniunii Europene care abordeaza probleme economice tin de politica interna a tarii.

Presedintele Traian Basescu a participat saptamana trecuta la summitul informal al liderilor europeni, la Bruxelles, care a avut pe agenda criza din Grecia si propunerea Frantei legata de un pact de crestere economica si emiterea de euro-obligatiuni.