Guvernul a aprobat in sedinta de marti proiectul de Tratatului Fiscal, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. "A fost aprobat proiectul de lege privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare intre cele 25 de state semnatare. E vorba de celebrul Tratat fiscal", a spus Suciu. Acesta a precizat ca proiectul va fi trimis in procedura de urgenta Parlamentului.

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare a fost semnat pe 2 marie 2012 de liderii a 25 de state membre ale Uniunii Europene, la Consiliul European de primavara de la Bruxelles. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se numara printre semnatari. Marea Britanie si Cehia sunt singurele tari UE care nu se alatura Tratatului

Pentru a putea fi aplicat, documentul trebuie ratificat in parlamentele statelor membre. Potrivit prevederilor, tratatul urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2013, dupa ce va fi fost ratificat de cel putin 12 state din Zona Euro, sau in prima zi a lunii urmatoare ratificarii de catre cel de-al 12-lea stat membru al Zonei Euro. Se aplica data care intervine mai intai.

  •     Ce prevede Tratatul

Tratatul stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.

Noul tratat fiscal introduce un set de reguli care sa imbunatateasca disciplina bugetara la nivelul regiunii, aducand si penalitati automate pentru statele care au semnat tratatul. Acesta a fost agreat de catre cele 17 state membre ale zonei euro, la care s-au alaturat aproape toate celelalte state membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei.

Atunci cand se inregistreaza o abatere de la acest obiectiv se declanseaza automat un mecanism de corectie, prin care statul membru in cauza va fi obligat sa aplice masuri pentru a se incadra in limitele stabilite. Sanctiunile financiare care vor fi impuse vor fi de maxim 0,1% din produsul intern brut al tarii.

Doar tarile care semneaza si ratifica tratatul pot beneficia apoi de fonduri din cadrul Mecanismului European de Stabilitate.

Citeste si: