Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se intalnesc la Bruxelles intr-un summit de doua zile dominat de semnarea tratatului fiscal european, programata pentru vineri, 2 martie. Subiect de dezbateri intense la Bruxelles, cu Marea Britanie si Cehia facand pasul inapoi, tratatul are rostul de a impune o disciplina fiscala stricta in randul tarilor care-l vor adopta. De la critici fervente ale unei parti a clasei politice pana la consens general, tratatul a fost ba demonizat, ba intampinat ca panaceul unei crize economice interminabile.

Reuniunea Consiliului European de primavara de la Bruxelles incepe astazi, 1 martie, iar pe agenda zilei de joi se afla alegerea presedintelui Consiliului European, "Semestrul european" si Schengen. Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare va fi semnat vineri dimineata, de catre sefii de stat si de guvern din cele 25 de state membre din cele 27.

  • Click pe fiecare tara din harta de mai jos pentru a vedea pozitia principalelor partide

Vezi Harta in ArcGIS.com

Harta de baza - Bing Maps Road - Microsoft Corporation and its data suppliers este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

Pe scurt: Ce prevede Tratatul?

Noul tratat fiscal introduce un set de reguli care sa imbunatateasca disciplina bugetara la nivelul regiunii, aducand si penalitati automate pentru statele care au semnat tratatul. Acesta a fost agreat de catre cele 17 state membre ale zonei euro, la care s-au alaturat aproape toate celelalte state membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei.

Tratatul stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5% (asa-zisa "regula de aur"), iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.

Atunci cand se inregistreaza o abatere de la acest obiectiv se declanseaza automat un mecanism de corectie, prin care statul membru in cauza va fi obligat sa aplice masuri pentru a se incadra in limitele stabilite. Sanctiunile financiare care vor fi impuse vor fi de maxim 0,1% din produsul intern brut al tarii.

Doar tarile care semneaza si ratifica tratatul pot beneficia apoi de fonduri din cadrul Mecanismului European de Stabilitate.

Infografic - deficitul guvernamental

Semnarea tratatului = misiunea politica de a schimba Constitutia sau de a promova o legislatie echivalenta

Dupa semnarea tratatului, statele membre se angajeaza ca intr-un an de zile sa introduca prevederile fie in Constitutia tarii, fie intr-o legislatie echivalenta, adica o lege speciala care poate fi adoptata (si modificata) doar cu o majoritate calificata (de obicei doua treimi din Parlament).

Ce inseamna acest lucru? Practic, pentru aproape toate statele ce semneaza tratatul, acest lucru inseamna ca in urmatorul an partidele sau coalitiile de la putere din statele europene vor trebui sa gaseasca sprijin din partea a cel putin o parte din partidele de opozitie pentru a putea modifica Legea Fundamentala a statului sau pentru a adopta o legislatie echivalenta (cu majoritate calificata).

Infografic - datoria guvernamentala

Romania - Puterea a incheiat un protocol, Opozitia nu semneaza, dar se declara de acord "in principiu" cu tratatul

Romania a anuntat ca va semna tratatul fiscal la summitul din martie. Presedintele Traian Basescu a invitat atat partidele din coalitia de guvernare, cat si cele din opozitie sa semneze un protocol privind ratificarea tratatului de guvernanta in cadrul UE. Protocolul a fost semnat pe 15 februarie, dar doar de catre partidele din coalitie (PDL, UDMR, UNPR).

Liderul PDL, Emil Boc, declara atunci ca tratatul asigura sanatatea bugetului Romaniei si consolideaza stabilitatea si cresterea economica a tarii. Emil Boc a adaugat ca tratatul va proteja tara impotriva masurilor populiste si a adaugat ca semnarea protocolului de catre Opozitie ar fi un gest de responsabilitate politica.

De partea cealalta, partidele din opozitie, desi nu au semnat protocolul propus de seful statului, au anuntat ca "de principiu" sunt de acord cu noul tratat fiscal. Victor Ponta, presedintele PSD, a declarat pe 20 februarie ca Romania trebuie sa semneze si sa ratifice tratatul european privind stabilitatea bugetara, pentru a nu ramane "in afara tarilor europene". La intrebarea daca USL va pune conditii la ratificarea tratatului fiscal in Parlament Ponta a raspuns ca "nu crede ca va fi cazul, intai trebuie vazuta forma finala". "Suntem de acord cu introducerea prevederilor tratatului in Constitutie dar din 2013 cand modificam tot", a explicat Ponta pentru HotNews.ro.

Dan Radu Rusanu, vicepresedintele PNL, a declarat ca partidul sau sustine semnarea Tratatului, dar ca ar fi bine ca acesta sa intre in aplicare in momentul in care Romania va adera la zona euro .

Totusi, au existat voci si in opozitie care au acuzat graba cu care Romania va semna tratatul si spuneau ca modificarile din tratat pot fi transpuse in legi normale, fara a se schimba Constitutia.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustinea pe 15 februarie ca [n.r. semnarea tratatului] este o graba si ca Romania trebuie sa analizeze termenii si conditiile. Iliescu afirma ca nu este nevoie de schimbarea Constitutiei pentru adoptarea tratatului.

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase a declarat ca semnarea protocolului de catre Coalitie privind tratatul fiscal este lipsit de sens si are doar semnificatie politica. In opinia lui Nastase, ratificarea Tratatului de guvernanta fiscala se poate face prin lege ordinara si daca Romania nu semneaza in martie, "trenul nu este pierdut".

Citeste mai jos pozitia principalelor partide din statele UE fata de Tratatul fiscal european

Pozitia Statelor Europene Fata de Tratatul Fiscal