Propunerea legislativa a deputatului PDL Cezar Preda pe tema securitatii nationale a primit avizul favorabil al Comisiei de aparare din Senat, el promitand ca va introduce un amendament prin care capacitatea de anchetare a angajatilor SRI sa se limiteze strict la ofiterii acestui serviciu, transmite Mediafax.

Legea deputatului Cezar Preda a trecut de Comisia de aparare din Senat cu 6 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva". In continuare, proiectul va merge la Comisia juridica pentru raport, iar apoi va fi supusa votului in plen, Senatul fiind Camera decizionala.

"Este vorba despre proiectul domnului Cezar Preda, prin care se propune ca angajatii SRI sa fie numiti ca organe penale speciale. Noi consideram ca perceptia va fi de intoarcere la vechea Securitate si va exista un impact negativ asupra imaginii SRI. Domnul Preda a promis ca va introduce un amendament prin care aceasta capacitate de urmarire penala speciala va fi strict rezervata pentru angajatii ofiteri ai SRI. Asta ar restrange foarte mult efectele negative ale legii. Dar chiar si asa, noi consideram ca adoptarea acestei legi ar insemna o intoarcere la trecut", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Teodor Melescanu, presedintele Comisiei de aparare din Senat.

Fostul ministru al Apararii a mai spus ca mai multe formulari din lege legate de ceea ce se intelege prin amenintari ridica probleme de interpretare. "De exemplu, o amenintare o reprezinta actiunile ce sunt de natura a periclita relatiile externe ale Romaniei. Aceasta este o formulare prea generala, care poate da nastere unor abuzuri", a spus Melescanu, adaugand ca, si in aceasta privinta, Cezar Preda a promis ca va mai reflecta.

"Totusi, noi consideram ca exista niste probleme mari. De exemplu, in ceea ce priveste mandatele de interceptare, noi propunem ca durata acestora sa nu depaseasca un an iar in cazurile de supraveghere video, audio sau in spatiul privat noi dorim ca durata acesteia sa nu depaseasca 120 de zile. De asemenea, in ceea ce priveste folosirea de investigatori sau de colaboratori sub acoperire, noi consideram ca aceasta trebuie sa aiba o durata maxima de 60 de zile . Proiectul, asa cum este el acum, nu prevede limite de timp", a mai spus Melescanu.

Initiativa lui Preda vizeaza modificarea si completarea unor legi privind securitatea nationala. Unul dintre articolele proiectului mentioneaza ca ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competente sa efectueze urmarirea penala in conditiile si pentru infractiunile date in competenta acestora potrivit Codului de procedura penala.

SRI apreciaza initiativa deputatului Cezar Preda de modificare si completare a unor legi privind securitatea nationala, a declarat recent seful Biroului de presa al Serviciului, Sorin Sava, mentionand ca notiunea de organ de cercetare penala speciala, folosita in proiect, nu este una noua.

De asemenea, directorul SRI, George Maior, a declarat ca problema cercetarilor speciale s-a interpretat gresit la nivelul dezbaterii, el precizand ca acestea vizeaza lucratorii din cadrul SRI, care sunt cetateni romani militari, iar aceasta competenta o are orice serviciu de informatii din UE.

Proiectul a trecut tacit de Camera Deputatilor la inceputul lunii noiembrie, iar Senatul este forul decizional.

Ulterior, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat ca PDL sustine initiativa lui Cezar Preda privind legea securitatii nationale, dar nu este de acord cu toate prevederile acestui proiect de lege, intre care si cea privind transformarea ofiterilor SRI in anchetatori.

"PDL sustine initiativa, dar intr-o forma modificata. Sunt cateva prevederi inacceptabile si probabil ca nici Guvernul nu si le-a insusit, fiindca nu am fost in posesia unui aviz nici favorabil, nici nefavorabil din partea Guvernului. Acesta a lipsit cu desavarsire si a pus in dificultate puterea in adoptarea acestui act normativ. Este regretabil ca se intampla asemenea lucruri in Camera si Senat. Una din prevederile neagreate de noi este si posibilitatea transformarii salariatilor SRI in ofiteri de cercetare penala, in procurori", a declarat Ioan Oltean.

Oltean a spus ca este regretabil ca aceasta lege foarte importanta a trecut prin Camera Deputatilor in mod tacit.