Presedintele Traian Basescu a preluat din nou comanda la Cotroceni si a anuntat principalii parametri ai bugetului pentru 2012, buget pe care Guvernul ar fi trebuit sa-l trimita Parlamentului. Dupa intilnirea cu delegatia troikai (FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala), Basescu a declarat ca in 2012 bugetul este construit pe o crestere intre 1,7% si 2,7%, iar deficitul este estimat intre 1,9% - 2,5% din PIB.

Principalele declaratii ale presedintelui:

  • Pentru mine este extrem de important sa comunicam, sa diminuam speculatiile din spatiul public legat de ce se va intampla cu Romania, ce va face Fondul, ce va face Guvernul.
  • Va voi prezenta continutul principalelor elemente discutate cu Fondul, cu UE, cu BM. Deciziile se vor lua, oricum, la Palatul Victoria, in Guvern, in Coalitie.
  • Evaluarea de crestere pentru anul viitor este situata intre 1,7% si 2,7%, cresterea PIB. Astea sunt regulile, nimeni nu poate avea predictii pe cresteri fixe. Atat noi, cat si Troika [n.r. FMI, CE si BM], am convenit asupra unei lejeritati a cifrelor.
  • Pentru anul acesta, se mentine tot o estimare prudenta a cresterii, care nu va fi mai jos de 1,5 %, ar putea fi ceva mai mare; o estimare personala, cred ca vom avea o crestere de peste 2%, dar decisiv este semestrul 4. Vom vedea cum se va incheia acesta in conditiile in care exporturile au o incetinire ca urmare a incetinirii din zona euro.
  • Deficitul de cont curent se va mentine sub 5% din produsul intern brut si anul acesta si in anul 2012.
  • Bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB, cu marja, in functie de evolutia din cursul anului, sa ajungem pana la un deficit de 2,5 % din PIB.
  • Toate obiectivele vor fi stabilite cu o marja dependenta de evolutiile economice din Europa, din Grecia, din regiune.
  • Romania are resurse interne de crestere in zona energiei unde restructurarile si corectul management al companiilor din domeniul energetic au generat premise de crestere economica consistenta si aport de venituri si in bugetul de stat si catre populatie, in sectorul de transporturi si o optimizare a functionarii sistemului de sanatate, care trebuie sa continue procesul de reforma, reprezinta o alta resursa a cresterii veniturilor in bugetul de stat si de diminuare a deficitelor.
  • In ceea ce priveste realizarea deficitului, problema este finantarea acestui deficit, de aceea un deficit prudent este esential si pentru credibilitate si pentru a ne face proiectia legata de nevoia de imprumuturi. S-a convenit cu Troika ca putem sa extindem deficitul pana la 2,5% din PIB daca situatia va evolua in aceasta directie.
  • Cert este ca nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile si cu salariile. Acest lucru este agreat de Guvern si Troika. Am fost si eu informat astazi, cum am fost informat si la discutia trecuta, ca nu acesta este obiectivul - reducerea salariilor.
  • Am adresat reprezentantului CE din delegatie rugamintea de a consolida solicitarea noastra ca DG Competition [Directorate-General] din Comisia europeana sa analizeze mai rapid contractele din electricitate. Si, sigur, nu ne intereseaza doar Alro si Sidex Galati, unde sunt convins ca lucrurile nu pot fi considerate ajutor de stat, dar, in mod deosebit, contracte uriase precum cel de la Hidro, care trebuie analizate si vazut daca se inscriu in regulile de competitie europeana. Daca nu, vor trebui anulate si platite daunele corespunzatoare.
  • Va pot spune cu toata seriozitatea si greutatea ca este exclus, atata timp cat stam in programul convenit cu Troika, ca Romania sa intre intr-un derapaj. Avem toate centurile de siguranta puse: si un acord in care o eventuala finantare de la FMI este posibila, si un acord de finantare de 2,5 miliarde de euro, si o finantare de la UE de 1,5 miliarde de euro, in plus avem o rezerva solida in Banca Nationala, de 32 miliarde de euro. Toate centurile de siguranta pe care ar fi trebuit sa le avem si in 2008, astazi le avem. Sigur ca ne afecteaza evolutia economica, implicit veniturile bugetului de stat sunt afectate de situatia din regiune. Sigur ca nesiguranta din zona euro afecteaza nivelul la care ne finantam, nu doar deficitul de de 1,9% din PIB, dar si cele 56 de miliarde RON pe care trebuie sa le imprumutam pentru a rostogoli datoriile pe termen scurt.
  • Romania este in siguranta daca se mentine in acordul cu FMI, CE si BM si daca, pe de alta parte, guvernul isi respecta programul la care s-a angajat.
  • Ne putem permite sa fim optimisti cu privire la economiile noastre atat timp cat este convenit, atat la nivel politic, cat si cu Troika, ca Romania va mentine bugetul de investitii. Ca si anul acesta, cand investitiile guvernamentale au fost unul dintre motoarele de crestere, atat cat a fost cresterea, alaturi de agricultura, si anul viitor acest motor de crestere pe care il reprezinta investitiile va fi mentinut si la un nivel putin mai ridicat, mai mult decat atat, prin masurile care se iau: se ridica restrictiile de lucru, inclusiv pe timp de iarna, la lucrarile de investitii care nu necesita temperaturi pozitive (fundatii, terasamente la autostrazi). Si pe timpul sezonului de iarna vor continua marile lucrari de investitii prin modificarea normativelor.