Traian Igas afirmă că propunerile "iresponsabilului" preşedinte al PSD de amendare a bugetului pe 2012 ar determina un dezastru economic si ar indatora Romania cu miliarde de euro, şi că lui Ponta i se potriveşte zicala "Prostul dacă nu-i fudul parcă nu e prost destul", social-democratul răspunzând că nu îl interesează declaratiile ministrului de Interne.

"După ce şi-a probat incompetenţa profesională în domeniul juridic, procurorul ratat Victor Ponta emite acum păreri savante şi în zona economică. Condiţionările USL pentru votarea legii bugetului de stat, formulate de incompetentul Ponta, arată cât de jos a ajuns nivelul de expertiză în alianţa socialistă", sustine Traian Igas, potrivit Mediafax.

Ministrul se arată uimit de faptul că în PSD nu a fost nimeni care să-l avertizeze "pe jalnicul lider" că propunerile sale pentru bugetul de stat "ar determina un dezastru economic, mărind deficitul cu peste opt procente şi îndatorând ţara cu alte miliarde de euro".

În replică, preşedintele PSD a declarat că USL aşteaptă încă răspunsul lui Emil Boc la propunerile Uniunii legate de buget şi că nu este interesat de afirmaţiile lui Igaş, aceste fiind "pe lângă temă": "Noi aşteptăm răspunsul premierului şi îl aşteptăm şi pe ministrul de Finanţe cu explicaţii legate de bugetul pentru 2012, pentru a vedea dacă votăm bugetul. Declaraţiile pe care Traian Igaş le-a făcut la adresa mea sunt pe lângă temă şi nu mă interesează".

Ponta declara, joi, la Craiova, că USL va vota în Parlament bugetul de stat pe 2012 dacă Guvernul acceptă cele zece propuneri formulate de opoziţie.

Ponta afirma că USL propune, pentru bugetul pe 2012, cinci măsuri sociale, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare, şi cinci măsuri complementare, de reducere a cheltuielilor bugetare.

Cele cinci măsuri sunt reducerea CAS, revenirea TVA la 19% printr-o etapizare multianuală, introducerea schemei de ajutor a agricultorilor prin reţinerea doar a 9% TVA, menţinerea surselor de finanţare pentru proiectele cu fonduri europene, respectarea legii privind indexarea pensiilor cu rata inflaţiei.

Celelalte cinci măsuri anunţate de Ponta, de reducere a cheltuielilor bugetare, sunt: reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, suspendarea programului PNDI de "investiţii cu destinaţie strict politică", interdicţia ca Fondul de rezervă al prim-ministrului să fie folosit pentru finanţarea unor autorităţi locale pe criterii politice, păstrarea contribuţiei actuale la pilonul II de pensii şi asigurarea cotelor de cofinanţare la proiectele europene.