Gheorghe Falca, primarul Aradului a fost ales, vineri, presedintele comisiei de administratie a PDL cu 377 de voturi, fiind singurul candidat pentru acest post. Astfel, Falca a revenit in conducerea PDL pentru ca functia de presedinte al comisiei ii permite sa intre in componenta Biroului Politic al partidului in calitate de secretar executiv. Primarul Aradului este cercetat in dosarul "Fabrica de zahar" si este acuzat ca a primit mita sub forma unui schimb imobiliar mai mult decat avantajos. In 2007 Falca a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Gheorghe FalcaFoto: Agerpres

Democrat liberalii s-au intalnit, vineri, la Sibiu, pentru a-l valida pe Gheorghe Falca presedinte al comisiei de Administratie. Falca a fost singurul candidat pentru sefia comisiei dupa ce, la congresul partidului din 14 mai, a facut un pas inapoi renuntand sa candideze la vreo functie.

Potrivit statutului PDL, presedintii comisiilor de specialitate intra ca membri de drept in Biroul Permanent al partidului cu rangul de secretari executivi. Dupa congresul PDL, liderii de organizatii care si-au pierdut posturile au negociat functiile de presedinti de comisii pentru a intra in structura de conducere a partidului.

Potrivit surselor Hotnews.ro, Gheorghe Falca are o influenta puternica in interiorul PDL iar la stabilirea ministrilor cabinetului Boc l-a sustinut pe senatorul de Arad, Traian Igas pentru portofoliul de la Interne.

Primarul Aradului este cercetat in dosarul "Fabrica de zahar" in care este acuzat ca a primit mita sub forma unui schimb imobiliar mai mult decat avantajos (o vila pentru un apartament la bloc) pentru a-i ajuta pe doi oameni de afaceri sa obtina un teren din domeniul public al municipiului la un pret de peste trei ori mai mic decat cel real.

Un teren de 5,2 hectare, situat in zona centrala a Aradului, pe care fusese amplasata fabrica Zahar SA, a fost vandut de Consiliul Local firmei Elcon, in 2006, pentru circa 840.000 de euro. O zi mai tarziu, compania a vandut terenul pentru aproape 2,94 milioane de euro.

Procurorii sustin ca imobilul a fost subevaluat de comisia de negociere a Consiliului Local ca urmare a influentei exercitate de primarul Gheorghe Falca, care ar fi primit mita, de la patronii Elcon.

Mai exact, spun anchetatorii, in martie 2005 Falca ar fi primit, in schimbul unui apartament de 90 de metri patrati la etajul noua al unui bloc vechi o casa de 242 de metri patrati, in centrul Aradului. "Diferenta valorica dintre cele doua imobile este de 111.550 euro. De altfel, pe cei doi inculpati care au dat mita nu i-a interesat apartamentul dobandit, pe care l-au si vandut cu suma de 80.000 euro dupa trei saptamani", se arata in rechizitoriu.

Cercetarea penala a inceput in toamna lui 2006, urmarirea penala in 29 ianuarie 2007, iar in 25 octombrie 2007 Gheorghe Falca a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit declaratiei de avere, primarul Aradului detine impreuna cu sotia sa o casa si un apartament, bijuterii in valoare de 22.000 de euro si actiuni la firmele SC. Proarhitectura.SRL si SC. Guinot Center SRL. Prin cele doua firme a acordat imprumuturi in valoare de 109.988. Falca a contractat un credit ipotecar in valoare de 20.000 de euro. Din salariul de primar castiga anual 38.314 lei.

Democrat liberalii mai au de validat sefii a trei comisii. Este vorba despre Comisia pentru Mediul de Afaceri unde este propusa senatorul Sorina Placinta, Comisia pentru Educatie - Raluca Turcan si Comisia pentru Sanatate - Cristian Irimie.

In urma cu o saptamana senatorul Mircea Andrei, presedintele PDL Arges, a fost ales de democrat-liberali in fruntea Comisiei pentru Justitie si Afaceri Externe a PDL. Controversatul senator a fost singurul candidat pentru sefia comisiei, iar prin validarea sa in functie, acesta va intra in randurile conducerii partidului.

Mircea Andrei are afaceri cu statul, oferind consultanta juridica, potrivit declaratiei sale de avere si a fost angajat avocat pentru firmele tandemului Sorin Ovidiu Vintu - sindicalistul Liviu Luca: Petromservice (PSV Company), Giurgiu Nav si Geoasset, potrivit EVZ.

Cu o zi inainte de alegerea lui Mircea Andrei, democrat liberalii au validat pentru comisia de infrastuctura un alt personaj controversat, secretarul de stat la Ministerul Mediului, Marin Anton. Fost deputat PNL in legislatura 2000-2004, fost administrator la RAFO Onesti, a fost secretar de stat in subordinea ministrului Berceanu.

Dupa ce Radu Berceanu a demisionat, a devenit secretar de stat la Ministerul Mediului si Padurilor, condus de Laszlo Borbely. A lucrat pentru Gelu Tofan si, acolo, l-a cunoscut pe Theodor Stolojan. A fost apoi administrator la RAFO Onesti si sponsor al PDL.