In materie de gandire socialista, drept, legi, birocratie, Romania s-a inspirat semnificativ din experienta Frantei. Rezultatele nu au fost nici pe departe cele scontate si incerc sa evidentiez motivul principal.

Foto:

Modelul francez

Principalul element de inspiratie de origine franceza este "statul greu". Franta are o administratie (adica birocratie) exceptional de bine dezvoltata, model impus practic si in functionarea politica a Uniunii Europene.

Modelul francez al social-democratiei neparticipative, al centralizarii excesive si al guvernelor atotputernice s-a potrivit ca o manusa gandirii de stat romanesti, indiferent de orientare politica. Motivele sunt posibil intemeiate si se datoreaza in principal conjuncturii istorice.

Exista o diferenta: administratia franceza este functionala (un exemplu ar fi succesul companiilor de stat franceze gen EADS, GDF Suez, France Telecom etc).

Administratia romaneasca nu functioneaza nici pe departe atat de bine pe cat s-ar dori.

Detaliul care face diferenta

Motivul este simplu si se leaga de un subiect foarte discutat astazi: EDUCATIA.

La varf, administratia franceza se bazeaza pe o elita adevarata, aleasa riguros, pe merit, cu studii la cele mai bune Grandes Ecoles. Aceasta elita are capacitatea sa administreze cel mai centralizat stat dezvoltat din lume.

Acest mic detaliu lipseste in Romania. Din acest motiv, orice incercare de a copia / transpune modele franceze trebuie sa tina cont de acest "detaliu". Nu exista local capacitate umana si apoi institutionala de a administra o tara ca Romania pe baza modelului francez.

Sa nu ne miram ca se vehiculeaza ideea unor agentii / comitete cu experti straini care sa aloce fondurile europene. Totul deriva din educatie.

Comenteaza pe Contributors.ro