Departe de mine gandul de a incerca sa deturnez discutia captivanta despre infiintarea unui nou partid politic in Romania. Dar, pana una, alta, a trecut neobservata vestea infiintariiprimului partid religios in Egiptul post-Mubarak - si nu e Fratia Musulmana! EAl Wasat- oformatiune desprinsa de multisor (1996) din Fratia Musulmana(numele oficial de-acum este al-Wasat al-Gadeed). Wasat, in araba, inseamna "centru", "moderatie" si - dincolo de bloguri, ziare sau posturi de televiziune/radio purtand acest nume de-a lungul si de-a latul lumii arabe - reprezinta unconcept-cheie in teologia si mistica musulmana. [Nota: In treacat fie spus, orice observator cat de cat avizat atat in teologia ortodoxa cat si in cea musulmana nu poate trece cu vederea paralele dintre cele doua. Dar asta e un alt subiect.]

Foto:

Partidul sustine translatarea principiilor islamice intr-un context liberal-democrat, se declara "de centru", accepta membri crestini in randurile sale si promoveaza politici economice de centru-stanga (cum vor face, probabil, mai toate partidele cu sanse de succes, considerand obisnuinta egiptenilor cu statul asistential).

Ce inseamna, insa, asta, intr-un context mai general? Nici mai mult, nici mai putin decat ca a inceput fragmentarea electoratului musulman. Daca intr-un final vor fi trei sau cinci sau zece partide declarat musulmane care vor competitiva pe acelasi segment electoral, are mai putina importanta. Importanta e ideeacare - pentru un musulman la care conceptul deumma, comunitate a credinciosilor e esential (cat pe ce sa zic "crucial") -in sine reprezinta o revolutie. Pana acum, oamenii se puteau consola cu ideea ca fragmentarea lumii arabe e rezultatul divizarii arbitrare a fortelor imperialiste (ceea ce, in buna masura, era adevarat) sau a consolidarii unor regimuri autoritare sau de-a dreptul tiranice (adevarat si asta).

Pe acest fundal,activitatea "in retea" a Al Qaeda, divizarea ei benevola in noduri relativ nestructurate, deci imposibil de distrus ca atare, aparea drept singura solutie paradoxal logica de incercare de refacere a acestei unitati mistico-politice. Membrii "retelei" puteau sa-si justifice pozitia si actiunile prin opozitie atat fata de "imperialistii americani" cat si de dictatorii locali, vanduti conspiratiei iudeo-masonice. Teoria conspiratiei functiona impecabil in asemenea circumstante. Inconjurati de dusmani, membrii Al Qaeda puteau poza in haiduci.Dar de-acum, vorba greierasului lui Toparceanu, dar de-acum s-a ispravit! Ce te faci cand esti inconjurat de prieteni sau macar simpatizanti?"Cri-cri-cri, toamna gri", va ingana zilele acestea Bin Laden prin vreo pestera, "dar de-acum s-a ispravit". Pe cine sa mai arati cu degetul, daca totul se face la lumina? Pe ce sionisti sa mai arunci vina daca exista trei-patru opartide islamice, fiecare pretinzand ca reprezinta adevaratul Islam? Asta nu mai e o fragmentare impusa din afara. Asta va fi/este deja o fragmentare asumata dinlauntru si acceptata ca atare.

De buna seama, profitand de instabilitatea politica, de (inevitabilul) dezastru economic ce va urma si de faptul ca sunt mai bine organizati, radicalii musulmani vor incerca sa puna mana pe putere si sa reimpuna unitatea in cuget si-n simtiri.Si daca vor reusi, si daca nu, tot vor pierde. Daca vor reusi, va fi pentru o scurta perioada de timp, pentru ca libertatea prezinta acest avantaj: odata incercata, e greu sa-i mai pierzi gustul.

La fondarea Statelor Unite,Madisonera ingrijorat de aparitia factiunilor care vor "sfasia" tara. In acelasi timp, insa, intelegea ca orice incercare de prevenire a aparitiei "grupurilor de interese" va actiona "precum aerul pentru foc". Solutia? In loc sa li te opui, le ... incurajezi si le multiplici, in asa fel incat prea ocupate sa-si puna una alteia piedica, nici una nu va obtine o pozitie predominant-avantajoasa.

Recunoasteti: exista un farmec inefabil si usurel ironic al istoriei.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro