Construcţia macroeconomiei reale este soluţia pentru creşterea economică

de Lucian Isar     analist economic
Miercuri, 2 februarie 2011, 12:49 Actualitate | Opinii


Lucian Isar
Foto: Hotnews
Macroeconomia reală şi nu doar cea financiară reprezintă soluţia pentru creşterea economică. Creşterea endogenă a economiei trebuie încurajată prin scăderea rezervei minime şi încurajarea creditelor pentru investiţii, prin creşterea deficitului bugetar sau prin existenţa unei sume mai mari disponibilă pentru garanţiile acordate de bănci şi încurajarea construirii de poli economici.

Rolul politicilor economice naţionale este de a asigura creşterea bunăstării economice prin sporirea prosperităţii cetăţenilor şi prin asigurarea vitalităţii instituţiilor. Ţările concurează şi cooperează din punct de vedere economic şi prin urmare fiecare trebuie să îşi dezvolate politici care să le asigure diferenţierea şi prosperitatea. Chiar dacă sună simplist, nu poţi să te specializezi pe consum. Este în interesul tuturor să participăm la dezbateri privind îmbogăţirea viziunii curente, care să permită creşterea economică într-o manieră sustenabilă.
 • Rezultatul obţinut în mod repetat în toate ţările de abordarea "financiaristică" a FMI a dus la o creştere economică sub-optimă pentru perioade extinse de timp.
Un număr din ce în ce mai mare de economişti consideră construcţia celui de-al treilea pilon, care se referă la macroeconomia reală şi nu doar la cea financiară, ca fiind soluţia pentru creşterea economică. Această abordare încorporează o perspectivă pe termen mediu şi lung, şi nu doar pe termen scurt, fiind o perspectivă relevantă pentru o creştere economică sustenabilă.
Pentru a desena o alternativă economică, mai întâi trebuie înţeleasă situaţia actuală. Modelul promovat de FMI şi în România, cunoscutul "financial programming model", generează programe fiscale şi monetare bazate pe agregate monetare ale balanţei de plăţi şi pe identităţi fiscale. Accentul este pus pe doar două axe: inflaţie scăzută şi deficite fiscale reduse, pe fondul unei liberalizări a economiei. Speranţa este ca restul elementelor să se auto-alinieze prin acţiunea forţelor ce operează în cadrul unui spaţiu economic liber. Rezultatul obţinut în mod repetat în toate ţările în care a fost utilizată această abordare "financiaristică" a fost o creştere economică sub-optimă pentru perioade extinse de timp.

Preţurile macro trebuie armonizate cu cele trei axe, nu doar cu două (inflaţie scăzută şi deficite fiscale reduse). România are nevoie de măsuri pragmatice macro şi mezo-economice care să permită un proces de dezvoltare endogenă a economiei. Reformele şi politicile trebuie croite pe măsură, pentru a asigura o competitivitate relativă a economiei naţionale şi pentru a acomoda nevoile şi obiectivele pieţelor libere. Politicile trebuie direcţionate către partea productivă a economiei şi spre creşterea PIB-ului potenţial şi menţinerea economiei în jurul acestei valori. Prin urmare, alocarea de resurse ar trebui direcţionată către investiţia în capitalul uman şi productiv.

Deficitul bugetar şi inflaţia ar trebui să urmarească “regula lui 44” până în 2015, un deficit de 4% pentru a permite spaţiu fiscal pentru investiţii, iar inflaţia să aibă un interval ţintă centrat tot pe 4%. O primă măsură pentru construirea celui de-al treilea pilon este scăderea masivă a rezervei în RON în linie cu intenţiile European Systemic Risk Board de a restricţiona finanţările în valută la ţările din Centrul şi Estul Europei şi de a le impulsiona pe cele în moneda locală. Mai mult, reducerea ar trebui diferenţiată în sensul scăderii mai mari a dobânzii echivalente la creditele de investiţii.

Rezerva minimă în valută ar trebui scăzută şi nu doar în echivalentul creditelor acordate statului pentru a amplifica finanţarea economiei. Fără mişcarea banilor nu poate fi vorba de optimism. În prezent, datoria statului creşte, iar în acelasi timp cu ea creşte şi costul finanţării, în condiţiile în care rezervele cresc şi ele. Se numeşte contabilitate mentală, când iei dintr-un buzunar şi pui în altul. Statul plăteşte dobânzi, iar banca face profit din investiţii în titluri de valoare ale altor ţări, pe care plăteşte impozit, după onorarea propriilor cheltuieli. Efortul cetăţenilor ar trebui direcţionat în economie şi la stimularea proceselor economice, nu în blocarea în rezervă.
 • Dobânda de intervenţie ar trebui scăzută de la 6,25% la 5,75%
Dobânda de intervenţie ar trebui scăzută de la 6,25% la 5,75%, iar dobânzile să conveargă la aceasta pentru a reface canalul de dobândă al politicii monetare şi a transmite un mesaj de interes în stimularea creşterii economice. A doua măsură pentru încurajarea creşterii economice este creşterea deficitului bugetar sau existenţa unei sume mai mari disponibilă pentru garanţiile acordate de bănci. Acestea ar trebui direcţionate explicit către:
a)     o structură pe tranşe, să garanteze partea de cofinanţare pentru a atrage fondurile europene
b)    structurarea unor platforme multi – agent de scontare care ar atrage diferitele forme de capital (de exemplu pentru deblocarea arieratelor)
c)    participarea în finanţarea unor structuri care să genereze efecte de multiplicare în economie, adică concentrări care să genereaze interes de la investitorii străini sau locali, laboratoare pentru parteneriatele public private.
 • Polii de creştere, cea de-a treia măsură, pot constitui un bun prim exemplu
Perioadele de recesiune reprezintă un mecanism de curăţare pentru a corecta ineficienţele organizaţionale şi a încuraja firmele să se reorganizeze, să inoveze şi să se relocheze sau să descopere pieţe noi, dar pentru acest proces este necesară asigurarea unui cadru adecvat condiţiei actuale a României. Polii de creştere, cea de-a treia măsură, pot constitui un bun prim exemplu de mezo – arhitectură care să favorizeze creşterea fără a interfera cu planurile mai ample ale autorităţilor. În general, un pol de creştere este o aglomerare economică concentrată din punct de vedere geografic care reuşeşte să genereze creştere economică. Numeroase exemple de succes se pot regăsi în India, Singapore, Israel, SUA.

Avantajele polilor economici sunt multiple şi se referă la importul de tehnologie, sporirea creativităţii şi inovaţiei, economii de scală, creşterea eficienţei, beneficii manageriale şi poziţionare prin alegere în grupe de produse cu valoare adăugată ridicată. Alte avantaje ţin de efectele pe care le au asupra învăţământului şi cercetării. Întregul demers ar trebui creionat spre creştere şi nu spre bifarea unor măsuri macroeconomice pentru a readuce încrederea investitorilor. Pentru investitori, câţiva indicatori sunt foarte importanţi. Primează oportunităţile de creştere care să asigure replata datoriilor. Focusul este pe venituri, nu şi pe cheltuieli, acestea fiind uşor de tăiat. Veniturile însă sunt mai greu de crescut.

N. red.: Lucian Isar a fost Preşedinte al Consiliului la EFG Securities România, Preşedinte al Consiliului la EFG Finance România, Director Executiv Senior la Bancpost S.A, unde a supravegheat activităţile bancare corporative şi de investiţie precum şi cele de tranzacţionare. Înainte de a lucra la Bancpost, Isar a fost Head of Trading în cadrul Citigroup România, precum şi membru al Citigroup CEE CEO Think Tank. El detine un certificat în Business (EMBA) la Chicago Booth School of Business, (AMP) la Harvard Business School, în Matematici Aplicate (MsC) la St. Catherine’s College, Oxford (UK), în Finanţe (BA) la Academia de Studii Economice din Bucureşti, în Matematică (BsC) la Universitatea Bucureşti, iar în prezent urmează cursurile de doctorat în Finanţe la Academia de Studii Economice din Bucureşti a profesorului Moisa Altar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1649 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Altul care face pe desteptul (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:00)

  Sile [anonim]

  Si sare la gitul F M I .N-or fi aia niste sfinti, dar macar sunt profesionisti.A creste economia de dragul cresterii e ca si cum ai mari productia fara sa ai piata de desfacere. Se stie unde a dus asta. O zi buna !
  • 0 (0 voturi)    
   Cresterea economica ? (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:22)

   aaa [anonim] i-a raspuns lui Sile

   Pai tocmai cresterea economica e beleaua. Sa incerci sa cresti la infinit pe o planeta finita ? Si cica astia sunt oameni inteligenti... :)

   Google: moving forward romana dileme

   Cel mai bun film pe tema asta.
   • -1 (1 vot)    
    gresesti (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:57)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui aaa

    pe o planeta finita poate exista crestere economica continua.
    Si asta se face prin cresterea nivelului de trai al oamenilor, care atrage cresterea consumului. Iar cresterea consumului atrage cresterea industriei/serviciilor/comertului.
    Tot secretul consta insa mentinerea echilibrului intre sectoarele economice.
    • 0 (0 voturi)    
     Da! (Miercuri, 2 februarie 2011, 18:00)

     calin [anonim] i-a raspuns lui bogdan

     Ai dreptate! Pe planeta exista un numar X de active (bani) care este in crestere continua. Cu toate acestea problema este ca acel X este detinut in properties de 90% de doar 5-15% din populatia planetei (sau firme care defapt in spate au tot niste actionari - oameni), iar pe restul de 10% din X se bat cam 85-95% din populatia globului.
     In prezent cred ca bancile iau prea mult profit din economia totala a lumii iar celorlate sectoare le ramane cam putin profit de luat...
   • 0 (2 voturi)    
    Resursele sunt finite (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:15)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui aaa

    insa mintea este infinita, cuprinde intreg universul si ceva pe deasupra.
   • 0 (0 voturi)    
    crestere economica (Miercuri, 2 februarie 2011, 15:03)

    miha [anonim] i-a raspuns lui aaa

    cresterea economica trebuie legata direct de consum,.Nu poti avea un consum in crestere atata timp cat nu ai crestere economica si nu poti avea crestere economica daca nu ai si un consum pe masura.Una fara alta nu se poate
 • 0 (0 voturi)    
  copy/paste (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:02)

  wolf72 [anonim]

  A doua măsură pentru încurajarea creşterii economice este creşterea deficitului bugetar sau existenţa unei sume mai mari disponibilă pentru garanţiile acordate de bănci.

  In primul rand nu ai nicio data referitoare la impactul stimului public asupra cresterii economice.In al doilea rand nu e problema la suma oferita ci la gradul de absorbtie. Ai lucrat in banca si acum din pozitia pe care o ai la EFG ar fi trebuit sa stii ca bancile au probleme in plasarea fondurilor in economie din cauza lipsei proiectelor viabile.
  Asa ca mai scoboriti-va din birourile alea luxoase sa nu sfarsiti iar prin ridicarea masinilor scumpe de societatile de leasing.
  • 0 (0 voturi)    
   What???!!!??? (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:01)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui wolf72

   Cresterea deficitului bugetar e o masura de crestere economica doar pe termen scurt, urmata de o prabusire economica. N-ai invatat nimic din perioada 2007-2008?
   Pina sa ne permitem sa stimulam economia, trebuie intii sa reusim sa ne acoperim toate cheltuielile curente din venbiturile existente. Deficitul bugetar inseamna imprumut public, si el isi are rostul doar daca banii respectivi sunt investiti astfel incit plus-valoarea creata sa fie mai mare decit dobanda pe care trebuie s-o platesti.
 • +1 (1 vot)    
  putin trist (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:12)

  Dedalus [anonim]

  Inapoi la brazda! In sens figurat, desigur.

  Nu poti muta la nesfarsit banii dintr-un buzunar in altul si sa numesti asta "economie prospera".

  Oricat de sofisticate si de dezvoltatate ar fi teoriile macro-economice, sunt perfect de acord cu autorul ca pana la urma nu mancam bani, ci paine, nu ne miscam calaare pe bani, ci pe masini samd.

  Bunul simt ar trebui sa prevaleze: economia reala e oul care trebuie sa existe inainte de gaina.

  Dar ce folos ca autorul este doar unul dintre cei cativa care mai sunt lucizi in marea asta de gulgute, prostii si aberatii.

  Felicitarile mele (triste).
 • 0 (0 voturi)    
  Ce de vorbarie! (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:26)

  Constantin [anonim]

  Mintea mea analitica intelege mult mai repede cifrele si graficele lui Dan Popa de exemplu. As dori sa vad un grafic cu evolutia sectoarelor economice ale Romaniei incepand de pe la 1850 de exemplu., sa stim si noi pe ce sectoare ne putem baza in cresterea economica.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 2 februarie 2011, 21:05)

   paul [anonim] i-a raspuns lui Constantin

   citeste Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) scrisa de Bogdan Murgescu si vei avea raspuns la multe intrebari
   In alta ordine de idei, comentariul dlui Isar este destul de academic pentru forumul de discutie de pe hotnews dar asta nu inseamna ca nu este pertinent.
 • -1 (1 vot)    
  le lor de la bucale au vandut si privatizat tot ce (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:26)

  io [anonim]

  care macroeconomie?!? domnii lor de la bucale au privetizat si vandut tot ce tine de macro si acum vor macro???
 • 0 (0 voturi)    
  bani (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:28)

  gogu [anonim]

  eu sant de aceeasi parere cu dl isar .
  romanica se comporta ca o familie ori ca un individ care are niste bani si-i tine in depozite la banca .
  in acelasi timp ce castiga zilnic (ori lunar) nu-i ajunge sa traiasca si se imprumuta ca sa o duca pana data viitoare pana ii mai intra bani .
  este un comportament irational.
  o parte din banii din rezerva bnr ( eu spun ca rezerva este excesiva) trebuie folositi pentru crestere economica , in primul rand pentru asigurarea cotei proprii de finantare a proiectelor care aduc bani de la ue pentru nenorocita de infrastructura despre care se mesteca zilnic la tv si in ziare .
  cred ca dl isarescu trebuie scuturat putin - nu este frumos , corect si bine sa crezi ca doar parerea ta (a bnr) in ce priveste dimensionarea rezervei valutare este buna ; ia vezi ce zice si majoritatea strazii .
  • 0 (0 voturi)    
   E nitel mai complicat (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:10)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui gogu

   1. de acord ca Romania se comporta ca o familie care s-a obisnuit sa cheltuie mult, si dupa ce salariile au scazut, nu reuseste sa-si ajusteze consumul la nivelul veniturilor. Si comportamentul asta cu cit e mai indelunfgat, cu atit nota de plata va fi mai mare pe termen mediu si lung.
   2. Rezerva BNR e mare, dar sa nu uitam ca din aceasta rezerva ~10 mld sunt banii FMI care vor trebui returnati si inca vro 7-8 mld sunt banii bancilor depusi la BNR ca RMO. Deci, din 33 mld mai ramin vro 15 mld banii BNR. Mai departe nu stiu exact din ce-i compusa rezerva. Pe de alta parte banii de la BNR nu pot fi folositi pentru consum, conform reglementawrilor in vigoare. O rezerva BNR mare are totusi rolul ei: ne fereste de atacuri speculative. Exact asha cum la un club unde ai 3 body-guarzi de 2 pe 2 nu indrazneste nimeni sa faca scandal, tot asha si o rezerva valutara mare descurajeaza speculatorii.
   3. Pentru a ne creste economia trebuie intii sa rezolvam toate problemele macro, sa ne recalibram cheltuielile in limita veniturilor, si sa folosim deficitul bugetar pentru masuri de crestere economica
   • 0 (0 voturi)    
    text (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:13)

    wolf72 [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    Citeste mai atent. Am luat din textul lui si am comentat.
  • 0 (0 voturi)    
   error (Miercuri, 2 februarie 2011, 21:15)

   paul [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Imi pare rau dar cred ca nu ati inteles mare lucru din articolul dlui Isar. Domnia sa vorbea despre scaderea rezervei in RON adica in lei nu a celei in valuta. Afirmatiile Dvs sunt in cel mai bun caz populiste si fara nici o acoperire ("eu spun ca rezerva este excesiva" este o afirmatie cel putin subiectiva ca sa nu spun ca nu are nici o acoperire sau posibilitate de aplicabilitate practica)
   Limbajul articolului este intr-adevar prea academic se pare pt Dvs
 • 0 (0 voturi)    
  promovare (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:41)

  gelu [anonim]

  Dl jurnalisi,promovati continuu,oameni ca dl. ISAR LUCIAN ,chiar faceti propuneri directe la dl, Bsescu si Boc sa-i ascultesale promoveze ideile economice, ca la niv, actual al givernului lipsesc solutiile macroeconomice.Fara mari intreprinderi in care statul sa fie majoritar,nu se poate reface economia tarii distrusa cu nonsalanta,de tov.ILIESCU,VACAROIU,NASTASE lor pcr.
  Sa nu se mearga numai pe varianta FMI.,statul sa incurajeze,prin credite usoare(nu poveri fiscale)crearea de firme medii de productie
 • 0 (0 voturi)    
  putin contra (Miercuri, 2 februarie 2011, 13:47)

  olah [anonim]

  Cred ca "Construcţia macroeconomiei reale" este vax fara regandirea si redefinirea microeconomiei locale. Fara fundament nu poti construi nimic durabil deci durabil inseamna o structura inchegata pornind de la economia sateasca/comunala si construind.
  Toti se reped la macro - acolo-s banii adevarati adunati cu greu de la saraci : trebuie lucrat in zona complet neglijata acolo unde este resursa primara a dezvoltarii.....
 • +1 (1 vot)    
  pe ce te bazezi? (Miercuri, 2 februarie 2011, 14:21)

  Bogdan [anonim]

  De ce sa nu avem deficit de 5% (in loc de 4%), inflatie de 2% (in loc de 4%) si dobanzi de 3% (in loc de 5,75%). Mie imi place mai mult asa decat de propune autorul.
  Si sa se mareasca si toate pensiile si salariile bugetarilor.
  Si sa absorbim 100% fondurile europene, dar sa ne dea banii direct, ca e prea obositor sa facem proiecte si licitatii dupa standardele lor.
  Se baga cineva?
  • 0 (0 voturi)    
   gaina lor e mai motzata (Miercuri, 2 februarie 2011, 16:09)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   S-o crezi tu ca "standardele lor" sunt mai grozave decat ale noastre si ca "nu suntem in stare sa facem proiecte".

   Asa, de curiozitate, ce intelegi tu prin "a face proiecte"?
 • 0 (0 voturi)    
  bun (Miercuri, 2 februarie 2011, 22:57)

  vlad [anonim]

  uite pe cineva care stie ce vorbeste si vede un fir rosu.

  e clar ca desi scad dobanzile aparent - nu se intampla nimic, imobiliarele inca subtire si nici sanse de relansare nu se vad...

  e bun om
 • 0 (0 voturi)    
  domnule Isar (Vineri, 4 februarie 2011, 12:40)

  tot gicu [anonim]

  nu ma pricep la economics dar ma bucur ca apar si alte analize altele decit cele ale celuilalt Isar (escu).
  El spune ca exista lichiditate la banci dar acestea nu dau credite. Entuziaştii spun că au proiecte dar nu sunt finantate. Banca spune ca nu sunt bancabile(realiste).
  La fel si propunerile dumneavoastră. Prea multi de "trebuie" şi "ar trebui". Dacă dumneavoastră, cei care pricepeti cum stă treaba cu macroeconomia, nu creaţi un grup, corp, asociatie cum vreţi, care să propună CONCRET mecanisme sau instituţii care să mişte lucrurile în această directie atunci faceti doar jurnalism. Clasa politică din ultimii 20 ani nu ştie macroeconomie si nu are cunostinte să aplice anumite măsuri. Nu contează care partid confiscă ideea profesioniştilor, important este să se aplice. eu cred că politicienii actuali, la fel ca mine nu au cum să gîndească instituţii sau mecanisme de genul celor propuse de dumneavoastră. Nu are CINE. Deci dacă vreţi să se mişte ceva trebuie profesioniştii să propună concret mecanisme, instituţii, altfel vom rămîne la stadiul de analize TEORETICE ale profesioniştilor si atît. Politicienii nu au cu CINE si CU CE să facă acest lucru.
  Dacă economiştii nu fac acest lucru (şi ceilalti profesionişti fiecare în domeniul lui) propunerile dumneavoastră vor fi doar proiecte "nebancabile", cu ceva măsuri politicianiste (atît cît îi duce capul) şi în care băncile vor refuza să investească.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by