Cam asta s-ar intampla daca ar fi pusa in opera propunerea prezidentiala referitoare la finantarea campaniilor electorale de la bugetul de stat. De multe ori am scris ca partidele s-au nascut din pacatul originar: dai banu’ la partid, primesti apoi contracte si functii publice. Din care te imbogatesti in doi timpi si trei miscari. Au trait apoi in pacat. Sponsorii principali au devenit sefi la partid dar si in stat. Cu mici exceptii, una fiind premierul Emil Boc. Sa vina acum partidele si sa spuna “stiti, noi ne pocaim, v-am papat banii, dar adio, ne plateste bugetul”, este o utopie, o ipoteza imposibil de luat in calcul.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Dar sa presupunem ca se aplica aceasta masura. Ce ar impiedica partidele, ca pe langa sumele modice luate de la buget, sa continuie practica sponsorizarilor interesate? Cine sta sa numere tonele de malai, faina si ulei date ca mita electorala? Dar sepcile, pixurile, telefoane mobile, cartelele, etc? Nimeni. Se vor prezenta facturile din campanie. Aiurea, numai cine nu traieste in Romania nu stie ce inseamna o factura si cat de usor poate fi ea deturnata.

Adica, vom fi mituti in continuare, dar cu banii nostri! Foarte interesant. Satisfactia alegatorului ar fi doar partiala, stiind ca in punga cu faina, malai si ulei sunt si banii lui. Furios, probabil va lua punga, dar va vota invers. Sau deloc.

Si totusi, problema exista. Nu o putem ignora. A produs si produce mult rau societatii romanesti. Rezolvarea este insa alta. Actuala clasa politica, care si asa a agonisit destul, sa faca un pas inapoi si sa lase locul celor, inca, nepatati, care sa construiasca o alta paradigma de functionare a partidelor. Mai incet dar mai sigur. Alta cale nu exista. Iar daca nici asa nu scapam de boala sponsorizarilor interesate, ne meritam soarta.

O alta declaratie, cel putin ciudata si curioasa, repetata, a presedintelui, este urmatoarea:

“Apare câte un îndurerat de patrie şi se plânge cum nu avem noi o strategie pentru ce avem de făcut şi nu ştie el în ce parte să o apuce, că nu e o strategie naţională cu ce să facem în perioada următoare”... “România are un singur program finanţat, programul convenit cu Uniunea Europeană, pe cele şapte programe operaţionale. Decât să batem câmpii, să creăm noi strategii, mai bine am pune mâna să aplicăm programele convenite cu Uniunea Europeană, care sunt finanţate.”

Adica, presedintele interzice muritorilor de rand sa discute despre strategiile de dezvoltare si de viitor pentru Romania. Cum, de exemplu, ma preocup si eu pewww.proiectdetara.ro. Nu, doar ce zice Uniunea Europeana este bine, ca da si banii, asigura finantarea. Ca si cum alte proiecte, complementare acestora, finantate de la bugetul de stat sau din imprumuturi de la alte tari in plina expansiune economica (China), reprezinta un pericol public.

Pe urma UE iti da, dar nu-ti baga si in traista. Ce facem cu educatia, cu sanatatea, cu infrastructura, e treaba noastra, nu a UE. Ultimul exemplu, Legea Educatiei Nationale, este si rodul dezbaterilor, ideilor si eforturilor noastre, ale multor cetateni care propunem, comentam, ne contrazicem pe diverse aspecte ale acestei importante legi. Cu caracter strategic, pentru infrastructura mentala a natiei.

Faptul ca UE este la randul ei in cofa, cu 5000 de miliarde datorii suverane ala statelor care nu se stie cand si daca vor mai putea fi returnate, nu se pune. Faptul ca moneda euro este sub semnul intrebarii si, daca este sa se prabuseasca va antrena prabusirea intregii UE, iar nu se pune.

Este a doua oara cand presedintele demonizeaza orice alte incercari de a gandi asupra viitorului Romaniei.

Toate comisiile si comitetele infiintate la Cotroceni exact asta au produs: strategii in varii domenii. Educatie, sanatate, reforma constitutionala, patrimoniu, agricultura. Sa intelegem ca doar in spatele zidurilor prezidentiale se poate gandi corect? Sub protectia SPP-ului?

Nu pot intelege “gelozia” prezidentiala. “Nu va bateti voi capul, ca are cine sa gandeasca in locul vostru”. Ca si cum n-ar fi in joc si viitorul copiilor si nepotilor nostri.

Presedintele a si anuntat ca la sfarsitul mandatului sau se va retrage din viata politica. Dar noi vom trai mai departe si vrem sa traim asa cum ne dorim, cum intelegem noi viitorul, “indurerati” de soarta pe care ne-a pregatit-o si ne-o pregateste clasa politica. Ca datorita acestei clase politice traim acum din imprumuturi, intr-o tara binecuvantata de Dumnezeu cu tot ce trebuie pentru ca toti cetatenii sai sa traiasca decent.

Atunci, de ce sa fie litera de evanghelie ce ne tot propune presedintele?

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro