Brutarul care isi face corect painea, oare primeste lunar, stimulente pentru ca a respectat reteta? Maturatorul care matura ca lumea ia si el stimulente lunare? De ce sa stimulezi lunar pe cineva ca sa isi faca treaba asa cum ii cere angajatorul? Ii dai un salariu corect si asta-i treaba. Daca vezi ca pune suflet in ceea ce face si ca moare pe baricade il premiezi la final de an sau cu ocazii importante. Daca nu isi face treaba si reclamatiile la adresa lui cresc, ii tai din salariu. Cam asa merg lucrurile intr-o economie normala, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Acum, legat de angajatii Finantelor. Sunt multi. Sunt mult prea multi. Reduceti posturile si dati-le salarii decente. Sunt state in care incasarea taxelor se face si prin firme private. Faci licitatii, stabilesti un grad de incasare minim si dupa un an tragi linie. Sau mergi in paralel o perioada sa vezi cum e. S-au facut studii pe tema asta (nu m-am trezit eu netam-nisam cu aceasta idee) si s-a ajuns la concluzia ca e mai eficient in anumite cazuri sa lucrezi prin agentii private. Studiul, facut de IRS, il gasiti aici.

In SUA, angajatii IRS primesc rar “stimulente”. Un tax collector ia un salariu lunar de 2.600 de dolari in primii 4 ani, putand ajunge la 5.000 de dolari dupa multi, multi ani. Ca beneficii, are tot felul de asigurari, deduceri, parcare gratuita si alte asemenea… Mai multe, aici. Desigur, nu ne comparam noi cu America, unde Moartea si Fiscul sunt singurele lucruri certe, vorba butadei…

In Ungaria, salariul publicat de Institutul National de Statistica pentru cei din administratia publica este echivalentul a 2.564 lei. Brut, nu net. In forinti, pentru cei pretentiosi, 163.696 HUF. Datele sunt din septembrie daca nu ma insel.

In Cehia, discutam de un salariu echivalent in lei de 2.700. In coroane locale, 15.967 CZK. Asta o spun statisticienii lor. La fel, discutam de gross monthly salary. Brutul.

La noi, banii erau mult mai multi. Stimulente de mii de lei lunar se aruncau pur si simplu pe servicii de proasta calitate. Ajungeau sa se trimita la misto somatii pentru un leu sau doi si sa te puna pe drumuri amproasta, numai ca sa isi faca ei planul.

Angajati o firma externa de audit, evaluati performantele angajatilor MF, iar aia care sunt buni sa ramana. Ceilalti sa se duca sa isi caute de lucru. Pe cei ramasi insa, platiti-i decent si impuneti-le standarde. Daca nu si le indeplinesc, taiati-le din salariu sau inlocuiti-i.

Cum spuneam si in titlu, scandaluri cu salariile finantistilor au fost si in Zimbabwe. Oamenii aia nu si-au luat o perioada deloc banii, nu ca li s-au taiat stimulentele . Dar nu au facut greva si nu au amenintat ca blocheaza Trezoreriile si implict activitatea economica. Asta a declarat fara pic de jena un "mare" lider sindical din Dolj, Mitiţă Tudor. „Dacă nu ne vor plăti stimulentele, atunci vom bloca trezoreriile timp de două zile. Şi, Doamne fereşte să se blocheze trezoreriile, pentru că nu mai circulă un ban în România. Se blochează atât privaţii, cât şi cei de la stat, pentru că toţi au conturi în trezorerie. Nu CFR-ul blochează România, ci Finanţele pot să blocheze toate fluxurile comerciale din ţară“, a precizat, pentru GdS, liderul sindical de la Finanţele doljene.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa