O cunoasteti pe Monica Serbanescu? Nici nu aveati cum, pentru ca doamna ajunsa in plicul lui Catalin Predoiu este prototipul caratorului de serviete si intorcatorului zelos de hirtii. Cariera de consilier in slujba fostilor de trist renume, Botos si Sampetru, prietenia cu Stanoiu si generalul SRI, Dumitru Zamfir, activitatea laudabila in recursurile in anulare ajunse la CEDO si cea lipsa in anchetele penale, constituie recomandari care vor zbirli parul Comisiei Europene. Cu Serbanescu la butoane, demnitarii corupti isi vor gasi linistea in spatele dosarelor prafuite. Dar pentru ca, totusi, presedintele mai are o semnatura de pus, politicienii vor modifica in toamna procedura de numire a procurorilor sefi. Sub sloganul electoral al eliberarii de sub jugul monitorizarii Comisiei Europene, lupta anticoruptie va fi aruncata in haznaua din care a iesit.

Dovada loialitatii se face in momentele cheie. Asa si Catalin Predoiu. Dupa luni de anonimat a dat dovada suprema. Ce discurs, ce strategie, cum a incercat el sa impace si varza liberala si capra cotrocenista!

Monica Serbanescu nu este o simpla inlocuitoare a lui Morar, nu satisface doar ura impotriva acestuia, ci este chiar manusa pe miinile care s-au ridicat si se vor ridica si miercuri in apararea colegilor Nastase si Mitrea. Este balsamul pe sufletele tulburate de viltoarea dosariadei, care, iata, mai are putin si isi va face auzit ultimul horcait.

Doamna Serbanescu este opusul lui Morar si, probabil, in alegere a contat si asta. N-a facut in viata ei anchete penale, a lucrat mai mult in "administratia" justitiei, si este subalternul dorit de orice sef. Fosti colegi si juristi spun ca are marea calitate de a se pune bine cu toata lumea, de a nu contrazice si de a da cuminte si repejor din cap. Ceea ce, nu-i asa, este exact ce trebuie pentru un sef al DNA! Toate aceste calitati, plus apropierea de atitia fosti ai justitiei romane din perioada steguletelor rosii, o recomanda in ochii Comisiei Europene.

Va conta desigur si faptul ca si-a inceput cariera la PNA-ul de sub Amarie, a continuat-o conseindu-l pe Botos si a incununat-o la insusi Predoiu, care a recuperat-o dupa ce Kovesi a dat-o afara in 2006. Despre apropierea de Rodica Stanoiu, cea care a sustinut-o sa ajunga la sefia Directiei Juridice, se vorbeste pe la colturi, despre cea de Marcel Sampetru, ex-procuror general in aceeasi perioada de inflorire a omertei in justitie, la fel. Toate acestea nu apar in CV doamnei, spre deosebire de brevetul de parasutism.

Pericolul ca Monica Serbanescu sa ajunga prea repede sa instrumenteze sau sa puna la pastrare, eventual, in fisetele lasate mostenire de Stanoiu, vreun dosar de coruptie este insa mic. In primul rind, presedintele nu are niciun motiv sa grabeasca procesul numirii unui sef en-titre la DNA atita vreme cit Morar e interimar cu delegare. In al doilea, si cel mai important, parlamentarii vor rezolva problema in legea lor.

Semnalul luptei pentru schimbarea modalitatii de numire a procurorilor sefi (vorba ceea, ce s-o mai lungim cu avize si semnaturi ale presedintelui), a fost dat de Geoana si Nicolai si a capatat consistenta dupa intilnirea de la Cotroceni. Sub sloganul electoral: depolitizarea justitiei, cele doua partide vor lupta la baioneta sa schimbe legea. In septembrie, asa cum a anuntat seful PSD, Senatul va vota modificarea si procurorii sefi vor fi propusi direct de CSM. Visul ce-au visat politicienii vreme de trei ani se va implini, morcovul introdus in dosurile domniilor lor de Monica Macovei, va fi extras cu frunze cu tot.

In plin proces de "scapare de monitorizare", cum graiau politicienii la iesirea de la intilnirea de la Cotroceni, modificarea procedurii de numire a procurorilor sefi va pica la fix in ochii Comisiei Europene. Nimic nu ar putea s-o convinga mai tare sa continue monitorizarea decit un asemenea gest, pentru ca procedura cu pricina este scrisa cu italice in Banchmark-ul numarul 3 si apare cu bold in Raportul Comisiei din iulie 2008. Acolo scrie clar ca trebuie " sa se asigure stabilitatea legala si institutionala a cadrului anticoruptie, mai ales prin mentinerea actualei proceduri de numire si revocare a procurorului general, a procurorului sef de la DNA si a celorlalte functii de conducere din parchetul general". Eforturile de eliberare de sub jugul monitorizarii vor fi astfel incununate de insucces. Asteptati, va rog, reactia Comisiei la ideea cu pricina.

In conditiile in care sefii liberali si social-democrati vor trece de la vorba la fapta, ce-ar putea sa-i opreasca? In septembrie chestiunea Morar va deveni caduca. CSM va numi pe cine vor dori partidele sa le scape mai repede de dosare ( eventual, tot pe madam Serbanescu), iar presedintele va trebui sa semneze daca nu de prima oara, atunci cu siguranta la a doua strigare.

Evenimentul cu pricina va coincide cu campania electorala. Ghiciti ce va urma.