Spuneam in articolul trecut ca toate partidele noastre par sa-si fi descoperit, la nivel de discurs, vocatia anti-sistem, care contribuie, alaturi de sistemul proportional de vot, la blocaje sau la cooptarea in guvernarea locala a unor partide mici si extremiste de tipul PNG.

Alta problema este ca in realitate acest caracter anti-sistem este in buna masura o impostura, si la cele vechi, si la cele care au descoperit retorica asta ceva mai de curand. In discurs partidele noastre sunt impotriva intregului spectru politic. In decizie sunt deschise la aproape orice fel de aliante. Ma grabesc cu o clarificare : nu deschiderea asta e o problema, nici vorba, n-am ajuns sa spun ca e bine sa avem partide anti-sistem. Ipocrizia partidelor este, in acest caz, providentiala; fara disponibilitatea lor de a face aliante ne-am pomeni cu o administratie locala blocata. Problema vine din diferenta dintre discurs si decizie.

De ce? Repet aici norma democratica fundamentala : vointa alegatorilor este singura sursa de legitimitate politica. Or, discursul partidelor impotriva sistemului devine astfel (si) un sistem foarte bun impotriva electoratului : in campanie te declari impotriva tuturor, suna foarte demn si principial. Dupa alegeri, invocand circumstantele, uiti de discursul de campanie si te aliezi cu cine iti convine, in ciuda celor care te-au votat. Discursul anti-sistem devine astfel, in fapt, o modalitate de a sustrage de la legitimarea in alegeri a unei decizii politice fundamentale, cum este cea privind aliantele care vor fi facute ulterior.

Din pricina asta, pozitia lui Crin Antonescu “ori la guvernare cu PSD, ori in opozitie” este la modul fundamental mai democratica si mai cinstita decat lunecoasa ambiguitate a lui Bogdan Olteanu, “mergem singuri, dar ne putem alia dupa alegeri (si) cu PD-L”. Seful Camerei vinde asta drept onestitate dar in fapt e o pacaleala sfruntata, “votati-ne voi intai, va spunem noi dupa cu cine ne aliem”. Votantii dlui Antonescu vor sti si implicit vor legitima si mandata optiunea sa de aliante. Cei ai dlui Olteanu, nu. La fel, poate ca e adevarat ca PD-L n-avea de ales pentru o majoritate decat pe cei de la PNG. Dar aveau de ales sa le spuna alegatorilor in campanie despre planurile lor de aliante!

Comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.