(continuare)

11. Afirmatii de tipul “stanga” a luat sau “dreapta” a facut nu-stiu-ce in alegeri n-au nici un sens. Nu vad coerenta doctrinara in partidele noastre la nivel national, cu atat mai putin se poate vorbi de asa ceva in ce priveste administratia locala. Politicienilor nostri le place sa-si puna tot felul de etichete, dar asta nu e un motiv sa le luam in serios.

12. Intre primele trei partide, PD-L, PSD si PNL s-au facut la nivelul judetelor toate combinatiile posibile, depinzand mai degraba de configuratia politica a administratiei si de afinitati / animozitati locale decat de discursurile politice de la nivel national.

Nu e adevarat, daca tot suntem aici, ca avem din nou pe cei “322″ in sprijinul lui Sorin Oprescu. Candidatului “independent” i-au acordat sprijinul PSD, la comanda aripii Iliescu&co., PRM si Crin Antonescu. Candidatii si organizatia locala a PSD s-au manifestat chiar ostil la adresa candidatului preferat de partid. Candidatul PNL, dl Orban a indicat neutralitatea; la fel ca partidul sau. Nu e clar daca PC il va sustine conform protocolului (dl Oprescu nu este, oficial, candidat PSD), si oricum candidatul PC are un numar mic de voturi.

13. Fostii liberal-democrati se descurca foarte bine in noul partid rezultat din fuziune cu democratii. Nordul Moldovei, judetul Dambovita sunt circumscriptiile unde au avut rezultate bune la europarlamentare, singurele alegeri unde au concurat individual; rezultate care se regasesc la acum in scorul PD-L.

14. Sunt primele alegeri in care UDMR are un partid etnic rival. PCM, partidul civic maghiar, a castigat 84.620 de voturi pentru consiliile judetene. Fata de localele din 2004, comparand acelasi vot, Uniunea a scazut de la 513.165 la 429.329 votanti, si de la 5,65% la 5,14% din voturile exprimate la nivel national. Sa insemne atunci ca minoritatea maghiara da un vot pentru un discurs politic mai radical? Asta nu e deloc clar. Presedintele PCM, Szász Jenő, unul din promotorii cei mai notorii ai acestui tip de discurs, a pierdut primaria din Odorheiul Secuiesc in dauna UDMR, desi ocupa functia inca din 1996.

Comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.