Cativa ani bogati in declaratii la parchet au adus doua partide la masa aranjata de Dinu Patriciu inca din 2004. Aici nu prea avem nimic de analizat. Faptele vorbesc singure. “Dusmanul natural” a fost artificial. PNL a lacrimat in toti acesti ani dupa PSD. In mod natural, Dinu Patriciu sponsorizase “dusmanul” in 2004. Si tot in mod natural, traiectoria penala a unor lideri de varf din PNL si PSD i-a adus in punctul visat acum 4 ani de cel mai avut om din Romania, el insusi trecut in 2005 prin cosmarul rece al unui arest preventiv. La fel de natural, la prea-cinstita masa isi va strecura antenele Dan Voiculescu, alt acrosat penal.

Cititi si completati daca am uitat vreun moment important al negocierilor cu final asteptat. Faptele:

  • Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a sponsorizat simultan campanii electorale ale principalilor adversari inscrisi in cursa electorala – PNL si PSD. Dinu Patriciu recunoaste ca doua companii la care este actionar au sponsorizat PSD in campania electorala din toamna anului 2004 cu aproape 2 miliarde de lei vechi – gest legal. (Radio Romania, 4 august 2006)

  • “Cum credeti ca te poti simti intr-o incapere de opt metri patrati, cu WC turcesc o gaura in pardoseala in care trebuie sa pui o sticla de plastic pe post de dop ca sa nu iasa sobolanii, iar din gaura dusului curg niste mici vietati o data cu apa? (...) Ce mi s-a intimplat mie i se poate intimpla oricui. De aceea trebuie reformata justitia. Oricine face afaceri sau vrea sa faca afaceri in Romania, in momentul in care intra in acest mecanism judiciar viciat, poate pati la fel.” (Dinu Patriciu, interviu in Evenimentul Zilei, 31 mai 2005)

  • „Declaratiile lui Dinu Patriciu referitoare la o posibila guvernare PNL-PSD reprezinta o pozitie personala regretabila si inacceptabila, care se situeaza in afara liniei politice si actiunilor partidului" - anunta Biroul de Presa al PNL. In comunicat se mai afirma ca PNL a respins permanent orice colaborare la guvernare cu PSD, partid care "a ridicat coruptia la rang de virtute politica si care a ales vanghelizarea drept o solutie de reformare (Radio Romania, 4 august 2006)

  • „Este nevoie de o coalitie intre PSD si PNL, singura solutie care poate asigura stabilitatea in urmatorii sase ani“ (Dinu Patriciu, la Realitatea TV, 28 octombrie 2007)

  • Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri, la Consiliul National al partidului, ca PC are obligatia de a face un proiect comun cu alte forte politice, nominalizand in acest sens PSD si PNL. El a mai spus ca social-democratii, conservatorii si liberalii pot face o actiune comuna, dincolo de viziunile lor particulare. (Jurnalul National, 28 octombrie 2007)

  • „Constatam un lucru care într-o democratie functionala ar trebui sa-l înteleaga si actuala putere de dreapta: iesirea din acest blocaj politic si constitutional este demisia guvernului Tariceanu si gasirea unor solutii prin care cetatenii României sa aiba sansa unui nou început“ (Mircea Geoana, 12 februarie 2008, Mediafax)

    N.R. Geoana a amenintat cu demiterea Guvernului de cel putin zece ori in ultimul an pentru a camufla colaboarea parlamentara si negocierile de culise PNL-PSD.

  • Ion Iliescu a aratat ca PSD nu are niciun interes sa "demoleze" Guvernul, dar a subliniat ca acest lucru nu înseamna ca PSD va înceta sa duca o politica de opozitie. El a spus ca demolarea Guvernului într-un an electoral nu reprezinta o solutie si a precizat ca PSD trebuie sa aiba o pozitie "articulata", în calitate de partid de opozitie. În opinia lui Iliescu, PSD trebuie sa faca fata celor doi centri de putere, pe care i-a catalogat drept principalii inamici ai PSD: "tendintele dictatoriale ale lui Traian Basescu", pe de o parte, si "adversarii ideologici ai social-democratilor, liberalii", pe de alta parte. (Mediafax, 14 februarie 2008)

  • Liderul PSD i-a propus premierului Tariceanu sa incheie un protocol politic pentru formarea unui guvern comun dupa alegeri. Tariceanu n-a spus nu, dar a pus conditi. Marti seara, la Casa Dante, in cartierul Primaverii, presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a chinuit timp de trei ore sa-i convinga pe liderii PNL sa accepte incheierea unui parteneriat politic cu PSD pe termen de cinci ani, care sa prevada o strategie comuna in campania electorala, vizind izolarea PD-L si formarea unui guvern comun PSD-PNL dupa alegeri. (Cotidianul, 15 februarie 2008)

  • Adrian Nastase s-a pronuntat ieri, în sedinta Biroului Permanent al PSD, pentru reluarea discutiilor cu liberalii în vederea unei colaborari. Dupa mai multe ore de discutii, s-a decis ca, pâna la sfârsitul saptamânii, o delegatie a PSD sa se întâlneasca cu Tariceanu si ceilalti lideri PNL. Din delegatia PSD vor face parte Adrian Nastase, Ion Iliescu si Mircea Geoana. (Evenimentul Zilei, joi 6 martie 2008)

  • Presedintele PSD, Mircea Geoana, a admis luni existenta unei întâlniri dintre formatiunea sa si PNL, în care s-a discutat despre deblocarea situatiei politice, dar a refuzat sa dea detalii despre rezultatul negocierilor, spunând doar, despre un eventual guvern PSD-PNL înainte de alegeri, "negative". (Newsin, 10 martie 2008)

  • Vicepresedintele PNL Crin Antonescu s-a aratat din nou favorabil unei aliante postelectorale cu PSD, explicând ca acest lucru e posibil pentru ca nu social-democratii sunt dusmanii naturali ai liberalilor, ci Traian Basescu si PD-L. (Newsin, 10 martie 2008)