Liberalii se manifesta tot mai furios pe mai tinerii lor colegi din Opozitie. USR s-a miscat mediatic ceva mai bine in Parlament si foloseste mai destept instrumentele de marketing politic. La legile justitiei, au ridicat publicul in picioare. De inteles pana la un punct frustrarea liberalilor ca le fura electorat. Atacarea USR este insa o eroare, care se va intoarce in final impotriva PNL. In primul rand, liberalii au aratat de prea multe ori pana acum o dulce coniventa cu PSD pentru a fi foarte credibili atunci cand pretind ca ei reprezinta adevarata opozitie.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

As aminti aici colaborarea rusinoasa cu PSD in Consiliul General sau in cele de sector. In schimbul colaborarii, liberalii au ciugulit astfel o sinecura, un contract sau alte beneficii din palma primarilor Capitalei. As mai adauga apoi ca, in ce priveste legile justitiei, chiar au curaj sa pretinda ca se lupta pe viata si pe moarte pentru ele.

Numerosi primari PNL, baroni locali si o buna parte din parlamentari vor si ei, exact la fel ca PSD, o justitie mai slaba. Iar asta o stiu si liberalii, si publicul care i-a vazut de atatea ori la televizor vorbind pe limba lui Dragnea&co si in bune relatii cu inamicii justitiei. Greu de spus daca domnul Ludovic Orban, la un pas de sentinta in dosarul de la Inalta Curte, isi doreste cu adevarat o justitie puternica. In treacat fie spus, s-ar putea ca tocmai asta sa explice batosenia unor liberali: perspectiva eliberarii pozitiei de presedinte in eventualitatea condamnarii lui Orban.

In al doilea rand, in locul liberalilor as avea motive serioase de ingrijorare daca Antena 3 a ajuns sa-i numeasca opozitia responsabila si sa-i acuze in schimb pe cei de la USR ca provoaca balamuc, scandal si incita la violenta. Incet-incet, seamna cu PNL Campeanu, dat mereu exemplu de opozitie constructiva de catre Ion Iliescu in anii 90, in comparatie cu golanii, anarhistii si legionarii care-i sustineau pe taranisti sau pe liberalii din aripa tanara. Pe scurt, cand puterea si presa de curte lauda opozitia, ceva sigur nu e in regula.

In al treilea rand, tactica lor este lipsita de inteligenta. Au adus USR in pozitia perfecta pentru un partid de opozitie: singuri impotriva tuturor. Cei care vor capitaliza masiv nu vor fi in nici un caz liberalii, vazuti cam prea cuminti intr-un moment de criza, ci useristii. Ei, asa incepatori intr-ale politicii cum par, au apelat la toata recuzita, asa cum procedeaza un adevarat partid de opozitie, pentru a-si convinge publicul ca-i apara interesele cu orice pret.

I-am vazut pe liberali total defazati, suparati pe useristi ca se filmeaza in plen, ca-si fac selfie-uri, ca s-au lipit de protestatari sau ca au tipat la portavoce in plen in loc sa vorbeasca cuminti la tribuna. N-au inteles ca, in epoca retelelor sociale, politica se face instant, ca publicul dreptei este in mare masura pe net, nu la televizor si ca, in fond, asa arata un partid de opozitie viu. In fata abuzurilor flagrante ale puterii PSD-ALDE, care baga pumnul in gura opozitiei, ii taie microfonul la propriu si la figurat, ce-i ramane opozitiei altceva mai bun de facut, decat sa tipe la portavoce?

O minima inteligenta politica ar trebui sa le spuna liberalilor ca, in astfel de momente, a muta tinta de pe PSD pe alt partid din opozitie reprezinta un act de prostie pura. Marele inamic al interesului public este in acest moment majoritatea PSD-ALDE-UDMR, in nici un caz cei cara incearca, mai bine sau mai prost, mai inspirat sau mai stangaci, sa-i opreasca actiunile distructive din Parlament. Nu in ultimul rand, atacurile de acum vor complica relatiile dintre cele doua partide pe viitor, altfel obligate sa colaboreze.

Toate astea nu diminueaza cu nimic meritele PNL in opozitie, atatea cate mai are. Dar sa nu pretinda ca e mai mult decat se vede. Iar ce se vede arata indoielnic. Va reamintesc ca, acum doua saptamani, cand au inceput dezbaterile in Comisia Iordache, liberalii au decis in mod neinspirat sa se retraga de la dezbateri, lasand astfel cale libera PSD sa-si treaca modificarile la legile justitiei fara mari convulsii. Au revenit a doua zi, dupa ce reprezentatii USR au cules laurii pentru modul cum s-au batut pe fiecare amendament.

Apoi, tocmai cei care tipa azi la USR, ca Alina Gorghiu, de regula dorm in comisia speciala, lipsesc sau tac malc atunci cand ar trebui sa ridice obiectii. Din cei cinci reprezentanti ai PNL din comisia Iordache, am remarcat doar doi mai activi, Catalin Predoiu si Iuliana Scantei. Si ei par sa functioneze cu frana de mana trasa. Amandoi cunosc bine realitatile din partidul lor: multi liberali vor in realitate modificarea legilor justitiei in sensul dorit de PSD-ALDE-UDMR.

Pe de alta parte, si USR trebuie sa inteleaga ca nu-i foloseste la nimic acum un razboi si cu PNL, chiar daca tentatia de a se eroiza in fata alegatorilor de dreapta este foarte mare. Vor culege beneficii in urma actiunilor din Parlament oricum, publicul le vede si apreciaza faptele atunci cand e cazul.

Nu toate actiunile lor sunt inspirate, din episodul Chichirau – Nicolae au iesit prost ambele parti. In comisia Iordache si in plen s-ar descurca mult mai greu fara liberali. N-au inca nici experienta lor in proceduri, nici abilitatea, nici forta PNL in utilizarea tuturor mecansimelor parlamentare pentru a amana sau intoarce legi.

Apoi, vor trebui sa-si reprime tentatia populismului. Comportamentul USR din Parlament a starnit valuri de entuziasm, dar masurile extreme, retorica agresiva sau limbajul colorat sunt potrivite doar in momente critice. Trebuie bine ales momentul jocului la limita. Altfel, manifestarile extreme devenite regula se transforma in simple demonstratii de populism si infantilism politic.

E bine cand te lauda persoane influente pe Facebook, cand culegi aplauze la scena deschisa si-ti vine sa te arunci in bratele protestatarilor, cu conditia sa-ti pastrezi sangele rece si luciditatea. Faptul ca astazi useristii stau inca prost in sondaje se datoreaza faptului ca pana acum n-au dovedit maturitate in plan politic. Aceasta este mare lor vulnerabilitate, mostenita din epoca lui Nicusor Dan: sunt perceputi drept un partid nesigur, de politicieni necopti si cam apucati. Va reusi noul presedinte al USR, Dan Barna, sa demonstreze ca a invatat sa stapaneasca jocul politic si ca se comporta responsabil pe teme si in momente importante?