Orice discutie despre cresterea alocatiilor pentru copii e delicata. La fel ca si dezbaterile despre salariile profesorilor, medicilor, primarilor. Stim cu totii ca alocatia actuala (42 de lei) e mica, e evident ca trebuie marita. Ei bine, acum vine partea tehnica, plictisitoare, dar esentiala intr-o economie: cum poate fi majorata? Liberalii au ales solutia cea mai simpla din punct de vedere politic, dar cea mai costisitoare pe termen lung pentru toata lumea: populismul. E doar inceputul: PSD si PNL au intrat oficial in campania electorala pentru 2016 si de-acum inainte vom vedea doar asemenea gesturi. Mi-e teama de repetarea catastrofalului an 2008, cind Romania a fost adusa in pragul colapsului economic.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Voi explica pe scurt de ce solutia aleasa de liberali este populista si, pe termen lung, face rau. Inca o data, sint perfect de acord cu axioma ca alocatiile pentru copii sint mici. Dar PNL a propus in Parlament cresterea alocatiei pentru circa 3,6 milioane de copii, cu un impact bugetar de circa 1,7 - 2 miliarde de lei anual, FARA nici un studiu de impact asupra bugetului, fara nici o indicatie despre sursa de finantare a acestei majorari. Argumentele liberalilor: e treaba guvernului PSD sa gaseasca banii necesari / daca exista bani pentru clientela politica a PSD atunci sint si pentru copii / avem crestere economica, deci sint bani pentru alocatii marite.

Acest comportament politic se numeste iresponsabilitate. Cind stii ca miza se ridica la aproape 2 miliarde de lei anual, nu te joci cu cuvintele, cu legile. Mai ales dupa ce ti-ai facut ca slogan electoral "Un alt fel de politica". Un alt fel, adica diferit de PSD, de Traian Basescu, diferit de populismul desantat cu care ne-a obisnuit premierul Victor Ponta - cel putin eu asa am inteles promisiunea liberalilor.

Cind stii ca esti pe cale sa scoti 2 miliarde de lei din bugetul tarii - fie si pentru cel mai nobil scop posibil, copiii - te gindesti de zece ori inainte sa-ti asumi aceasta masura: de la ce capitol bugetar ii luam, ce investitie/lucrare se opreste sau ce taxa/impozit ar trebui inventat ca sa faci rost de bani. Si mai ales, explici public toate acestea, pui pe masa argumente, daca ai, deschizi dezbaterea.

Apoi, te mai gindesti tu ca partid liberal daca nu exista cumva solutii mai bune pentru acesti copii decit majorarea alocatiei: poate ca e mai bine sa presezi pentru investitii aducatoare de valoare adaugata in economie, deci si in buzunarele parintilor (capitol la care Guvernul Ponta sta catastrofal). Poate ca e mai bine sa gasesti mijloace indirecte de crestere a bunastarii, mijloace mai apropiate de doctrina liberala, dar si de posibilitatile bugetului.

Inca ceva: nu am vazut un studiu, o discutie publica macar care sa ne arate ce rezultate sconteaza PNL cu aceasta crestere. In ce se asteapta sa se duca banii, pentru ca peste 1 an sa putem face o evaluare si sa vedem daca masura s-a vazut intr-o eventuala rata mai mica a abandonului scolar sau intr-o reducere a diferentelor rezultatelor scolare intre rural-urban sau daca s-a vazut in natalitate. Poate face masura parte dintr-o politica de combatere a declinului demografic? Nu stim inca.

Din pacate, nimic din cele de mai sus nu s-a intimplat. Totul arata ca o incercare de sah la PSD, pentru ca - in mod previzibil - prima reactie a partidului aflat la guvernare a fost de respingere. Un sah populist, evident. Deja PSD e pictat acum de liberali drept un partid care uraste copiii pentru ca nu e de acord cu cresterea alocatiilor.

PSD, la rindul sau, daduse sah mai inainte liberalilor cu proiectul noului Cod Fiscal - un amestec de scaderi de taxe si impozite prin care practic a deposedat PNL de propriile argumente electorale. Ce conteaza ca acel mix din Codul Fiscal, alaturi de scaderea abrupta a TVA la alimente, poate avea un efect devastator asupra deficitului bugetar din 2016, asa cum au avertizat Comisia Europeana si FMI? Importante sint alegerile locale si parlamentare din 2016.

Nu va entuziasmati cind vedeti aceste masuri prin care cresc alocatii si salarii si scad taxe si impozite. Am mai trecut cu totii printr-o situatie similara, in 2008. Atunci, liberalii lui Tariceanu se intreceau cu PDL-istii lui Basescu si PSD-istii lui Geoana in masuri la fel de generoase, dar cu efecte distructive in timp. Si a venit decontul: anul 2009, cind bugetul Romaniei a fost aproape de colaps.

Nimic nu e mai devastator pe termen lung pentru o tara decit populismul desantat. Or, la asta asistam acum. Pregatiti-va pentru ce e mai rau in anul ramas pana la alegeri. Si, mai ales, ginditi-va bine daca aceasta clasa politica mai are ce sa va ofere. Tot ce vedem acum sunt gesturi disperate in incercarea de a-si salva pielea si a seduce inca o data, aruncind praf in ochii publicului, o masa de alegatori tot mai exasperati de lipsa de perspectiva si alternativa.

PS: De remarcat inadecvarea oamenilor care conduc acum PNL, generatia 40 de ani, la publicul lor. O astfel de masura era de inteles la oamenii politici din generatia Iliescu, Nastase, care au beneficiat de sprijinul electoral al unui public care isi dorea statul -tatuc, paternalist, care astepta "sa i se ne dea". Publicul PNL e complet diferit.