Politicienii de top, inclusiv presedintele, si oameni de afaceri cunoscuti au fost doborati de flagelul care macina economia reala a tarii. De ce nu exista inca o institutie serioasa, in domeniul fiscal, similara DNA?

Dragos DragoteanuFoto: Arhiva personala

In ultimul timp, jurnalistii profesionisti si chiar procurorii DNA au remarcat ca nivelul faptelor de coruptie si evaziune fiscala nu a scazut, din contra. Paradoxal, desi presa vuieste de puscariabili implicati in diverse anchete, fenomenele iau amploare. Ar fi cel putin doua motive perene. Primul: ele exista in orice tara, la niveluri diferite. Al doilea: daca sursa lor nu se diminueaza, nici ele nu au cum sa se estompeze. Sursa coruptiei si a evaziunii fiscale sta in puterea unui stat de a le tine sub control. Faptul ca in Romania izvorul nu a secatuit deocamdata este motivul pentru care ambele fenomene au luat amploare.

Lasand la o parte spectacolul politic al fratelui presedintelui tarii, merita analizate cateva detalii de ordin financiar care le-au scapat jurnalistilor, orbiti exclusiv de miza politica si implicatiile ei. Cel mai important lucru care bate la ochi pentru orice om serios care-si plateste impozitele si taxele la stat, care are o afacere la vedere, este provenineta banilor vehiculati. Atentie, in scandalul binecunoscut si mult mediatizat, nu s-a vorbit nicio clipa decat de sume de ordinul sutelor de mii de dolari, daca nu chiar milioanelor de euro, platite numerar. Maruntis, cum ar spune unii!…

Problema coruptiei este paralela cu provenienta banilor? Nicidecum! Ce au inventat “distinsii” interlopi ca sa invarteasca atata banet? Cum au putut sa ruleze neoficial astfel de sume, daca ei s-au dovedit a fi niste analfabeti? Oare, au auzit ei de impozit pe profit, de dividende, de… Fisc? OK, poate fi inteles ca nu stiu ce este si cu ce se ocupa ANAF. Insa, intr-o tara civilizata, membra UE si NATO, nu poate fi acceptat ca Fiscul nu stie cu ce se ocupa ei!

Mi se pare infinit mai periculos si neiertator pentru o institutie atat de importanta, sa fie atat indolenta si ineficienta. Nu mai vorbesc de imobilele construite ilegal, pe alte nume decat cele ale interlopilor, aflate pe un bulevard important, intr-un oras mare, in vazul tuturor. Exista oare o primarie acolo sau e un sat fara caini?

Pentru orice om de rand care nu si-a permis sa construiasca ceva fara autorizatie, pentru orice contribuabil corect care nu a indraznit sa nu-si plateasca darile la timp catre stat, cazul descris in media cu fratele presedintelui este strigator la cer. E foarte important ca DNA s-a implicat si l-a scos la lumina, dar care sunt invatamintele pe care le putem trage dintr-o astfel de poveste?

Exista dreptate in Romania? Da, justitia lucreaza! Avem insa o institutie la fel de importanta care nu este lasata sa-si faca treaba sau, pur si simplu, nu este capabila sa devina eficienta pentru a evita ajungerea la astfel de “modele de afaceri”, care implica coruptie sau trafic de influenta, la cel mai inalt nivel.

Toti politicienii din toate partidele care s-au perindat la conducerea tarii au tinut izolata ANAF de orice depolitizare, pe modelul justitiei. Din pacate pentru Traian Basescu si familia sa, Fiscul si alte cateva mici “redute” de partide au fost premeditat omise din reformarea lor, ca structuri etalon ale Romaniei, pe modelul justitiei. Aceste bastioane de rezistenta politica au fost moneda de schimb a tuturor politrucilor si au constituit nucleul de la care au pornit multe fenomene daunatoare economiei reale.

Agresiunea statului s-a indreptat aproape exclusiv spre contribuabilii cinstiti, care au facut “greseala” sa creada ca Fiscul lucreaza cu egala masura pentru toti romanii. Faptele demonstraza ca si-a facut treaba numai acolo unde a fost trimis, cu dedicatie!

De fiecare data cand ma duc si platesc impozitul trimestrial la sectorul 1, imi pun aceeasi intrebare? De ce nu se schimba nimic la aceasta autoritate publica atat de importanta? Aveti idee cam ce impozite incaseaza numai aceasta institutie? Fabuloase, comparativ cu orice alt sector sau judet din Romania. Aceeasi oameni, cu aceleasi obiceiuri, aceeasi atitudine. Absolut nimic nou de peste 20 de ani!

Inspectorii fiscali, unii absolut ireprosabili profesional si de o amabilitate rara, primesc salarii de mizerie. Ei incaseaza numai ce te duci tu si declari ca ai sau binevoiesti sa platesti. Comparand salariile comisarilor fiscali cu cele ale procurorilor DNA veti intelege diferenta de implicare si eficienta.

In spatele oamenilor de la ghiseele Fiscului sta masa inerta din Ministerul Finantelor si toate departamentele aferente. Acest mamut ineficient include si nou infintata Directie Antifrauda. Acum cateva luni, un partener de afaceri mi-a aratat o sesizare adresata aceastei institutii, pentru concurenta neloiala si evaziune fiscala masiva. Cunoscand domeniul respectiv, m-am uitat si eu peste aceasta plangere. Rar mi-a fost dat sa vad un dosar mai bine facut. Continea date verificate, dovezi clare, poze elocvente, comparabile din piata, fapte concrete. Tot, mura-n gura! Desi, a depus acest dosar de 3 luni, nu s-a schimbat nimic.

Asta este Romania economica, reala! Aceasta este sursa cancerului. Se numeste Ministerul Finantelor Publice. Cand o firma isi plateste corect darile catre stat, iar alta, concurenta, face evaziune fiscala en-gros, in ochii tuturor, se instalaeaza metastaza economica! Aceasta situatie este o dovada vie ca, sponsorii de partide si bugetari corupti sunt alimentati prin coruptie si evaziune fiscala. Aceste fenomene au radacini adanci, sunt cunoscute si intretinute de grupuri de interese. Cat timp va fi politizata, ANAF va ramane izvorul furtului calificat din Romania.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro