Oportunisti si reformisti
Si nici asta n-ar fi de blamat daca la capatul sirului lung de abdicari am fi vazut cu totii un proiect, o idee, un scop dedicate binelui public, interesului general, nu doar alti sinecuristi ceva mai sofisticati pusi pe treaba. Preda si-a atins obiectivul de a castiga un nou mandat de europarlamentar si nu-l mai intereseaza, desigur, ca partidul sau a incaput pe mana unor anti-reformisti pur sange. Va fi, probabil, un europarlamentar corect (la fel ca in primul mandat), dar s-a dovedit un politician cu mari slabiciuni si incoerente. Baconschi, in schimb, a ratat la mustata un loc caldut in PE, iar acum, la spartul targului, tipa in gura mare impotriva celor carora le-a ciugulit din palma noua luni fara sa mai strambe atata din nas. Asa ceva nu se face oricata dreptate are cand crtica mariniantonii din jurul sau.
Intelectualii din politica romaneasca nu sunt toti atat de fatarnici, de mititei la caracter. Gradele lor de oportunism, egoism sau eficienta arata foarte diferit. Cativa s-au dedicat binelui public si au ramas consecventi in ciuda compromisurilor facute pentru a ramane in politica, locul de unde, pana la urma, pot face ceva pentru ceilalti.
Traian Ungureanu, de la PDL, a ramas langa Blaga tot din oportunism si calcul personal. A dovedit o disponibilitate la compromis cel putin egala cu a lui Preda sau Baconschi. Din fericire, umorul si inteligenta il fac ceva mai simpatic. TRU cel putin n-a visat sa ajunga presedinte, s-a multumit cu rolul de bufon al regelui in partid si de ganditor public absolut seducator in scris si viziune. Ca politician, nu va lasa nici el mare lucru in urma lui.
Pana la un punct, un rol similar, de comediant istet, a jucat Adrian Papahagi, animand cu discursuri spumoase congrese anoste de partid sau o viata publica plina de locuri comune. Pacat, si Ungureanu si Papahagi ar fi putut mai mult ca politicieni. Totusi, Papahagi, spre deosebire de TRU, a refuzat sa accepte neconditionat minciuna, impostura si mediocritatea. A facut un pas in spate ca forma de protest, nu si-a anulat spiritul critic, dimpotriva, si l-a cultivat cand a fost cazul. Papahagi n-a abandonat totul pentru o functie profitabila.
Cu totul si cu totul diferit stau lucrurile cu Daniel Funeriu si Monica Macovei. Partial, si cu MRU. Ei au meritul de a fi reformat sisteme complicate, ca educatia si justitia, de a fi lasat urme adanci in institutiile pe unde au trecut. Macovei a trebuit sa faca compromisul cu Vasile Blaga pentru a supravietui in interiorul politicii, acolo de unde poti schimba cu adevarat ceva si impune un proiect. N-am vazut-o acceptand orice mizerie numai pentru a ramane in carti, dimpotriva. Si-a aparat mai departe proiectul major, lupta impotriva coruptiei, chiar daca asta a tensionat negocierile cu PNL.
La fel Funeriu, cu toate naivitatile si orgoliul sau uneori supradimensionat. S-a batut mai departe in interior, desi partidul l-a umilit scotandu-l de orice pozitie eligibila la europarlamentare. A facut in schimb o figura onorabila in alegerile partiale si s-a validat ca politician capabil sa aduca voturi fara a cobori in mocirla. Aceste doua figuri, Macovei si Funeriu, salveaza imaginea intelectualului intrat in politica doar pentru a pune mana pe ceva functii fara sa-i pese prea tare de binele general.
Nici MRU n-a inceput rau ca premier, atacand cateva institutii cheie (fisc, autoritatea de restituire a proprietatilor etc), dar a sfarsit repede si mai prost decat toti ceilalti. Cariera sa politica atarna de un fir de par din cauza oscilatiilor prea mari dintr-o tabara in alta si din cauza incapacitatii sale de a juca in echipa. Prea obsedat de propria cariera, vrea cat mai mult si cat mai repede. Or, MRU ar putea lua aminte la propriul caz: nimic obtinut usor nu dureaza, mai ales in politica.
Insa marele exemplu de intelectual eficient tarat in mocirla politica fara voia sa ramane Horia Roman Patapievici. Adevarat reformist, a schimbat radical fata unui ICR prafuit, mortificat in clisee culturale si traditionalism semanatorist.
In urma lui, noi, toti ceilalti, am invatat din nou cat de greu construiesti o institutie, ca omul potrivit la locul potrivit face minuni, iar competenta si talentul sunt recunoscute peste tot. Ne-a izbit, in acelasi timp, o realitate cruda: nici o reforma nu e castigata pentru totdeauna. Totul sta, in Romania, in echilibre fragile. Politicienii pot strica in cateva saptamani ceea ce s-a construit in ani de munca pe branci.
Vrand-nevrand, HRP “a intrat in politica” deoarece l-a tarat pe taramul ei sulfuros un val de minciuni, una mai sordida decat alta: ca ar fi intelectualul lui Basescu, sinecurist, antiroman, defaimator de tara, detractorul lui Eminescu, plus valuri de invective si scuipati, uneori la propriu. Patapievici a indurat, din acest punct de vedere, un destin de martir. Istoria va retine, sper, doar efervescenta culturala din epoca ICR-ului aflat sub conducerea sa, colonizarea spatiului public cu valoare autentica si talent.
Un caz mai special in peisajul intelectualilor sau reformistilor este Sever Voinescu. Cat a activat ca politician, nu s-a calauzit nici oportunismul gretos al unor colegi, nici n-a probat reformism dezlantuit. Pe Voinescu l-a manat insa multa buna credinta in actiunile sale de parlamentar si o capacitate indiscutabila de a influenta lucrurile in bine.
Apoi s-a retras din politica tinandu-se departe de compromisul compromitator, ceea ce nu-i putin lucru. Dimpotriva, a cautat sa impuna un standard ridicat in comportamentul public. In mare parte cred ca i-a reusit. De la Voinescu am aflat, fara s-o spuna asa direct, ca o functie nu inseamna totul pe lumea asta, ca se poate trai si fara politica. Mai trag nadejde ca nu si-a incheiat cariera de politician.
Pentru ca, in definitiv, ce inseamna a fi reformist? Simplu spus, a avea viziunea si puterea de a schimba o stare de lucruri osificata, de a inota contra curentului si de a lupta impotriva conformismului, inertiei si rezistentei sistemului. Reformistii nu cauta sa se puna bine cu toata lumea, ci isi apara ideile chiar cu riscul de a ramane singuri, de a esua partial in lupta lor. Dar orice victorie a lor, cat de mica, lucreaza spre binele nostru.
Daca judecam de la caz la caz, descoperim asadar ca nu exista un tipar al intelectualului sau al reformistului. Astfel, cred ca Sebastian Lazaroiu greseste cand declara, in interviul recent publicat de Revista 22, ca “partidele din România nu sunt pregătite să absoarbă o anumită tipologie de oameni politici (gen Papahagi, Funeriu, Baconschi ș.a.), dar asta reflectă, pe de o parte, contextul în care funcționează partidele din România - mă gândesc în special la legea de finanțare-, dar și nivelul general al societății românești. Nu putem avea oameni politici mai buni decât cei pe care îi reprezintă.”.
Nu putem generaliza, ca Lazaroiu, nu-i putem judeca la gramada pe oportunisti si reformisti. Nu partidele au vreo vina pentru caderea unora. Responsabili pentru propriul esec sunt, in mare parte, chiar intelectualii. Partidele le-au sanctionat sau rasplatit oportunismul, dar totul are un pret pe lumea asta. Cei care au ales calea scurta in politica nu mai pot pretinde azi onorabilitatea pierduta. In schimb, cei care s-au batut pentru principii si au urmarit consecvent binele general se mentin in increderea publica.
Nu simpla apartententa la un grup social te face automat reformist, ci faptele si comportamentul tau. Am intalnit cativa politicieni, nu prea multi, fara pretentii de intelectuali, dar cu siguranta manati de un spirit reformist autentic si preocupati sincer de binele public. Nu sunt chiar toti politicienii o apa si-un pamant.
A nu se intelege eronat: sunt evaluati aici ca intelectuali in politica si atat. Altii sunt chemati sa se pronunte asupra calitatii lor de profesori, carturari, scriitori etc, desi nu cred ca le pune cineva la indoiala competentele. Dar cata vreme au ales sa faca politica si-au asumat si riscul de a fi judecati – chiar si asa, foarte subiectiv si unor simplificand la maxim – de catre public.
As mai nota, spre final, satisfactia tampa a unor comentatori perfect anti-reformisti din presa ca “intelectualii lui Basescu” si-au luat un sut in spate cand n-au mai folosit, fiind aruncati ca niste carpe. Asa le trebuie intelectualilor, au exalat toti frustrati, marginalii si prietenii borfasilor, daca s-au bagat in troaca basismului. Atat au inteles ei din indepartarea unor figuri de la varful PMP, fara sa aiba onestitatea de admita ca traseul intelectualilor in viata politica romaneasca difera enorm de la caz la caz, ca gasim oportunisti si reformisti, ca politica nu iarta in final pe nimeni si ca n-ai cum iesi imaculat odata intrat in partid.
Un singur lucru ii uneste cu adevarat pe toti intelectualii, oportunisti sadea sau reformisti autentici: putini au avut curajul sa se raporteze critic la Traian Basescu, pana si atunci cand unele dintre alegerile sale politice s-au dovedit a fi erori inacceptabile. Cu toate slabiciunile sale, insa, ca presedinte ramane motorul unor reforme dificile realizate in ultimii zece ani. Presedintele i-a adus cam pe toti intelectualii in poiltica, dar nu i-a putut face pe toti buni politicieni.
Si tocmai din aceste motive se cade separat albul de negru. A topi totul intr-o pasta gri, murdara, nu ne ajuta sa intelegem fenomenul implicarii intelectualilor in complicata lume politica. Abia asta, nivelarea fara discernamant, ar fi o ticalosie fara margini, un gest de lasitate si micime intelectuala.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
"Am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti."
Atat.
Despre asta este vorba, de asta Macovei s-a pupat pana si cu Lovitura de stat. Blaga i-a promis inca 5 ani si inca un milion de euro, numai sa accepte penalii din ambele partide.
Sa nu reactionezi? Sa nu spui ca Udrea e mai corecta, consecventa, nu tradeaza si ca nu este meschina? Vreau sa spuneti adevarul pana la capat. Apoi o sa ma inclin in fata dvs.
Deci penalii din "amebele partide" sunt mai naspa decat prietenii lui Nuti.
Funeriu a ramas la ceva cascaval.. Numai Udrea nene a ramas din credinta si consecventa. La ea nu exista cascaval. "Nu tradeaza". ...
Acum aveti indicatia sa sustineti ca Udrea are numele "curat ca lacrimile" de copil? Corecta, consecventa... :D
excluderea depinde de conducerea colectiva, voturi si, mai ales, de prietenii(cardasii).
nici sa pleci cand nu'ti place ceva intr'un partid, nu se poate. ar insemna ca fiecare om care gandeste, sa'si faca propriul partid, ceva ca mru.
monica macovei, chiar cu un pic de compromise, necesar, este un exemplu pozitiv, totusi.
activitatea ei la bruksal este mult peste a celorlalti trimisi-alesi. este benefica pentru uniune, deci si pentru tzara.
europarlamentarul reprezinta in primul rand programul partidului european si apoi interesul partidului national.
politica la nivel European are alte dimensiuni si tzinte. acolo se discuta legi si directive pentru viata comuniatara.
io zic ca monica este un bun castigat pentru tzara si ppe, prin activitatea ei si'a meritat banii primiti, care, cinstite, nu's nici pe departe un mil.
n'as fi asa de aspru nici cu baconschi.
el, papahagi, funeriu, diaconescu, sunt printer fondatorii miscarii populare.
credeam ca, in accord si cooperare cu base.
apare ceva ambiguu, legat de base..
care din tre astia reprezinta viziunea sa despre noul partid:fondatorii sau dna. nutzi ?!
cred ca, insusi base ramane dator electorilor cu o clarificare in acest sens.
cine reprezinta si duce mai departe, in viata politca a tzarisoarei, viziunea sa.
probabil ca udrea, politicianista pragmatica, il reprezinta pe base.
si mai cred ca viziunea lui base este depasita, ca a fost si este raul cel mai mic, nu alegerea cea mai buna.
raul cel mai mic a devenit o cutuma in politichia de dumbovita.
un fel da alifie cu care este uns alegatorul.
odata ajunsi in ograda ioropeana, trebuie schimbata aceasta viziune in un a sustinerii celui mai potrivit sa implementeze programe.
Concret, la ce a ramas? E membu simplu in PMP, fara alta functie. Are vreo functie publica, vreo sinecure pe undeva? Are firme si afaceri cu statul? Spuneti-ne, daca stiti.
Macovei s-a pupat cu Lovitura de stat? Eu vad ca Macovei e singura care incearca sa puna reguli in eventuala fuziune PDL-PNL privind lupta anti-coruptie, sprijinirea organismleor publice, orientarea ferma spre vest. Si mai vad ca Macovei chiar face treaba in PE. De departe cel mai active europarlamentar, cele mai multe rapoarte adoptate, multe care vor influenta major inclsuiv legislatia din Romania, De exemplu: directiva confiscarii extinse in cazul infractiunilor grave, directiva care arde la lingurica o buna parte din clasa politica romaneasca, obisnuita sa isi doseasca averi si afaceri in familie sau la interpusi.
De ce trebuia atunci Macovei sa renunte la PE? De ce trebuia sa renunta la partidul care o pune pe lista? Doar ca sa intre Mircea Diaconu si Daciana? Atunci ar fi fost ok?
Finalmente cereti argumente celorlalti, dar dumneavoastra oferiti doar gunoaie si zvonuri a la Antena 3 in loc de argumente.
Oamenii de mai sus sunt foarte buni si e un mare castig ca au ramas in politica romaneasca. Dupa cum retragerea lui Sever Voinescu mi se pare o pierdere.
Argumente despre asta, alta data.
Macovei nu este facuta sa fie nici lider de partid, nici presedinte, prim ministru... Nu are discurs si nici charisma. In schimb este un functionar bun, muncitor si tenace.
Pe de alta parte, am dubla satisfactie ca toata presa voiculesciana si pesedista va turba in continuare vreme de 5 ani.
P.S. PSD si-a aruncat la gunoi singurul parlamentar european care a facut treaba. In schimb a trimis acum o liota de nulitati.
daca rezultatele la EP n-au fost suficient de clare, sunt convins ca v-ati lamurit pana acum ca va luati minusuri in nestire pe HN exact de la electoratul "basist" de care v-ati batut joc;
n-a functionat planul: ati rupt o bucata din PDL (n-am niciun regret pt. asta) ca sa ni-i livrati noua pe Udrea, Pinalti, Marin Anton, Florin Popescu, Cristian Popescu etc. curati si uscati, incolonati frumos in spatele "blondei lui Base"; n-a mers, acum oricine va explica de ce n-a mers e dusmanul dreptei, obsedat & sexist.
uite, una rupta din viata: eu m-am dus la vot strict pt. Monica Macovei, pt. ca a facut ceva pt. tara asta; cand Elena Udrea o sa faca pt. Romania 30% din ce a facut Macovei ma duc si-o votez - pana atunci, la mop!
altfel, comentariul e tipic pentru cineva lipsit de valori: "...spuneti adevarul pana la capat. Apoi o sa ma inclin, etc"... prietene, pana la varsta ta trebuia sa ai deja ceva in fata caruia sa te inclini! nu stiu daca intelegil!?
Din pacate a inceput sa-mi fie rusine, din simplul motiv ca am aceiasi nationalitate cu acesti idioti.
Nu o luati personal si eu si voi facem parte din aceiasi cacialma, dar rosesc atunci cand ii vad:
- aruncand bacnote la tigani/laurari, sau lipind banii pe fruntea acestora;
- atunci cand ii vad aruncand tigarea pe geanul masinii, desi toate autoturismele au scrumiera;
- atunci ca isi vand votul pentru o farfurie de mancare, care in cele mai multe cazuri nu le ajunge nici pana la cina;
- cand se duc in club sa-si etaleze ultimele mobile, toale sau masini, iar in aceiasi tara exista copii care nu au cu ce sa se incalte sau cu ce bani sa-si cumpere o carte.
Exemplele pot continua, dar totusi cred ca initiativa legislativa de a nu mai permite examenul auto fara sa ai 8 clase o vad ca un pas inainte, poate totusi vom cere macar liceul pentru cei care voteaza.
Degeaba Dane. Buscu este magistral.
s-avem pardon, urmele actiunii lui se vad pe la coltul gurii:
"În altă categorie valorică, Mircea Mihăieș și Horia Patapievici trăiesc în același exil politic pe care Traian Băsescu l-a oferit celor care i-au făcut servicii de imagine."
deci mihaies si hrp sunt doar niste propagandisti tristi pentru dictator, nu creatorii uneia dintre cele mai performante institutii din ro din ultimele decenii.
mihaies si hrp nu au fost doborati de antene, nu au fost mazgaliti cu materie maro la varii televiziuni, nu au fost flegmati pe strada, ei au fost trimisi in exil de catre basescu, de aceea au ales sa se retraga dinspatiul public.
aferim, monser. buscu e intr-adevar magistral.
acum cativa ani castiga bani buni pentru magistralitatea lui. banuiesc ca nici acum nu mananca ... pe gratis.
regards,
ws
Asta vine acum si tine lectii de morala intelectualilor care au intrat in politica si nu au reusit?
"Magistraulul" Buscu ar face bine sa se uite mai des in oglinda. Dar nu stiu daca poate, ca il apuca greata,
MRU cred ca nu intelege lucrul asta.
Ma surprinde ca acum ii demolati si pe buna dreptate, de trei zile se plang ca niste tzatze pe FB ca a castigat o femeie conducerea PMP si ca ei au fost dati la o parte!!! Nu au inteles desi au toti o varsta ca nu i-a dat nimeni de-o parte, ci EI N-AU CONVINS. Pe ce baza sa-l votez eu pe Papahagi sau pe Baconschi? Imi puteti spune? Astia sunt barbati daca nici n-au stiut sa piarda? Au facut ceva remarcabil in politica? NU. Si atunci, cum si-au permis sa conteste faptul ca Udrea a fost votata, cand ea a preluat partidul DE LA REFORMISTI acum trei luni...aveau doar vreo 2% si l-a adus la 6,21%, fara structuri, fara baroni, fara bani multi, fara experienta unora care n-au mai facut campanii electorale niciodata. Despre aceste lucrui trebuie vorbit si scris, d-le Tapalaga daca e sa spunem adevarul pana la capat. Cu Macovei nu aveti dreptate. Azi se pupa cu Lovitura de stat, cu penalii din PNL si PDL, cu Videanu, cu Blaga toti cu dosare penale grele. Trebuie spus si asta.
Si nu vreau sa aud povesti cu "a umblat prin tara si a convins oameni"
N-a convins pe nimeni. Din contra.
PMP are scorul asta datorita lui Basescu si din cauza lui Udrea, daca intelegi ce spun. Dar nu cred ca intelegi, dumneata doar iti faci datoria
De altfel, articolul de azi raspunde la o intrebare dintr-un alt articol si anume de ce trebuie sa continue jurnalistii onesti sa scrie! Pentru ca au informatiile, discernamantul, buna credinta si talentul de a ne tine informati pe cei scarbiti dar nu indiferenti. Iar faptul ca din 10 nume 2-3 sunt de reformisti, e o licarire de speranta!
2. Nu-l condamnati pe d-l Preda! E unul dintre cei constienti ca important in politica e castigarea de voturi, d-na Udrea - oricat i-ar scandaliza pe unii afirmatia - fiind cea care a asigurat cele 6% din voturi la europarlamentare.
3. Inteleg amaraciunea d-lui Baconschi, eu votand in 2009 la Paris, unde m-a impresionat organizarea perfecta a sectiei de votare, ceea ce a permis exprimarea votului pentru multimea de alegatori care s-au prezentat la urne acolo. Am descris atunci pe un forum cum a fost posibil ca cele 6 cabine de vot sa asigure cate 10-12 voturi pe minut. Toata nemernicia manipulatorilor care au sustinut atunci ca la Paris s-a fraudat e contrazisa de faptul ca din Biroul electoral faceau parte reprezentanti ai tuturor partidelor, fapt trecut cu vederea de propagandistii mincinosi. D-l Baconschi a asigurat atunci victoria lui T. Basescu, pentru asta nu trebuia marginalizat.
4. Sper ca in final candidatul unic al Dreptei sa fie MRU.
BRAVO ! Buna alegere!
N-ar fi mai bine sa te duci la Pungesti ca sa te documentezi "pe teren" de rezultatele contractelor cu Chevron ale lui MRU
MRU finnd cel care a dat (sub propria semnatuira) gazele de sist pe un bacsis de 3.5%
Daca tu sustii asta, inseamna ca, logic, Basescu nu a adus nici un vot la PMP, toate fiind "asigurate" de Udrea.
Pe de alta parte, Basescu a spus cu gurita lui ca "de cand a intrat Udrea in PMP, a ridicat partidul, conform sondajelor, de la 6% la 10-12%".
Si nu avem decat doua variante: ori Basescu a mintit si Udrea de cand a intrat in PMP a tras partidul in jos, ori PMP a fost la 6% inainte de a intra Udrea si acolo a ramas. Asta in situatia in care Funeriu a luat singur 18%.
Tu ce crezi?
Dintre toti cei analizati, doua nume imi spun ceva: TRU care, acum, este o dezamagire si Sever Voinescu care a ramas acelas, cu spiritul nealterat.
Ma bucur ca si Dan Tapalaga ramane acelas pe care mi l-am inchipuit de la primele articole ale sale prin care l-am "cunoscut".
Avem nevoie de Dan Tapalaga, avem nevoie de Sever Voinescu, de oameni cu spiritul nealterabil, cinstiti, devotati cauzei poporului. Avem nevoie de jurnalisti care, prin natura muncii lor, au acces la date si informatii la care noi, cei multi, nu putem spera, jurnalisti guvernati de simtul adevarului si datoriei pentru munca lor nobila.
Unii oameni, mai lucizi, le spuneau acelor 'ultra-exigenti' : nu va mai mancati mai, oameni buni, intre voi, va mananca destul Iliescu. Degeaba! Autodistrugatorii, contunuau cu zel, isi faceau urechea toaca.
Iliescu era fericit! Isi zicea, in sine : 'incurca-i drace, deznina-i, rareste-i!'.
Cei de dreapta (opozitia de atunci) lucra pentru el. Cicula vorba : nea Ioane dormi linistit, opozitia lucreaza pentru tine!'
El (Iliescu) n-ar fi reusit sa ii macine atat de bine cum reuseau ei, din interior.
Situatia din '90 se reediteaza acum : cei de dreapta se manaca intre ei, societatea civila si presa cu orientare politica de dreapta ii ataca virulent pe politicienii de dreapta, ii anihileaza 'bucata-cu-bucata, aproape ca i-au uitat pe Felix si pe Ponta.
Felix si Ponta, cu antena3, cu RTV si cu toate armele lor sunt niste copii nevinovati, ca efect, in comparatie cu cei ce se autodistrug din interior.
Se spune : 'nici dracu' nu poate desface ce-si face omul cu mana lui!'
Reforma nu se face cu reformiștii din politică ci cu implicarea celor resonsabili de funcționarea instituțiilor statului de drept.
Este necesară depolitizarea acestor instituții.
Desigur că este menirea oamenilor politici să creeze un curent de opinie favorabil în masa electoratului care să impună prin vot la Alegeri Parlamentare o majoritate legislativă care să decidă supremația Legii. Iar Legea nu trebuie să permită modificarea unei majorități decât în același mod în care a fost create: PRIN ALEGERI !
Problema României nu este lipsa reformiștilor ci lipsa Legilor corecte. Doar astfel este asigurată supremația Grupului Infracțional Organizat care are mecanismele prin care sufocă aceste instituțiile statului de drept.
Cel mai pertinent exemplu este situația magistraților care au în față Mari Dosare ale Corupției în care sunt implicați membri ai acestui Grup și nu le pot da un verdict final deși au trecut mii de zile de la intrarea lor în procedurile de judecată.
Domnul Tăpălagă a descris cu exactitate funcționarea Sistemului care macină în favoarea Infractorilor.
Mai sunt câteva luni până când vom afla dacă va învinge Justiția sau Grupul.
Mai sunt foarte puține zile până când vom afla dacă un anumit Dosar de Mare Corupție se va finaliza cu condamnarea cu executare ori cu prescrierea faptelor.
Criteriul politic nu e functional pentru intelectualii care nu fac politica, ba chiar, as spune ca e contraindicat. Insa pentru cei care au intrat in politica, analiza activitatii lor se face ca si in cazul politicienilor, pe aceleasi criterii.
Cred ca ar fi mai corect sa spunem ca Teodor Baconschi, T.R.Ungureanu sau Cristian Preda nu au stofa de lideri, insa ar trebui sa fie clar ca politica romaneasca ar avea de cistigat cu asemena oameni. Daca toti oportunistii de la noi ar fi de factura asta, atunci cred ca Romania s-ar aseza in scurt timp in rindul tarilor celor mai democratice din lumea asta.
Cit despre cazul H.R.Patapievici, lucrurile nu sint simple. Trebuie sa admitem ca paguba majora e a noastra: fiindca am fost obligati de politicieni sa judecam pe criterii politice activitatea manageriala a unui om foarte competent.
Revenind la oportunismul discutat mai sus, acum vedem ce poate insemna faptul ca printre politicienii nostri nu prea sint intelectuali -- fiindca pentru politruci, cultura inseamna propaganda iar competenta e direct o vina, loialitatea fata de principii sau idei e interpretata ca loialitate ideologica, adica loialitate politica.
In al treilea rand ACEST Presedinte i-a putut aduce pe intelectuali in politica,pentruca a crezut in lucruri scumpe acestora:ancorarea ireversibila de occident,condamnarea explicita a comunismului,credinta ca nimeni nu e mai presus de lege.Cand vom mai avea un Presedinte care sa aduca la varf un Macovei,un Daniel Morar,un HRP,un Funeriu,vom avea un motiv de mare sarbatoare.Pana atunci,inca odata,nici Presedintele ,nici intelectualii,nici chiar dnul Tapalaga,nu sunt infailibili.Sa-i acceptam asa cum sunt si sa multumim Domnului ca i-am avut chiar si pe acestia.Aceasta este deosebirea intre Plesu,Liiceanu,Cartarescu,Cornea si dnul Tapalaga.Primii,dincolo de "erori politice inacceptabile"(oare ce inseamna inacceptabile?),au inteles sansa si unicitatea prezentei lui Basescu in acest moment istoric si chiar daca l-au criticat aspru au ramas alaturi de el.